PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
          

NOTÍCIES

23
Juliol
2020

El pla de xoc Covid-19 incorpora 456 noves propostes d’entitats ciutadanes i grups municipals

En total, l’Ajuntament posarà en marxa un total de 785 mesures per fer front a la crisi sanitària, econòmica i social

El pla de xoc Covid-19 incorpora 456 noves propostes d’entitats ciutadanes i grups municipals

El Pla Covid-19, que es portarà a aprovació al ple extraordinari de demà divendres, 24 de juliol, inclou ara 785 propostes per fer front a la crisi sanitària, econòmica i social. A les 329 mesures inicials que va proposar el Govern municipal, fruit del treball dels serveis tècnics de l’Ajuntament, s’han sumat les 456 mesures aportades per entitats de la ciutat i grups municipals. Cal destacar la concordança de les propostes fetes per aquests grups i les línies de treball del pla inicial.

Avui durant la presentació telemàtica del pla, l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, ha comentat que amb el conjunt de mesures

“volem minimitzar els efectes de la crisi sanitària per tal de no deixar ningú enrere i al mateix temps posar el nostre gra de sorra en el camí cap a la reactivació econòmica”.

Així mateix, l’alcaldessa ha agraït l’interès i participació de les entitats i dels grups municipals en l’aportació de propostes.

“Tal i com hem vist avui durant la presentació, part del teixit associatiu ja ens ha fet arribar la seva felicitació per aquest pla i per com s’ha articulat la seva configuració. Agraïm aquest reconeixement a l’esforç de totes aquelles persones que han fet possible el document i confiem que aquest esforç també es valori per part de les diverses forces polítiques”.

Una de les prioritats del pla és la protecció de tota la ciutadania i especialment dels col·lectius més vulnerables. I així ha estat també en les aportacions i incorporacions. Després d’un debat participatiu amb els principals actors de la ciutat –més de 400– , la prioritat continua sent l’atenció i protecció a les persones més vulnerables i les mesures per a la reactivació econòmica.

Sobre les propostes que finalment no han acabat incloses al document de treball, s’ha de puntualitzar que s’han desestimat perquè en molts casos no responen a l’objectiu del pla: donar resposta a la situació que la Covid-19 ha deixat a la ciutat. Per exemple, s’ha considerat que no procedia incorporar aquelles que no són de competència municipal, així com també les que no estan relacionades directament amb els impactes de la Covid-19 i les mesures de sortida de la crisi.

El pla es divideix en 5 àmbits: protecció i apoderament de les persones; reactivació econòmica; urbanisme, espai públic i mobilitat; cultura; i esports. A banda d’aquestes, també s’han recollit propostes de caràcter general.

Les persones primer

Pel que fa a la protecció i l’apoderament de les persones s’inclouen 297 mesures aportades per les entitats i grups municipals. La prioritat en aquest àmbit passa per garantir les necessitats bàsiques de la població, l’educació i les oportunitats en infància, adolescència i joventut, l’habitatge i la salut.

Entre les propostes del Pla destaquen el suport a les entitats, afectades per la crisi de la COVID-19, mitjançant subvencions per compensar els projectes afectats per la crisi o per donar suport a l’hora d’assumir un increment dels costos derivat de les noves mesures.

També les accions destinades a garantir la suficiència alimentària, amb diferents propostes pensades per reforçar i millorar el sistema actual.

En matèria de sensellarisme destaca la continuïtat en el seguiment de les persones que van ser allotjades al dispositiu temporal i l’aposta per ampliar projectes com el Housing First.

També s’incorporen accions destinades a donar suport a les persones en situació irregular, per facilitar-los l’accés als diferents recursos de suport dels quals disposa l’Ajuntament.

Es fa èmfasi en reforçar el SAD i la teleassistència i donar continuïtat al seguiment de persones grans que viuen soles.

Així mateix es contemplen més recursos per lluitar contra la violència de gènere i s’inclouen mesures per lluitar contra la bretxa digital.

Reactivació Econòmica

En l’àmbit de la reactivació econòmica, que concentra un 27% de les propostes del document, destaca la creació d’un espai de concertació públic-privat del què formaran part agents econòmics i socials i que servirà per unificar esforços i alinear objectius en la recuperació econòmica de la ciutat.

