PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
30
Març
2023

L’Ajuntament inverteix a l’entorn de 8 milions d’euros en l’espai públic i equipaments dels Merinals i Can Gambús

A aquestes millores, caldria sumar el conveni amb la Generalitat per a la rehabilitació de 170 habitatges i les noves promocions de lloguer assequible que es projecten a la zona

L’Ajuntament inverteix a l’entorn de 8 milions d’euros en l’espai públic i equipaments dels Merinals i Can Gambús

Les millores que l’Ajuntament ha impulsat aquest mandat als barris dels Merinals i Can Gambús sumen a l’entorn de 8 milions d’euros. Entre els projectes, hi ha les nombroses accions que s’han fet a l’espai públic com la millora de ferms i voreres, la renovació de jocs infantils o l’enllumenat com també el nou Pavelló de l’Oest que s’està construint a aquest sector i que avança sobre els terminis previstos. A aquests 8 milions caldria sumar la inversió per construir els nous habitatges de lloguer protegit a Can Gambús. Així mateix, s’ha assolit amb la Generalitat i el veïnat l’acord per rehabilitar els 170 habitatges que van quedar fora de la remodelació impulsada als Merinals als anys 90.

En paraules de l’alcaldessa, Marta Farrés,

“a Merinals ens vam trobar un problema que s’havia d’abordar de manera urgent però que estava encallat com era la situació dels 170 habitatges. Ens hi vam posar de seguida i hem aconseguit desbloquejar-ho, arribar a un consens entre les parts i encaminar la solució”.

Farrés ha remarcat que

“paral·lelament hem treballat per millorar els espais públics tant als Merinals com a Can Gambús i per fer realitat un equipament necessari com el Pavelló de l’Oest, que també estem assolint. I, així mateix, Can Gambús serà un punt important en el procés per incrementar el nombre de pisos protegits a la ciutat”.

Renovació de jocs infantils i millores a ferms i voreres

Entre les millores, s’han renovat diferents zones de jocs infantil, entre les quals les ubicades a les places de les Illes Cíes, del Pla de l’Amor i també espais de Can Gambús i del Polígon dels Merinals. Així mateix, es projecta una nova àrea de jocs adaptats i inclusius a la plaça de les Illes Medes, davant de l’Escola Francesc Bellapart. Amb un pressupost assignat d’uns 300.000 euros, el nou espai es sumarà a les àrees de jocs inclusius que hi ha a la plaça del Perú, dins aquest mateix sector, i a la del parc del Taulí.

Una altra de les accions fetes a l’espai públic ha estat la millora dels accessos amb la construcció d’una rampa a la zona de petanques de la plaça del Pla de l’Amor.

Pel que fa a les renovació de ferms i voreres, s’han renovat vies com el carrer de la Palma, de Gran Canaria i la plaça dels Merinals. I properament es portaran a terme diferents millores per afavorir la mobilitat escolar al sector.

També entre les millores, s’ha ampliat l’àrea d’esbarjo per a gossos de Can Gambús, que ha passat dels 820 m2 anteriors als 1.800 m2 actuals. 

Nous arbres i enllumenat més ecològic i eficient

La renovació de l’enllumenat que s’ha impulsat a tota la ciutat s’ha portat a terme a una cinquantena de vies dels Merinals i Can Gambús, com l’avinguda d’Arraona, els carrers d’Amèrica, Eivissa, Bèlgica, Dinamarca, Fernando Poo, Uruguai, La Palma, Malta, Parc de Can Gambús i les places del Regne Unit, de les Illes Cíes, del Pla de l’Amor, Filipines, dels Doctors Banting i Best, el polígon dels Merinals o la Ronda de Jean Monnet, entre molts altres.

I en el marc de la naturalització i la plantació d’arbrat que s’està potenciant també al conjunt de Sabadell, i que comporta 270 unitats al districte cinquè, s’han plantat exemplars als carrers de Fuerteventura, d’Amèrica, del Quebec, de Malta o de l’Uruguai.

Nou pavelló de l’Oest

Una de les principals inversions en aquesta zona de la ciutat és la construcció del Pavelló de l’Oest, que compta amb un pressupost superior als 6,82 M€. Ubicat entre els carrers de Malta i d’Hongria, l’equipament comptarà amb més de 3.700 m2, que es complementaran amb una pista exterior. L’edifici s’integrarà paisatgísticament en l’entorn i serà energèticament eficient, comptant amb la màxima qualificació energètica. Així mateix, el projecte contempla la urbanització dels entorns, amb nous espais de passeig i estada i noves places d’aparcament. A hores d’ara ja està fet un 30% de l’obra i segons les previsions, s’acabarà l’any vinent.

Un altra inversió destacada en equipaments serà al Mercat municipal dels Merinals, que renovarà la coberta per millorar-ne l’aïllament i solucionar els problemes d’impermeabilització. El projecte, que no aturarà l’activitat comercial de la llotja, compta amb un pressupost proper als 775.000 €

Conveni per a la rehabilitació dels 170 habitatges 

Una altra de les fites assolides en relació amb Els Merinals ha estat l’assoliment d’un acord entre la Generalitat, els veïns i l’Ajuntament en relació als 170 habitatges del polígon que van quedar fora de la remodelació impulsada al barri als anys 90. Al desembre, l’Ajuntament i l’Agència de l’Habitatge de Catalunya van signar un conveni per a la rehabilitació dels pisos, segons el qual l’Agència aportarà a l’administració municipal 1,7 M€ per fer-los arribar a les comunitats de propietaris, que seran les encarregades de contractar els treballs de reforma, comptant amb l’acompanyament i assessorament tècnic de l’Ajuntament.

El conveni culmina un llarg procés de negociació que es va desencallar els primers mesos de mandat. Poc després, al 2020 Generalitat, Ajuntament i veïns van signar un acord per encarregar al Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya (COAC) un estudi independent sobre l’estat real dels habitatges. A més de l’1,7 milions d’euros per a les actuacions de millora que el COAC va determinar com a obligatòries i recomanables, la Generalitat subvencionarà la instal·lació d’ascensors als immobles i l’INCASOL reurbanitzarà l’espai públic de l’entorn, un dels aspectes reivindicats pel veïnat.

Habitatge protegit a Can Gambús

D’altra banda, a Can Gambús es construiran 4 noves promocions de lloguer assequible dins dels projectes per incrementar en més de 500 habitatges el nombre de pisos protegits de titularitat municipal. En aquest marc, aquest any començarien les obres de la primera de les promocions de Can Gambús, amb 108 habitatges i que es sumarien als pisos de la promoció de la ctra. de Barcelona, ja finalitzada, als de Francesc Layret, ja molt avançats i als del Complex de Gent Gran Roureda, que també s’iniciarà enguany. També dins els plans, es construiran els nous habitatges de Ca n’Ustrell.

Categories Ajuntament, Districtes, Sabadell 2030, Parcs i Jardins, Projectes Estratègics Tags enllumenat, habitatge de lloguer social, Pavelló de l'Oest, Sabadell més verda