PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
          

NOTÍCIES

17
Març
2020

COVID-19: L’Ajuntament impulsa mesures per pal·liar l’efecte que l’actual situació està provocant al teixit econòmic i comercial

Davant la situació excepcional, Creu Roja Sabadell, Rebost Solidari de Sabadell i l’Ajuntament han activat un dispositiu per distribuir els lots d’alimentació a usuaris del Rebost a la Fira Sabadell

COVID-19: L’Ajuntament impulsa mesures per pal·liar l’efecte que l’actual situació està provocant al teixit econòmic i comercial

Atesa la situació de tancament obligatori derivada de la Declaració de l’Estat d’Alarma provocada pel coronavirus, l’Ajuntament està impulsant diferents mesures amb l’objectiu de pal·liar-ne els efectes i donar suport al teixit econòmic i comercial de la ciutat. És previst que els propers dies es celebri una reunió telemàtica amb les principals entitats econòmiques per tal d’exposar-los les diferents accions. Algunes de les mesures serien:

 1. Taxes i impostos: s’està treballant per veure com fer efectiva una exempció durant l’Estat d’Alarma als establiments afectats pel tancament obligatori. Aquesta exempció afectaria les següents taxes:

-              Taxa de residus

-              Taxa de mercats

-              Taxa d’encants (“mercadillos”)

-              Taxa d’ocupació de via pública per a terrasses de bars.

En els casos en què ja s’hagués cobrat import, s’articularien mecanismes per a retornar-ho o regularitzar-ho al següent període.

 1. Altres mesures fiscals: Paral·lelament s’han adoptat altres mesures que no només afecten les activitats econòmiques:

-              S’han suspès tots els embargaments per deutes amb l’Ajuntament.

-              No s’està generant cap recàrrec per impagament.

-              Els interessos de demora pels deutes estan interromputs.

-              S’ha ampliat fins al 5 de maig el període de pagament de guals i vehicles.

-              S’ampliarà fins al 31 de juliol el període de pagament de l'IBI i la taxa de residus

-              S’ha ampliat el termini per la domiciliació de rebuts.

-              L’Ajuntament recorda que es disposa d’un Pla de pagament personalitzat per pagar durant tot l’any els tributs periòdics.

-              I que s’han reforçat els canals d’atenció telefònica i telemàtica.

 1. Així mateix, i pel que fa també al conjunt de la ciutadania, es recorda que davant el tancament d’equipaments municipals l’Ajuntament de Sabadell no cobrarà les quotes corresponents als serveis municipals no prestats per l’aturada de l’activitat. I si, pel que sigui, s’han cobrat, es retornaran. Aquesta mesura afecta les escoles bressol municipals, l’Escola de Música i Conservatori, l’Escola Illa, el Gimnàs Municipal, les piscines municipals Joan Serra i les quotes proporcionals dels programes d’activitats físiques per a gent gran i per a adults. D’altra banda, es retornarà l’import de les entrades per als espectacles que s’havien de portar a terme als equipaments municipals. I també es retornaran les taxes abonades per a la reserva de sala i serveis auxiliars al Casal Pere Quart i centres cívics
 1. Acció Social: Davant la situació excepcional, Creu Roja Sabadell, Rebost Solidari de Sabadell i l’Ajuntament han activat un dispositiu per distribuir els lots d’alimentació a usuaris del Rebost a la Fira Sabadell. Aquest dispositiu complementarà el repartiment que continuen fent entitats del Rebost, centralitzant el d’aquelles que no poden continuar portant-lo a terme, atès que els seus voluntaris i voluntàries són majoritàriament persones grans. El dispositiu de Fira Sabadell està destinat exclusivament als usuaris habituals del Rebost Solidari, que seran contactats sobre la data i hora en què han de recollir els lots per tal d’evitar qualsevol tipus de concentració de persones. La distribució la farà voluntariat i personal tècnic de la Creu Roja. Així, es garantiran les mesures de seguretat, tant dels beneficiaris com del personal i voluntariat de Creu Roja. Entre d’altres coses, les persones que vagin a recollir els lots hauran de mantenir la distància de seguretat recomanada i s’hauran de rentar les mans abans d’accedir al recinte. El dispositiu comptarà amb la col·laboració de la Policia Municipal de Sabadell que vetllarà pel correcte funcionament de les normes. S’han previst tres files d’atenció a les famílies, per tal que el servei sigui el més eficient i ràpid possible.
 1. Així mateix, i pel que fa a les famílies amb infants que tenen ajut menjador, es preveu un mecanisme per distribuir txecs o targetes moneder a aquelles famílies que estiguin en situació de més vulnerabilitat i quan es rebin les targetes anunciades per la Generalitat es procedirà a la seva distribució.
 1. Pel que fa a la gent gran o dependent, es manté actiu el Servei d’Atenció Domiciliària i es reforçarà el servei d’àpats a domicili. També s'ha començat a trucar al voltant de 7.000 persones vulnerables o que viuen soles a la ciutat per saber com es troben i oferir-los els serveis que puguin precisar.
 1. Sobre el registre telemàtic de persones voluntàries per recollir els oferiments de la ciutadania que s’ofereixi a col·laborar en aquesta situació, les persones interessades s’han d’adreçar a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.
 1. L’Ajuntament vol recordar la crida perquè les entitats, empreses o qui pugui disposar de material de protecció com guants, mascaretes o gel ho donin a la Policia Municipal i així centralitzar la seva distribució a aquells col·lectius o persones que més ho necessitin. En les darreres hores, ciutadans xinesos han donat 900 mascaretes i 29 litres de gel hidroalcohòlic, un establiment 250 mascaretes i un centre educatiu 1 caixa de guants.
 1. En matèria de circulació a la via pública: la Policia Municipal està efectuant controls a diferents punts de la ciutat per comprovar que les persones que surten ho fan per motius justificats. Així mateix, estan comprovant que es respecten les limitacions pel que fa a l’obertura de comerços i recorden a la ciutadania les recomanacions de prevenció mitjançant altaveus. Des de l’entrada en vigor de l’Estat d’Alarma, els efectius han informat entre 15 i 20 establiments de l’obligatorietat de tancar (majoritàriament bars) i s’han interposat 5 multes per no respectar el confinament.
 1. Des de l’Ajuntament s’està elaborant un llistat d’equipaments per tenir-los disponibles en cas de necessitat.
 1. Les fonts ornamentals estan tancades. La cascada del Parc Catalunya funcionarà només algunes hores per al seu correcte manteniment.

L’Ajuntament vol agrair el seu compromís als més de 600 treballadors i treballadores municipals que estan donant servei en modalitat de teletreball, com també als efectius de Policia Municipal i emergències i a tots els serveis que estan fent la seva tasca a diferents punts per garantir que la ciutat continua funcionant. Així mateix, vol fer extensiu el reconeixement a totes aquelles persones i col·lectius que aquests dies estan fent possible l’atenció als ciutadans i ciutadanes més vulnerables.

Categories Ajuntament, coronavirus, Comerç, Economia i treball, Salut Tags ajuntament, Coronavirus, COVID-19, mesures