PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
          

NOTÍCIES

29
Maig
2018

L’Ajuntament defineix una estratègia d’acció i projecció de la ciutat a l’exterior

El Govern vol projectar Sabadell a Europa, a la Mediterrània i al món

L’Ajuntament defineix una estratègia d’acció i projecció de la ciutat a l’exterior
Lluís Perarnau, Marisol Martínez i Maties Serracant durant la roda de premsa

L’Ajuntament proposarà a la Conselleria de Territori la connexió amb l’aeroport del Prat

Situar Sabadell a escala internacional entre les ciutats europees de referència és l’objectiu del “Pla de Relacions exteriors i projecció internacional”. Un pla que concreta el posicionament estratègic de la ciutat en els escenaris exteriors, des de diferents àmbits de treball, reforçant així la seva projecció internacional i contribuint al desenvolupament sostenible i a la cohesió social. Un Pla orientat tant a la institució municipal com als agents i actors locals.

7 línies estratègiques i 25 actuacions concretes

Els grans objectius passen per visibilitzar i potenciar els elements que poden contribuir, amb un alt valor afegit, a la projecció exterior de la ciutat i posicionar Sabadell en relació amb la Unió Europea, Europa i el món i millorar la governança de l’acció exterior de Sabadell.

Segons el Pla, per tirar-lo endavant és bàsic, entre altres, generar sinergies amb els municipis veïns. Per a Maties Serracant, alcalde de Sabadell,

“superar els localismes en l’àmbit de municipi vol dir començar a treballar amb els municipis amb els quals compartim una realitat geogràfica, social i cultural”.

El document destaca el Vallès com a territori que acumula, entre altres singularitats, ser un dels eixos productius més importants d’Europa, on hi ha algunes de les millors universitats del món, a més de tenir un “potencial desenvolupament agrícola, industrial, logístic i de comunicació, amb espais compartits per a la innovació i el coneixement”.

Amb aquest punt de partida, el Pla defineix 7 grans línies estratègiques i 25 actuacions. Les estratègies passen per millorar el coneixement i el reconeixement de Sabadell a l’exterior; la millora urbana i d’infraestructures per a la projecció exterior; la definició d’una estratègia per a la captació d’inversions, esdeveniments, talent i innovació; la potenciació de la participació de la ciutat en les polítiques de la UE; la revisió de la relació de Sabadell amb la Mediterrània, l’Amèrica Llatina, l’Àsia i l’Àfrica; l’impuls de les estratègies de desenvolupament sostenible de la ciutat, i la millora de la governança de l’acció exterior de Sabadell.

Oficina de relacions internacionals i revisió de les dinàmiques territorials

A partir d’aquestes línies estratègiques, el Pla estableix 25 grans actuacions concretes. Entre les més remarcables destaca la creació d’una Oficina de Relacions Internacionals, a la tardor d’aquest any, amb la missió de desenvolupar les accions marcades en aquest Pla i de vetllar perquè les polítiques municipals es puguin inscriure en el marc de treball internacional.

El Pla considera bàsiques les grans infraestructures, com ara el ferrocarril, el port o l’aeroport, per tirar endavantaquesta projecció internacional, i per fomentar i desenvolupar la capacitat de connectivitat territorial a escala local, com ara el Vallès, com regional (Corredor del Mediterrani) i internacional. I és per això que

“demanarem una reunió amb el nou conseller per tractar la creació d’una nova línia ferroviària que connecti el Vallès amb l’Aeroport del Prat”

ha anunciat Maties Serracant, alcalde de Sabadell.

Per al Govern, l’eix que conformen Terrassa, Sabadell, Cerdanyola-Ripollet, i Montcada, com uns dels espais amb més densitat urbana, és un àmbit productiu, formatiu i de creació imprescindible per al futur de les ciutats del Vallès a Catalunya i al món, per la qual cosa “necessitem estar plenament connectats a escala internacional per mitjà de l’aeroport del Prat, necessitem estar plenament connectats amb el Corredor del Mediterrani”, ha dit Serracant.

La proposta no comportaria la construcció de noves catenàries, ja que la línia de rodalies R4 ja existeix i, per tant, es tractaria només d’optimitzar les línies ferroviàries ja existents amb la implantació d’un servei de tren semidirecte de 35-40 minuts.

Pla Estratègic de Turisme

Dins de l’estratègia de projecció internacional s’hi encabeix l’estratègia del Pla Estratègic de Turisme, que estableix el full de ruta de les polítiques turístiques dels propers anys, determina com a eixos estratègics de ciutat el turisme de negocis i el turisme esportiu, atès que la major part dels visitants de Sabadell ho fan per aquests dos motius.

El procés del Pla Estratègic de Turisme es va iniciar al final del 2016 amb una fase preliminar de disseny, durant la qual es va contactar amb els interlocutors principals turístics de la ciutat i de la comarca per poder iniciar una diagnosi basada en la conjuntura actual i els escenaris de futur.

