PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
          

NOTÍCIES

17
Desembre
2014

L’Ajuntament de Sabadell elaborarà un Pla de Recuperació de l’Impacte del Rodal per recuperar l’espai natural després de les ventades

La valoració econòmica dels serveis afectats ascendeix, de moment, a 829.136 euros dins l’àmbit urbà

L’Ajuntament de Sabadell elaborarà un Pla de Recuperació de l’Impacte del Rodal per recuperar l’espai natural després de les ventades. Tal i com ha comentat el tinent d’alcalde de Presidència, Josep Ayuso, en la roda de premsa d’aquest migdia:

Aquest pla vol recuperar l’espai natural de l’efecte de les ventades, normalitzar l’ús del Rodal el més aviat possible, garantir els usos tradicionals del territori, treballar per desenvolupar criteris per a una gestió forestal i més sostenible i, especialment, aconseguir que el bosc estigui nets abans de l’estiu per reduir la càrrega tèrmica i aprofitar la fusta al màxim arran de les ventades.

Ayuso també ha volgut agrair tota la tasca del personal de CIPO, Agents Forestals, ADF, empreses privades i tothom que s’ha implicat i ha aconseguit que actualment

tinguem la pràctica totalitat dels camins principals segurs i oberts i això ha estat possible perquè no han parat de treballar des des les ventades.

A més, ha destacat que

passada la situació d’urgència,  avui ja podem dir que tots els masos tenen serveis.

Pel que fa a l’impacte econòmic al Rodal, Ayuso ha comentat que “no la sabem però és calculable en base a que cada hectàrea té entre 1.000 i 1.200 pins, més alzines. Cada hectàrea pot generar entre 130-150 tones de massa forestal i a partir d’aquí es calcula el cost. Però serà la Generalitat qui faciliti informació per poder avaluar de forma més exacta. La despesa contabilitzada fins ara és de 17.077 euros per l’obertura de camins”.

Lluís Monge, regidor de Sostenibilitat ha explicat que “tot i que aparentment es veu un bosc amb els arbres habituals, quan veus que estan trancats i desarrelats, amb el temps aquesta massa verda s’asseca i es veurà fins a quin punt molts arbres s’han mort”.

Enric Sapès, cap operatiu de l’ADF, ha declarat que “la magnitud del que ha passat no l’havíem viscuda mai, tot i que des de la regidoria de Sostenibilitat ja ens van advertir que s’acostava un episodi conflictiu”.  També ha explicat que “hi ha una trentena de voluntaris i que hi treballin activament una quinzena” i  ha fet una crida a tothom qui vulgui participar a l’ADF” perquè l’estiu serà especialment complicat ja que tot i que els boscos estaran nets, la brancada s’haurà de quedar per protegir el terreny i fins que no s’incorpori al subsòl hi haurà més risc d’incendi en els propers 3 o 4 anys”. 

Finalment, Llorenç Ibáñez, coordinador de medi natural de CIPO, també ha insistit que “les 15 persones que estem treballant, ho hem fet aquesta setmana al camí del riu Ripoll i els accessos a la Salut i a Sant Julià i a partir d’aquí anem acordant quins són els punts on cal treballar. Mai havíem vist el territori tan afectat”.

Afectació al Rodal

La superfície forestal al terme municipal de Sabadell és de 908 hectàrees i representa el 25% del territori. D’aquesta superfície unes 600 ha. són d’arbrat dens, amb unes densitats que oscil·len entre els 1.000 i 1.200 peus/ha. Tota la superfície ha quedat afectada, amb més o menys intensitat

Els boscos de propietat pública representen un 8,6% sobre el total forestal de Sabadell però l’Ajuntament de Sabadell també disposa d’una finca de 32,4 ha forestals, Can Faixero, que s’emplaça a Castellar del Vallès.

Masses forestals afectades.

Can Deu / Ca n’Argelaguet / Ca n’ Ustrell / Ribatallada.( Parc Agrari)

177 Ha. l’afectació és d’un 70/90 % de la massa de pins, alzines i roures en molt baixa,  bàsicament les afectades per la caiguda de pins i algunes a talussos i marges. És la zona on es poden observar d’una forma més impactant els efectes de la ventada.

