PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
          

NOTÍCIES

15
Març
2020

COVID-19: L’Ajuntament activa mecanismes per aplicar les mesures contemplades per l’Estat d’Alarma i garantir alhora la resposta a les necessitats de la ciutadania i sobretot de les persones més vulnerables

COVID-19: L’Ajuntament activa mecanismes per aplicar les mesures contemplades per l’Estat d’Alarma i garantir alhora la resposta a les necessitats de la ciutadania i sobretot de les persones més vulnerables

Atesa la declaració d’Estat d’alarma i les limitacions per a la lliure circulació per l’espai públic, l’Ajuntament està elaborant un decret per a l’aplicació de les mesures decretades ahir pel Govern de l’Estat. Un decret municipal que vol garantir a nivell de ciutat tant l’aplicació de les mesures de distanciament social com també la resposta a les necessitats de la ciutadania i sobretot de les persones més vulnerables. 

Les mesures d’aquest decret municipal contemplen: 

 1. Patrullatge de la Policia Municipal, vetllant especialment pel respecte al confinament domiciliari i recordant a través dels altaveus les limitacions de circulació a l’espai públic. L’Ajuntament recorda que durant la vigència de l’estat d’alarma, les persones únicament podran circular per les vies d’ús públic per a la realització de les següents activitats: 
 1. Adquisició d’aliments, productes farmacèutics i de primera necessitat
 2. Assistència a centres, serveis i establiments sanitaris. 
 3. Desplaçament al lloc de treball per efectuar la seva prestació laboral, professional o empresarial.
 4. Retorn al lloc de residència habitual.
 5. Assistència i cura de persones grans, menors, dependents, persones amb discapacitat o persones especialment vulnerables. 
 6. Desplaçament a entitats financeres i d’assegurances
 7. Per causa de força major o situació de necessitat
 8. Qualsevol altra activitat d’anàloga naturalesa que s’haurà de fer individualment, llevat que s’acompanyi a persones amb discapacitat o per altra causa justificada. 

Igualment es permetrà la circulació de vehicles particulars per les vies d’ús públic per a la realització de les activitats referides anteriorment o per a provisió de carburant en benzineres o estacions de servei. 

 1. L’Ajuntament recorda que ha quedat suspesa l’obertura al públic dels locals i establiments minoristes, a excepció dels establiments comercials minoristes d’alimentació, begudes, productes i bens de primera necessitat, establiments farmacèutics, mèdics, òptiques i productes ortopèdics, productes higiènics, perruqueries, premsa i papereria, combustible per a l’automoció, estancs, equips tecnològics i de telecomunicacions, aliments per a animals de companyia, comerç per Internet, telefònic o correspondència, tintoreries i bugaderies. Es suspèn qualsevol altra activitat o establiment que, segons l’autoritat competent pugui suposar un risc de contagi. En aquest sentit, efectius de la Policia Municipal han tancat en les darreres hores algun establiment no autoritzat que, malgrat les mesures contemplades a la declaració de l’Estat d’Alarma, continuava obert.
 1. També en les darreres hores s’ha reforçat el tancament de les zones de joc infantil de la ciutat per afavorir que els ciutadans i ciutadanes restin als seus domicilis. 
 1. Es senyalitzaran els accessos al riu Ripoll per evitar-hi l'accés
 1. L’Ajuntament està en contacte permanent amb els supermercats més grans i mercats municipals i recorda que no hi ha problemes d'abastiment. Es recorda que cal mantenir distancia de seguretat. Als mercats s'accedirà per un sol accés i es limitarà el numero de persones que poden estar-hi alhora. 
 1. Queden suspeses les obres municipals que s’estiguin portant a terme a la via pública. 
 1. Queden suspesos els òrgans col·legiats de l’Ajuntament (plens, juntes de govern local i comissions informatives). L’article 44.3 del ROM permet per causes justificades fer la sessió de la Junta deliberativa en un lloc que no sigui la casa consistorial i es mantindran de manera telemàtica.
 1. Per part d’Acció Social es garantirà l’atenció social bàsica per a aquelles persones en situació de vulnerabilitat, tot prioritzant l’atenció social a les famílies vulnerables i els infants i joves a càrrec, les persones grans en situació de dependència sense suport familiar i les persones sense llar.

- Es reduirà al mínim imprescindible l’atenció física, prioritzant l’atenció telefònica, posposant totes aquelles cites no urgents i seguint sempre les mesures preventives corresponents.

- En aquest sentit, el telèfon de referència per a qualsevol consulta relacionada amb Acció Social serà el 010.

- Es garantirà l’atenció de les urgències socials a través del SUES (Servei d’Urgències i Emergències Socials).

- En coordinació amb les entitats de la Taula de Sensellarisme, i seguint les recomanacions del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, es garantirà l’atenció a les persones en situació de sensellarisme.

