PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
          

NOTÍCIES

06
abril
2016

Gir social als horts municipals

Gir social als horts municipals

L’antiga imatge dels horts del Ripoll, desendreçats i delimitats per somiers, va desapareixent progressivament després que fa anys l’Ajuntament ordenés aquest espai per destinar-lo a activitat d’oci. Es va passar d’uns terrenys ocupats il·legalment a uns espais endreçats i adequats per a l’ús d’horta. Els horts municipals s’adjudicaven per sorteig entre els interessats.

Ara l’Ajuntament de Sabadell fa un pas més i treballa en un canvi de model. El 21 de març va aprovar les convocatòries per a l’adjudicació de parcel·les desocupades de l’horta municipal de Can Bages. Hi poden optar tant associacions i entitats interessades a desenvolupar un projecte d’horta de caràcter social com ciutadans que vulguin conrear un hort amb destinació a l’autoconsum.

En aquesta ocasió, s’ha treballat en un canvi de model, per garantir l’accés a una alimentació més sana i saludable de la ciutadania, dirigit cap el concepte de la sobirania alimentària.

Amb aquesta iniciativa es vol replantejar els usos actuals i potenciar un canvi de model, que suposa passar d’espais recreatius a potenciar l’ús social de l’horta del Ripoll per a persones i col·lectius que ho necessitin

explica Joan Berlanga, regidor de Sostenibilitat

Amb aquesta iniciativa mantenim la cura de l’entorn i avancem en l’endreça dels espais d’horta, afegint-hi aquest component social

afirma.

Les sol·licituds es podran presentar entre el 8 d’abril i el 10 de maig, en una de les oficines d’atenció ciutadana: el Despatx Lluch, SAC Nord, SAC Sud, SAC Oest i SAC Est. Les condicions per optar a una de les parcel·les són, entre altres, ser major d’edat, estar empadronat a Sabadell un mínim de 5 anys ininterromputs  o acreditar haver estat empadronat un mínim de 5 anys durant els últims 10 anys i no disposar d'un altre hort en propietat. Només es podrà presentar una sol·licitud per unitat familiar.  L'adjudicació serà per a 4 anys i es farà per sorteig. Si els sol·licitants superen el nombre d’horts a adjudicar, es donarà prioritat a les persones amb ingressos per sota de dues vegades l’indicador de renda de suficiència, és a dir, de 15.935,46 euros anuals.

D’altra banda, hi haurà tres parcel·les destinades a associacions i entitats per a desenvolupar un projecte d’horta de caràcter social, amb una superfície d’entre 700 m2 i 830 m2.

Volem que l’ús social es tradueixi en l’existència d’uns horts que generin aliments que ajudin a pal·liar els efectes de la crisi econòmica

explica Berlanga. L’objectiu és contribuir a cobrir les necessitats bàsiques de les famílies i dels col·lectius del municipi més desfavorits. Per accedir-hi, l'entitat ha d'estar legalment constituïda i figurar inscrita en el registre oficial, així com en el Registre Municipal d'Entitats de Sabadell. També ha de tenir la seu o delegació a Sabadell i no disposar de cap altre hort o terreny de conreu a Sabadell.

Horts urbans

Amb la mateixa filosofia de contribuir a la suficiència alimentària, l’Ajuntament ja va adjudicar fa uns mesos tres parcel·les d’horts urbans a l’Associació de Veïns de la Creu de Barberà, l’Associació de Guinea-Bissau i Simpatitzants de Sabadell i l’Associació Afrocatalana d’Acció Solidària Amics de la Casamance.

Els solars, situats al carrer de Borrell i al carrer de Maria Teresa Duran de Sabadell, són de propietat municipal i acullen projectes d’horta associats a funcions socials, pedagògiques, terapèutiques o culturals. L’adjudicació és provisional, per dos anys i amb possibilitat de pròrroga de dos anys més. D’aquesta manera es dóna un ús socials als solars, mentre no s’executi el planejament previst.

Horta de proximitat

L’Ajuntament està treballant en la possibilitat que una part de les hortes municipals del Ripoll s’adjudiquin a professionals de l’agricultura.

L’objectiu és que pagesos professionals puguin treballar aquests horts per subministrar productes de qualitat a la ciutat, per avançar cada cop més cap a un consum de proximitat

ha explicat Joan Berlanga.

Categories Ajuntament, Parcs i Jardins, Urbanisme i Habitatge Tags horts municipals, urbanisme