PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
          

NOTÍCIES

03
Juliol
2023

Habitatge, ciutat verda, progrés econòmic, civisme i cultura centren les primeres accions del Govern municipal

Habitatge, ciutat verda, progrés econòmic, civisme i cultura centren les primeres accions del Govern municipal

 

El Govern municipal ha marcat les primeres actuacions del nou mandat, amb l’objectiu de continuar avançant cap a una ciutat més cohesionada, més verda i que afavoreixi la convivència i el progrés econòmic. Per això impulsarà en els primers 100 dies del mandat diferents projectes que avui ha presentat l’alcaldessa, Marta Farrés. Els projectes que marcaran aquests primers mesos són:

1. Compra d’habitatges ocupats

2. Nous usos industrials del Ripoll

3. Compra del Museu del Gas

4. Renovació d’una vintena d’entorns escolars

5. Plantació de 1.500 nous arbres distribuïts per la ciutat

6. Kits per a propietaris de gossos que afavoreixin el civisme i la convivència

Aquests projectes estan orientats a millorar la ciutat i la seva projecció com també, i sobre tot, la qualitat de vida dels sabadellencs i sabadellenques. Amb aquesta perspectiva, l’Ajuntament ja ha fet efectiva la compra del primer bloc de pisos ocupats per destinar-los a habitatge protegit i té previst culminar l’adquisició del Museu del Gas aquest mateix 2023. En paral·lel, ha posat en marxa els mecanismes per plantar 1.500 nous arbres i avançar en l’actualització d’usos del Ripoll per poder ubicar-hi noves empreses. També pacificarà una vintena d’entorns escolars i distribuirà un miler de kits per recollir les deposicions dels gossos a la via pública amb l’objectiu de promoure el civisme.

L’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, ha destacat que

“al nostre primer mandat vam posar la ciutat en marxa i la base de projectes estratègics. Ara el dia a dia de Sabadell funciona i hem d’anar més enllà i afrontar projectes que, com el Museu del Gas o la recuperació del Ripoll, ens facin encara més capital i marquin la diferència, al mateix temps que avancem cap a una ciutat més verda, més cívica i amb menys desigualtat”.

També ha subratllat que

“volem donar resposta a demandes ciutadanes i a problemes que sabem que preocupen la gent. Per això hem situat com a prioritats qüestions com mesures per afavorir l’accés a l’habitatge, l’atracció d’empreses, plantar més arbres per sensibilitzar sobre la necessitat de recollir les deposicions dels gossos al carrer, que és un dels problemes que tenim i que preocupen a l’hora de mantenir la ciutat neta”.

L’Ajuntament compra el primer bloc de pisos ocupats

L’Ajuntament ha comprat el primer bloc de pisos amb ocupacions conflictives per promoure el desallotjament en els casos que procedeixi i destinar els habitatges al lloguer o a l’emergència social. Es tracta d’un bloc amb 8 habitatges i en aquests moments s’està estudiant la situació dels ocupants per tal que puguin accedir al circuït d’habitatge protegit o bé s’avanci en els procediments judicials de desallotjament. L’Ajuntament destinarà a l’entorn de 720.000 euros a la compra de l’immoble i la rehabilitació que s’hi portarà a terme per incorporar els pisos a la borsa d’habitatge protegit.

Nous usos industrials del Ripoll

A l’àmbit el riu Ripoll està previst modificar de forma puntual el Pla General Municipal d'Ordenació de Sabadell. L’objectiu és revisar alguns aspectes de la normativa vigent als àmbits industrials i terciaris del riu Ripoll, esmenar mancances detectades, actualitzar la seva regulació urbanística i aclarir l’estat de l’àmbit en termes de gestió urbanística, a més de millorar les ordenacions amb nous criteris de sostenibilitat.

D’aquesta manera es podrà actualitzar la regulació dels sòls industrials i terciaris del Ripoll per facilitar les condicions d'implantació de noves indústries. Aquestes noves indústries hauran de respectar criteris de sostenibilitat actualitzats, molt necessaris especialment en un context de valor ambiental com és l'entorn del riu Ripoll. Les noves implantacions i les reformes de les existents hauran de respectar la qualitat del paisatge. L’ampliació dels usos serà sempre compatible amb les activitats en l'àmbit del Ripoll i hauran d’adequar-se a la tradició arquitectònica.