 1. En l’àmbit de la gent gran i/o en situació de dependència:
 • Es manté actiu el Servei d’Atenció Domiciliària (SAD) per garantir l’atenció a les persones en situació de dependència.
 • Es reforçarà el servei d’àpats a domicili per proporcionar servei a gent gran que, pel tancament de centres de dia o d’altres conseqüències de les mesures preses aquests dies, requereixi aquest suport alimentari.
 • Es trucarà al voltant de 7.000 persones que viuen soles a la ciutat (tinguin serveis com el SAD o no) per saber com es troben i oferir-los els serveis que puguin precisar, així com tranquil·litzar-los i recordar les recomanacions a seguir durant les properes setmanes. En aquest sentit, es treballarà en col·laboració amb la Creu Roja Sabadell per reforçar aquestes trucades.
 1. L’Ajuntament prioritzarà l’atenció a menors en situació de risc i la garantia d’alimentació bàsica. En aquest sentit, habilitarà les partides econòmiques necessàries per fer front a les necessitats d’aquestes persones.
 • Es contactarà amb les famílies en situació de vulnerabilitat per garantir la seva alimentació, assegurant l’atenció dels infants amb ajuts de menjador i/o usuaris dels Serveis d’Intervenció Socioeducativa.
 • En coordinació amb el Rebost Solidari es mantindrà el repartiment d’aliments, establint els mecanismes i les mesures de prevenció necessàries per poder garantir la prestació d’aquest servei.

L’Ajuntament vol traslladar el seu agraïment a Creu Roja Sabadell, al Rebost Solidari i al conjunt d’entitats de l’àmbit social que han posat a disposició els seus recursos per garantir l’atenció a les persones en situació de vulnerabilitat en aquest moment de crisi sanitària.

 1. Mesures al transport públic. Amb la voluntat d’afavorir les distàncies de prevenció, els usuaris entren per la porta del darrere i els vehicles van a un terç de la seva capacitat. Es recomana a la ciutadania que no utilitzi el transport públic si no és imprescindible. Donat el descens d’usuaris, els autobusos urbans han reduït un 12% la seva circulació. 

D’altra banda, fins al 29 de març la zona blava d’aparcament a Sabadell serà gratuïta.

 1. Registre municipal: només quedarà obert el registre municipal del carrer de la Indústria per qüestions d’urgència. Caldrà trucar abans per telèfon i es donarà cita prèvia. 
 1. Es posarà en marxa un registre telemàtic de persones voluntàries per recollir els oferiments de la ciutadania que s’ofereixi a col·laborar en aquesta situació. En aquest sentit l’Ajuntament vol recordar que és necessari que:
 • Les iniciatives estiguin coordinades pels poders públics locals competents en funció del seu àmbit d’actuació: autoritats sanitàries, protecció civil i serveis socials.
 • Les iniciatives es comuniquin oportunament a l’autoritat competent per a la necessària coordinació.
 • Les iniciatives respectin estrictament les instruccions i recomanacions dels poders públics sanitaris i d’ordre públic, per garantir la seguretat de totes les persones participants.
 • Les iniciatives articulin accions que puguin desenvolupar-se des de l’acció voluntària no professional, complementant l’acció dels i les professionals competents per fer-ho.
 • Les iniciatives estiguin en permanent contacte amb les autoritats locals.
 1. Així mateix es vol recordar que davant el tancament d’equipaments municipals, l’Ajuntament de Sabadell no cobrarà les quotes corresponents als serveis municipals no prestats per l’aturada de l’activitat. Aquesta mesura afecta a: les escoles bressol municipals, l’Escola de Música i Conservatori, l’Escola Illa, el Gimnàs Municipal, les piscines municipals Joan Serra i les quotes proporcionals dels programes d’activitats físiques per a gent gran i per a adults. Es retornarà l’import de les entrades per als espectacles que s’havien de portar a terme als equipaments municipals i es retornaran les taxes abonades per a la reserva de sala i serveis auxiliars al Casal Pere Quart i centres cívics.
 1. D’altra banda, l’Ajuntament ampliarà el termini de pagament dels tributs de vehicles i guals fins al 5 de maig. També s’amplia el termini per poder domiciliar aquests tributs. D’aquesta manera a totes les persones que domiciliïn els rebuts entre el 21 de març i el 28 de abril se’ls carregarà el rebut el 5 de maig de 2020.

L’Ajuntament de Sabadell vol agrair a totes aquelles persones, entitats i col·lectius que, des de diferents àmbits, estan activant diferents recursos per facilitar a la ciutadania l’estada als seus domicilis. Mesures com per exemple la del món cultural de Sabadell per oferir els seus espectacles de forma telemàtica i gratuïta o del món del lleure per proposar activitats que es puguin fer i gaudir des de casa.

També s’agraeix la col·laboració de tot el personal dels serveis municipals i de les empreses concessionàries, de la Policia Municipal i de la resta de cossos de seguretat i personal d’emergències, que des del primer moment d’aquesta situació han actuat amb la màxima responsabilitat i disposició. L’Ajuntament també fa públic el seu reconeixement, de manera molt especial, als professionals sanitaris que estan atenent la població de manera exemplar.

El govern municipal apel·la a la col·laboració i a la responsabilitat de la ciutadania perquè des de la responsabilitat individual contribueixin a superar col·lectivament aquesta situació d’emergència mèdica. 

L’Ajuntament vol recordar, així mateix, que la mesura higiènica més efectiva per evitar qualsevol contagi és rentar-se les mans amb aigua i sabó. A més, en cas de tossir o esternudar, cal cobrir-se la boca amb l’avantbraç i, en tot cas, evitar el contacte estret amb persones amb símptomes.

Categories Ajuntament, coronavirus, Govern, Salut Tags coronavirus, Covid-19