Aquesta fase va tenir com a premissa detectar els reptes derivats de l’activitat turística mitjançant diversos espais i taules de participació sectorial. En total s’han dut a terme 50 reunions i 12 entrevistes.

L’estudi proposa quatre accions a fer a curt termini. La primera és la creació d’una oficina de turisme, que s’ubicaria a l’edifici de l’Ajuntament amb accés per la plaça del Doctor Robert. L’oficina es considera un factor clau de promoció i comercialització turística de Sabadell, per mitjà de la qual es pot donar a conèixer, informar i canalitzar l’oferta turística de la ciutat.

Una altra de les actuacions és posar en marxa un web de turisme de la ciutat per visibilitzar tot el que ofereix Sabadell. La tercera acció proposada és la creació d’una Taula de Turisme, és a dir, un lloc de trobada dels agents públics i privats de la ciutat relacionats amb el sector turístic.

La quarta i darrera acció que proposa la diagnosi a curt termini és treballar per aconseguir el Segell de Destinació Esportiva de l’Agència Catalana de Turisme (ACT), que permetrà posicionar Sabadell com a referent internacional en Turisme Esportiu.

El procés de diagnosi ha analitzat diferents àmbits. D’una banda, els recursos turístics i la mobilitat detallant els actius que té la ciutat i especificant els que s’han de potenciar; també s’ha fet un estudi detallat de l’oferta d’allotjament que ha posat de manifest tant el nombre de places existents a la ciutat com la seva tipologia. Un altre àmbit analitzat ha estat el marc institucional o associatiu entre els organismes públics i les entitats privades; així com la demanda turística actual i potencial i la comunicació de promoció turística.

La tinenta d’alcalde de Promoció de la Ciutat, Marisol Martínez, ha assenyalat que

“el Pla Estratègic ens permetrà fer efectives eines fonamentals per treballar la promoció de la marca ciutat. Amb l’Oficina de Turisme i l’articulació dels productes turístics posarem Sabadell en el mapa turístic català afavorint la revitalització econòmica, comercial i cultural de la ciutat”.

Pla Director de Cooperació i Solidaritat

La presència internacional i les relacions exteriors de Sabadell són també objecte del Pla Director de Cooperació i Solidaritat 2018-2022. Una proposta que, nascuda d’un procés participatiu amb el conjunt dels agents de la cooperació de Sabadell, estableix les prioritats estratègiques de les polítiques municipals en aquest àmbit, preveient els mitjans i recursos necessaris per al seu desplegament i gestió.

Segons el regidor Lluís Perarnau,

“el Pla identifica reptes i oportunitats pel que fa a l’impuls de la cooperació i el seu paper transformador. A més, recull l’experiència acumulada al llarg dels anys per avançar cap a noves formes de solidaritat, que contribueixin a reduir les desigualtats i millorar la qualitat de vida de les persones per mitjà del desenvolupament humà sostenible”.

Amb aquesta voluntat, el Pla proposa 4 àmbits d’incidència i les seves prioritats estratègiques:

 • Participació Ciutadana i Bona Governança, apoderant les persones, enfortint les capacitats institucionals i vetllant per la qualitat democràtica dels governs
 • Igualtat de gènere i apoderament de les dones, incidint en les causes estructurals que generen les desigualtats
 • Drets Humans i Cultura de Pau, afavorint la construcció d’un món més lliure, just i en pau, on es respectin els drets fonamentals
 • Millora dels mitjans i les condicions de vida a través d’una cooperació transformadora

Alhora, el Pla preveu el desenvolupament de determinades accions. Destaca l’impuls al treball conjunt amb el teixit associatiu i el reforç del paper del Consell de Solidaritat, que ha de continuar sent l’espai per a la coordinació entre els agents de la cooperació.

Al llarg dels 4 anys d’incidència del Pla s’aniran desenvolupant aquestes i altres iniciatives, com ara:

 • Millora de la participació ciutadana en iniciatives de solidaritat i cooperació
 • Implicació de joves i infants
 • Enfortiment del Consell de Cooperació
 • Acompanyar els agents ciutadans cap a una cooperació transformadora
 • Formació en Educació per al Desenvolupament
 • Millorar la capacitat de resposta a les necessitats d’ajut humanitari
 • Treball en xarxa supramunicipal

Pel que fa al pressupost per fer possible el Pla, els recursos de l’Ajuntament destinats a cooperació parteixen del 0,7% dels ingressos propis i la voluntat és arribar a l’1% l’any 2022.

Document relacionat

Categories Ajuntament, Govern, Economia i treball, Turisme Tags ajuntament, cooperació, Pla Estratègic de Turisme, Relacions exteriors, turisme