Per fer possible una recuperació econòmica efectiva, és necessari promocionar la ciutat per atreure activitat empresarial. En aquesta línia, entre les propostes destaca l’establiment d’una unitat específica que es dediqui activament a cercar inversions a la ciutat, així com a la prestació d’assistència i assessorament per a la concreció de propostes.

I encara sobre l’activitat econòmica, algunes de les propostes incloses en el pla posen sobre la taula la necessitat de realitzar millores als polígons d’activitat econòmica (PAE). De fet, està en marxa en aquests moments la modernització del polígon de Can Roqueta, amb actuacions de reordenació del trànsit i millora de la mobilitat, i properament s’abordarà l’estratègia de desenvolupament de les actuacions als PAE.

El document de mesures per sortir de la crisi també proposa la conversió de l’app que l’Ajuntament va posar en marxa durant el confinament “Sabadell t’ho porta a casa” en una nova aplicació que funcioni com un sistema de gestió logística dels lliuraments.

Urbanisme, espai públic i mobilitat

El planejament urbanístic i la gestió de la mobilitat centren gran part de les propostes recollides en les sessions de treball. S’ha de formular el nou planejament urbanístic des d’un punt de vista estratègic i sectorial que permeti desenvolupar les noves línies de transformació futura i l’impuls de la ciutat. I en aquest sentit, també es recullen propostes d’agilització en la gestió municipal de permisos i llicències.

En referència a la mobilitat, els principals agents de la ciutat mostren una preocupació per la qualitat de l’aire i les mesures que poden fer-la millorar: zones de baixes emissions, transport públic, ús de la bicicleta, ampliació de voreres, etc. Enllaçant amb aquest punt, també hi ha mesures que posen en relleu el manteniment del rodal i dels espais naturals, com l’àmbit del riu Ripoll.

Aposta per la cultura de Km 0

En l’àmbit de la cultura, destaquen les propostes per promocionar la cultura de producció local, aplicant mesures de suport als agents del món cultural preferentment de Sabadell. El format de les actuacions que defensa el pla de mesures seria un model de contractació de Km 0 per fer actuacions disseminades per la ciutat i evitar així les aglomeracions.

D’altra banda, queda pendent la reprogramació d’aquelles activitats –sempre que sigui possible– dels cicles que van quedat anul·lats per la declaració de l’estat d’alarma. La voluntat de les propostes que han aportat les entitats i els grups municipals passa per la recuperació de festivals i esdeveniments que defineixen la idiosincràsia de la ciutat. Tot plegat, això sí, passant per un reforç del sector cultural amb estratègies que ajudin a adaptar-se a la nova situació (aplicacions informàtiques, digitalització, producció en digital).

Àmbit de l’esport

Pel que fa a les propostes que s’han recollit sobre l’esport a la ciutat, en podrien destacar la preocupació per les mesures de seguretat a l’hora de reobrir els equipaments esportius. El pla també inclou mesures per articular ajuts a la pràctica de l’esport per evitar que cap persona hagi de deixar de fer esport per problemes econòmics.

Així mateix, s’observa també certa inquietud en les entitats esportives i és per això que les propostes també incorporen l’estudi de subvencions per a aquelles entitats que tinguin problemes de viabilitat degut a la crisi provocada per la Covid-19.

I pel que fa a l’anella esportiva situada al Ripoll, es demana la millora en la senyalització de la zona i la recuperació de la Pista Coberta d’Atletisme tan bon punt deixi d’estar habilitada com a hospital temporal.

Seguiment del Pla

Per fer un seguiment acurat de totes les propostes i la seva execució, es constituirà una comissió de seguiment que es reunirà periòdicament. El període d’execució de les mesures del pla s’estén fins al desembre de 2021. Tenint en compte els canvis i les novetats que es poden produir fins llavors, es fa necessari que la comissió revisi la idoneïtat d’algunes de les propostes.

El pla inicial es va presentar el passat mes de maig i comptava amb unes 300 mesures i propostes. Fruit del treball i l’aportació dels actors socials resulta ara aquest document amb 785. El fet que s’hagin recollit tantes aportacions demostra la gran implicació dels agents socials del municipi a l’hora de treballar per sortir de la crisi. El document compta amb la feina del conjunt de les forces polítiques i les entitats de Sabadell, agents que continuaran treballant en benefici de la ciutat.

Categories Ajuntament, Govern Tags coronavirus, recuperació econòmica