PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
          

NOTÍCIES

20
abril
2016

El Govern dobla el pressupost a Participació i Atenció Ciutadana, amb l’objectiu de fomentar la coresponsabilitat de la població

Amb la voluntat que la ciutadania esdevingui protagonista i coresponsable en la construcció de la ciutat, el Govern de Sabadell ha duplicat el pressupost que destinarà a l’àmbit de la Participació i Atenció Ciutadana, passant dels 60.000 euros del 2015 als 120.000 euros d’aquest any, sense comptabilitzar les despeses relatives als treballadors i treballadores.

L’objectiu principal és passar d’una administració prestadora de serveis a una administració que implica la ciutadania i el teixit social en la presa de decisions perquè el que passa a la ciutat ens afecta a tots i a totes. En paraules de la regidora de Participació, Glòria Rubio,

es tracta de plantejar a la ciutadania què podem fer entre tots i totes per abordar de manera compartida els reptes que ens plantegem com a ciutat. És, per tant, la base del nou model de governança que volem, basat en el principi que la ciutadania sigui partícip del que passa al seu entorn

Per fer-ho possible la regidoria donarà un nou impuls a aquells programes que impliquen polítiques de participació i incrementarà en 41.265 euros la partida pressupostaria per fer-hi front, atès que es preveu augmentar el nombre de processos participatius. De fet, es treballa per crear nous àmbits, presencials o virtuals, que afavoreixin que els ciutadans, les entitats, les associacions i l'administració es coneguin i estableixin relacions entre ells.

En aquest sentit, cal destacar que la línia de treball de la regidoria de Participació i Atenció Ciutadana vol esdevenir innovadora i transformadora, incentivant la participació real de la ciutadania en l’elaboració de polítiques i en la presa de decisions estratègiques. Segons Rubio,

d’aquesta manera fomentem el sentiment d'implicació i estimació per la ciutat, el districte o el barri. A més, es reforcen els llaços d'identitat, el sentiment de pertinença i la cohesió social. Alhora promovem els valors de la participació activa, la democràcia, el respecte, el debat i el consens

Així, el Govern municipal proposa crear i mantenir instruments i eines específiques amb l’objectiu de fomentar i enfortir l’associacionisme i el voluntariat, recolzar les entitats i millorar els nivells de comunicació, la convivència i la participació de la ciutadania. De fet, aquests són els cinc àmbits on s’emmarca el treball de la regidoria i que han de configurar el Pla Estratègic de Participació Ciutadana. Aquest pla permetrà definir la política municipal en matèria de participació ciutadana i, alhora, obrir el debat sobre els mecanismes de participació de caràcter vinculant.

Pla Estratègic de Participació Ciutadana

Aquest pla estratègic aglutinarà: el Programa de Centres Cívics; el Programa de Participació; el Servei de Mediació; el Programa de voluntariat Sabadell Suma i Sabadell Atenció Ciutadana (SAC). Pel que fa al primer dels programes, el pressupost del 2016 vol donar continuïtat al servei prestat a les entitats i la ciutadania, mantenint i millorant les condicions dels equipaments. En aquest sentit, cal recordar que la ciutat posa a disposició tant d’entitats com de la ciutadania en general, un total de 12 centres cívics municipals i de l’Espai Polivalent del Nord.

Enguany, però, està previst iniciar la revisió de l’ús, el funcionament i la gestió dels centres cívics, de la mateixa manera que s’està abordant un nou reglament de cessió de locals. De moment, però, cal dir que la partida dels centres cívics ha crescut en 10.600 euros per millorar la gestió dels Espais Internet.

D’altra banda, el programa de Participació durà a terme diferents projectes enfocats a apropar l’administració a la ciutadania i a les entitats, així com a afavorir la seva participació en aquells temes que poden ser del seu interès. En aquest sentit, a hores d’ara, s’està duent a terme l’auditoria ciutadana Posem llum a l’Ajuntament i, properament, s’iniciarà el procés participatiu sobre els Pressupostos municipals del 2017.

En quan als consells territorials de participació, està previst sotmetre a debat i discussió la seva existència per valorar amb la ciutadania si ha de ser aquest el model a seguir al llarg d’aquest mandat. Un dels objectius estratègics de la regidoria pel 2016 és la posada en marxa d’un programa transversal d’intervenció integral i comunitària amb una clara vocació transformadora. Aquest plantejament està basat en els valors del treball comunitari, l’emancipació, la perspectiva de gènere, el foment de l’associacionisme, la convivència, la cohesió social i l’apoderament dels ciutadans i ciutadanes.

En una altra línia de treball, l’Ajuntament engegarà un servei transversal de suport a l’associacionisme que contribueixi a l’enfortiment del teixit associatiu de la ciutat, entenent les entitats com un dels pilars fonamentals per avançar en la participació de la ciutadania. La voluntat és avançar en la reflexió sobre els models de gestió dels espais físics de relació i de participació amb els quals compta la ciutat, sobre la funció i el seu ús, potenciant la creació d’espais d’autoorganització i de treball en xarxa.

En l’àmbit de la convivència i la resolució pacífica dels conflictes, el servei de mediació, que enguany compleix 10 anys de funcionament, ha incorporat recursos tècnics de mediació i dinamització grupal als processos participatius perquè siguin més àgils i rics, i també per optimitzar els recursos existents. També en l’àmbit de la informació i l’atenció ciutadana, el SAC continuarà treballant en la simplificació dels processos i tràmits, la millora de l’atenció durant les campanyes extraordinàries i la optimització dels horaris d’obertura per tal d’oferir un millor servei, independentment de la progressiva gestió en línia dels tràmits municipals.

Informació

Categories Ajuntament, Govern, Participació ciutadana Tags participació i atenció ciutadana