Can Vilà / Togores / Can Moragas / Can Manent.

265 Ha.  l’ afectació ha estat d’un 60/80 %. Aquesta zona és on  la xarxa de camins ha patit més afectacions. També els serveis de telefonia  i subministrament elèctric.

Parc Agrari / Castell Arnau. Finca municipal.

68 Ha. l’afectació és molt diferent segons l’àrea, a les bosquines de la finca agrícola és d’un 10/20 % mentre a la  zona de Castell Arnau hi ha zona d’un 70/90 % i d’altres d’ un 30/50. Forces afectacions a privats amb caigudes d’arbres que en alguns casos ha afectat els habitatges  així com els tancaments de les parcel·les.

La Salut / Sant Nicolau

10 Ha. l’afectació ha estat molt diferent hi ha zones  amb afectacions del 90%  i d’altres que ronden un 50%. D’aquesta zona cal destacar la caiguda d’un important nombre de xipressos.

A la resta de zones forestals del terme les afectacions han estat menors.

Les afectacions als camins han esta fortes si bé a hores d’ara es pot dir que la xarxa bàsica que comunica  els nuclis habitats ja està neta. Els Km. que s’han netejat. Són 11.000 mts.

Camí del Riu...............................................                           1.300.

Camí  de Sabadell / Can Casamada............                         3.100.

Camí de la Serra de Sant Iscle....................                         2.800.

Accessos Sant Julià.....................................                   200.

Camí S. Iscle / Can Vila / Togores / C. Moragas.                  2.800.

Al marge d’aquestes actuacions lineals s’han fet actuacions puntuals a diferents zones del Rodal, com és el cas de Sant Nicolau, Castell Arnau, Mas Canals,  Ribatallada, etc.

Àmbit urbà

La valoració econòmica dels serveis afectats a l’àmbit urbà ascendeix a 829.136 euros i abasta: neteja i descol·locació de contenidors, senyalització, semàfors, reposició d’arbrat, revisió d’arbrat no caigut, retirada d’arbres, enllumenat, reparació de desperfectes a diversos equipaments.

A hores d’ara el recompte actualitzat d'arbres afectats és de 609. Com a mesura preventiva, i fins que es puguin realitzar les tasques necessàries de retirada d'arbrat, es senyalitzaran els espais del: Bosc Ca N'Oriac, Bosc Concòrdia, Talús Via Aurèlia i Parc Romeua, atès que hi ha molta concentració d'arbres afectats.

Així mateix, s'estan realitzant les inspeccions adients per tal de detectar i avaluar tots aquells arbres que no van caure però van quedar malmesos i caldrà talar per seguretat.

Pel que fa a la mobilitat, el trànsit i el transport la situació està normalitzada, llevat de la revisió de la senyalització. En quan a residus a dia d'avui el gruix del servei ja fa les seves tasques habituals, tot i que encara s’estan deixant de fer tasques accessòries com la retirada de grafits o el desbrossat de solars per anar retirant els arbres que encara s'han de tallar.

A la via pública els recursos de es disposen s’han destinat bàsicament a eliminar els perills.

Mesures especials

El 010 ha habilitat un servei especial que posa en contacte a totes les persones afectades per les ventades amb el servei de l’OMIC, on li gestionaran una cita prèvia i l’informaran de totes les passes que ha de fer amb els danys causats pel vent relacionats amb l’assegurança.

Pel que fa a totes les persones que vulguin ajudar, si es tracta de fer de voluntaris per fer tasques forestals, aleshores cal adreçar-se a sostenibilitat. Actualment encara no es pot fer de voluntari perquè s’estan portant a terme les primeres tasques que requereixen un grau d’especialització que cal que ho facin membres de l’ADF i personal especialitzat, però s’agafaran les dades de totes les persones interessades perquè si més endavant s’organitzen activitats amb voluntaris obertes a la població se’ls hi pugui comunicar.  En el cas de les persones que vulguin apuntar-se a plans d’ocupació, aleshores s’han d’adreçar al Vapor Llonch.

Categories Ajuntament, Medi ambient, Transició Ecològica Tags medi ambient, rodal, sostenibilitat, ventades