PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
          

NOTÍCIES

28
Gener
2019

“Abril de 1979. 40 anys d’ajuntaments democràtics”, l’exposició que commemora els 40 anys de les eleccions municipals

La mostra s’inaugurarà al Casal Pere Quart el dimecres 30 de gener i després itinerarà per diferents espais de la ciutat

“Abril de 1979. 40 anys d’ajuntaments democràtics”, l’exposició que commemora els 40 anys de les eleccions municipals

El dimecres 30 de gener, a les 7 de la tarda, a la sala d’actes del Casal Pere Quart, tindrà lloc la inauguració de l’exposició “Abril de 1979. 40 anys d’ajuntaments democràtics”.

L’acte començarà amb una presentació a càrrec de l’historiador Martí Marín, doctor en història contemporània i professor de la UAB, que emmarcarà històricament la consulta electoral del 1979. A continuació hi haurà el testimoniatge de tres regidors de tres formacions diferents que van formar part del primer Govern: Oriol Civil, Ramón Álvarez i Marc Batlle. Parlarà Maties Serracant, alcalde de Sabadell i, finalment, el comissari de la mostra, Antonio Rodríguez Galián, farà  un breu comentari exposició. Acte seguit, el públic assistent podrà visitar la mostra, que es troba a la planta baixa del Casal.

L’exposició

Aquesta mostra, organitzada per l’Ajuntament i comissionada per l’exregidor Antonio Rodríguez Galián, té per objectiu fer un sintètic repàs dels esdeveniments històrics, polítics i socials de la Transició política des de la dictadura franquista fins a la democràcia.  Aquest període fou el resultat d’un procés condicionat per múltiples factors i els moviments socials tingueren, en aquest procés i en el resultat final, una importància cabdal.

El 3 d’abril de 1979 van tenir lloc les primeres eleccions municipals de la incipient democràcia després de la caiguda de la dictadura. La victòria del PSUC a Sabadell, molt excepcional en el conjunt de l’Estat, recull gran part de la lluita obrera i veïnal, que jugà un paper determinant en l’evolució política dels anys finals del franquisme i de la Transició.

L’exposició, de caràcter itinerant, conté textos, fotografies, cartells, gràfics, plànols, documentació de l’època i algun vídeo.  Concretament, una filmació de les eleccions del 1979 es podrà veure des de la Rambla.

La informació de la mostra s’organitza en 3 àmbits diferents:

  1. Antecedents: règim de Franco, moviment obrer i veïnal i oposició política.
  2. Context: la protesta ciutadana, la vaga general de febrer del 1976, la vaga del metall i la mobilització que donarà lloc a les eleccions de juny de 1977, les primeres de la democràcia després de la dictadura franquista. I finalment el context de crisi econòmica i institucionalització democràtica que donarà pas a les eleccions municipals d’abril de 1979.
  3. Eleccions Municipals: candidatures que es van presentar al 1979, els resultats i breu anàlisi territorial. La composició d’aquell consistori, acabant amb un record de l’exalcalde Antoni Farrés.

Categories Ajuntament, Cultura i esport Tags ajuntaments democratics, Casal Pere Quart, cultura