PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES

Capçalera innovació

SABADELL INNOVACIO
13
Març
2019

El projecte UrbanWins arriba a la recta final amb diverses activitats sobre prevenció i gestió de residus a Sabadell

L’objectiu principal del projecte és la redacció d’un Pla Estratègic d’Acció Local en matèria de prevenció i gestió de residus

El projecte UrbanWins arriba a la recta final amb diverses activitats sobre prevenció i gestió de residus a Sabadell

Entre les diferents accions que conformen el Pla Estratègic d’Acció Local de l’UrbanWins a Sabadell, el projecte contempla el desenvolupament de 3 accions escollides per la ciutadania, entitats i tècnics de l’Ajuntament:

  1. Sensibilització de la ciutadania en matèria de malbaratament alimentari: aquesta acció està formada per un programa de 3 activitats diferents, dinamitzades per l’entitat Espigoladors:
  • Tallers de cuina d’aprofitament: tallers gratuïts per aprendre receptes de cuina per evitar el malbaratament alimentari a partir de l’aprofitament de tot allò que hi ha a la nevera. S’han fet ja 4 tallers als centres cívics de Torre-Romeu i Cal Balsach-Creu Alta, i el darrer tindrà lloc el dia 18 de març, a les 16.30 hores, al Centre Cívic de Can Llong.
  • Tallers #elmenjarnoesllença, per a escoles i instituts del municipi: tallers de caràcter participatiu on es reflexiona al voltant del valor del menjar i el malbaratament alimentari. Hi han participat alumnes de primària de l’escola Miquel Martí i Pol i de secundària dels instituts Arraona i Pau Vila.
  • Espigolada popular: properament es farà aquesta activitat orientada a la prevenció del malbaratament alimentari al sector agrícola, a partir d’una acció col·lectiva voluntària i oberta a tot el públic.
  1. Reducció de productes d’un sòl ús:
  • Vaixella reutilitzable: cessió gratuïta a les entitats del municipi d’una vaixella per a 250 comensals, amb l’objectiu de reduir els productes d'un sol ús i els embalatges que es puguin generar a diferents actes públics de la ciutat. En la gestió d’aquesta activitat hi ha col·laborat l’entitat sabadellenca CIPO SCCL.
  • Ampolles de vidre per als treballadors de l’Ajuntament: incentivar la reducció i la substitució de les ampolles de plàstic d’aigua per ampolles de vidre.
  1. Eco-espai: Espai itinerant on es desenvolupen diferents activitats relacionades amb la reutilització de materials i l’economia circular: artesania domèstica a partir de material en desús, impressió 3D de nous objectes decoratius o accessoris a partir d’ampolles de plàstic a les quals es dona una segona vida i mercat d’intercanvi d’objectes infantils. L’eco-espai s’instal·larà el 16 i 17 de març, a la plaça del Pi, a Ca n’Oriac, i el 30 i 31 de març a plaça de la Creu de Barberà.

En el projecte, finançat per la Unió Europea i integrat dins el programa d’innovació i recerca Horizon2020, hi participen 8 ciutats europees, entre elles Sabadell, Manresa, Torí, Bucarest o l’Àrea metropolitana de Roma.

Amb una durada de 3 anys (2016-2019), el projecte es desenvolupa a partir d’una metodologia concreta de treball que parteix de l’anàlisi del metabolisme urbà de la ciutat i incorpora un total de 8 àgores de participació ciutadana, a fi d’implicar el màxim nombre d’entitats i ciutadania possible. Alhora, s’integra dins el concepte d’economia circular, entenent la reducció de residus i la seva reincorporació dins la cadena de valor com a components indispensables.

El projecte s’alinea amb l’Agenda 21+10 local de Sabadell, que estableix l’objectiu per Sabadell de “valoritzar” el 60% dels residus municipals l’any 2026, i que es recullin de forma selectiva el 50% dels residus l’any 2020.

El projecte UrbanWins finalitzarà el proper 31 de maig de 2019.

Aquest projecte ha rebut finançament del programa d'Innovació i recerca de la Unió Europea Horizon 2020 sota l'acord d'atorgament de subvenció núm. 690047 eu