El desenvolupament dels espais lliures fomentaran la millora de la biodiversitat i la seva funcionalitat. L'ordenació que es proposa afavorirà la connectivitat i permeabilitat ecològica i no podran fer-se actuacions que dificultin o impedeixin els moviments ecològics a través del riu. 

Compra del Museu del Gas

L’objectiu del museu municipal és culminar la compra del Museu del Gas abans per recuperar aquest espai emblemàtic per a la ciutat i ubicar-hi el Museu d’Història, amb especial atenció a la història del Tèxtil a la ciutat.

En paral·lel a les gestions de compra, aquest mateix mes de juliol es començaran les gestions i contactes per redactar el projecte museístic, amb la col·laboració d’entitats i organismes de la ciutat com el Gremi de Fabricants, l’ESDi o la Fundació Antoni de Montpalau.

Les obres de rehabilitació i condicionament del nou equipament podrien començar l’any 2024, amb un cost estimat de l’entorn de 450.000 euros.

Renovació d’una vintena d’entorns escolars

En la línia d’avançar cap a una mobilitat més segura i sostenible als centres educatius, les properes setmanes l’Ajuntament abordarà la renovació d’una vintena d’entorns escolars en dues línies de treball. En aquestes dues actuacions s’invertiran més de 920.000 euros.

D’una banda, s’abordarà la millora dels entorns de les escoles Sant Julià, Samuntada i Joaquim Blume. Actuacions que compten amb un pressupost superior als 451.000 euros. En aquest cas, es tracta de projectes EDUSI i estan cofinançats al 50% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional FEDER.

Entre les accions es millorarà la gestió del trànsit i també l’espai públic. S’ampliaran voreres i espais d’estada propers al centre. També es portaran a terme millores de la vegetació i accions en la calçada com ara reductors de velocitat, passos de vianants elevats i més seguretat en els encreuaments. El conjunt d’actuacions s’executaran utilitzant pintura i elements com el mobiliari, el que es coneix com a urbanisme tàctic. En l’elaboració dels projectes, s’ha treballat conjuntament amb les comunitats educatives i amb enquestes a l’alumnat.

D’altra banda, s’actuarà a l’entorn d’altres 16 centres educatius. Els treballs, amb un pressupost de 470.690 euros, inclouen l’eixamplament de voreres, elements de reducció de la velocitat i la millora de la senyalització.

Els centres educatius al voltant dels quals es portaran a terme accions són les escoles bressol municipals Vapor Buxeda Nou i Arraona; les escoles Estel, Joanot Alisanda, Miquel Martí i Pol, Can Llong, Gaudí, Mas Boadella, Virolet, Can Rull, Xaloc, Ramar 1 i Vedruna Immaculada i els col·legis Servator, Bertran i Jaume Viladoms.

1.500 nous arbres distribuïts per la ciutat

Les polítiques per avançar cap a una ciutat cada cop més verda continuen endavant. Després que ens els darrers 4 anys s’hagin plantat 4.300 arbres als diferents barris de Sabadell, els primers mesos de mandat s’hi sumaran 1.500 nous exemplars. D’aquests, un miler s’ubicaran a diferents espais verds com ara el Parc de la Romeua, el Parc Central del Vallès o el Parc de Catalunya entre d’altres. Els altres 500 es col·locaran a eixos viaris com la Gran Via, la Ronda Ponent o la ctra. de Terrassa, entre d’altres, amb l’objectiu de naturalitzar aquests espais i crear pantalles verdes en àmbits habitualment molt transitats. Això suposarà una inversió de 750.000 euros.

Kits per a propietaris de gossos

Amb l’objectiu d’afavorir els comportaments cívics i mantenir la ciutat neta, l’Ajuntament impulsarà una nova campanya de tinença responsable d’animals. La iniciativa farà especial atenció a la sensibilització sobre la necessitat de recollir les deposicions dels gossos i netejar els orins dels animals a la via pública. És per això que es repartiran un miler de kits, amb bosses de recollida i bidons d’aigua, per facilitar aquesta tasca als propietaris. Aquests kits es distribuiran, entre d’altres, a les àrees de gossos de la ciutat.

 

 

 

Categories Ajuntament, Sabadell 2030, Govern, Projectes Estratègics Tags Ciutat Verda, Civisme, Cultura, Habitatge, Riu Ripoll