PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES
 
          

NOTÍCIES

17
abril
2020

L’Ajuntament ha consignat de moment 1,3 milions d’euros addicionals per donar resposta a la situació provocada pel coronavirus a la ciutat

Aquests recursos, destinats sobretot a mesures de xoc de caire social i a l’adequació de la Pista Coberta com a hospital temporal, s’aniran incrementant així que es concretin noves accions com les relacionades amb la reactivació econòmica

L’Ajuntament ha consignat de moment 1,3 milions d’euros addicionals per donar resposta a la situació provocada pel coronavirus a la ciutat

El conjunt de mesures que l’Ajuntament està articulant per donar resposta a la situació provocada pel coronavirus a la ciutat inclou múltiples àmbits d’actuació, com també diferents terminis. Així, des d’un primer moment, i tal com ha explicat avui l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farres, “s’ha vetllat per mantenir els serveis públics essencials a la ciutadania, sense deixar ningú enrere i articulant tot un seguit de mesures per poder donar respostes immediates”.

En aquest marc, i a banda dels recursos habituals de l’administració municipal, l’Ajuntament ha consignat ja més d’1,3 milions d’euros per a accions específiques, on destaquen especialment mesures de caire social, amb més de 920.000 euros i l’adequació de la Pista Coberta com a nou hospital temporal, al qual de moment s’han destinat ja més de 175.000 €. Aquests recursos addicionals s’aniran incrementant progressivament així que es vagin concretant noves accions a curt, mitjà i llarg termini, entre les quals les relacionades amb la reactivació econòmica. 

Del total de la despesa ja quantificada (1,3 milions), una gran part –més d’1,17 milions–, s’integrarà en una modificació de crèdit amb càrrec al romanent líquid de tresoreria, que el govern presentarà al proper Ple municipal per a la seva aprovació. Altres 129.000 euros sortiran del fons de contingència. 

Més del triple de prestacions socials per a situacions sobrevingudes

Amb la voluntat de donar resposta a les situacions de vulnerabilitat, l’Ajuntament té previst suplementar fins al juny les prestacions d’urgència social amb 274.000 euros addicionals, la qual cosa permetrà incrementar progressivament el nombre d’ajuts dels 430 mensuals que s’atorgaven abans de la crisi sanitària als 1.400 previstos al mes de juny per atendre situacions sobrevingudes i excepcionals que es puguin donar. Aquestes prestacions estan destinades a cobrir les necessitats bàsiques, garantir l’alimentació i fer front a les necessitats relacionades amb l’allotjament i l’habitatge.

Així mateix, les accions relacionades directament amb la suficiència alimentària (deixant de banda els ajuts d’emergència atorgats per a la compra d’aliments) sumen prop de 448.000 euros, incloent-hi les targetes moneder per a famílies usuàries del Rebost Solidari, a les quals es destinen més de 319.000 €. En aquest sentit, cal remarcar el canvi de sistema, que ha comportat passar de distribuir lots d’aliments a targetes i també l’augment de recursos per passar d’atendre 1.865 famílies a atendre’n 2.195. I s’han previst els recursos per arribar a les 3.235 al mes de juny. 

També dins la suficiència alimentària s’emmarquen els 115.500 € addicionals que es destinaran al programa d’àpats a domicili adreçat a persones grans de la ciutat o en situació de dependència. I és que es preveu un increment entre març i maig de fins a 250 nous usuaris, que es sumarien als 85 habituals. 

Pel que fa a l’atenció a les persones sense llar, a l’adequació i posada en marxa d’un espai d’acollida temporal perquè aquestes persones hi puguin romandre durant el confinament s’hi destinen més de 183.500 €. L’espai, impulsat per l’Ajuntament amb la gestió de la Creu Roja Sabadell, funciona en coordinació amb les entitats que formen part de la Taula de Sensellarisme per tal de detectar i atendre els diferents casos. L’equipament compta amb 30 places i amb professionals de suport les 24 hores per fer l’acompanyament i seguiment necessaris. 

Atencions i trucades a més de 15.000 persones

Des de l’inici de la crisi sanitària s’ha garantit en tot moment l’atenció social a les persones en situació desafavorida i alhora s’han posat en marxa nous mecanismes que garantissin el seguiment a persones en situació d’especial vulnerabilitat. En total s’han fet atencions o trucades a més de 15.000 persones. 

En aquest marc, s’han fet atencions no programades a 2.800 ciutadans i ciutadanes que s’han adreçat pels diferents canals a Acció Social. A aquestes cal sumar les 8.500 atencions proactives, on s’inclouen les trucades per a la recollida de les targetes moneder de la Generalitat per substituir l’import de les beques menjador, les relacionades amb la distribució dels recursos del Rebost Solidari i les de seguiment a famílies en situació de vulnerabilitat, menors en situació de risc o persones amb dependència. 

A banda, un dispositiu de 200 persones (entre les quals personal municipal i regidors i regidores) està trucant a 4.600 persones grans de la ciutat que viuen soles per saber com estan o conèixer les seves necessitats. A hores d’ara ja s’ha pogut parlar amb 4.300 i s’està treballant en una nova ronda de trucades prioritzant les persones que es detecten en situació de major fragilitat. 

En relació amb aquest àmbit, val a dir que entre les accions de resposta a la situació generada per la COVID-19, l’Ajuntament ha adquirit 130 terminals addicionals de telefonia mòbil, als quals s’han destinat més de 14.000 euros, amb l’objectiu de facilitar el teletreball al personal municipal en diferents camps i alhora donar la millor atenció possible als sabadellencs i sabadellenques. 

Afegir també que els recursos relacionats amb l’àmbit social o l’equitat s’incrementaran properament amb noves accions com l’adquisició de tablets amb connexió que es distribuiran entre alumnat de la ciutat en situació desafavorida, amb la voluntat d’evitar la bretxa digital. Una acció que complementarà el pla que, dins aquest àmbit, ha impulsat la Generalitat. A hores d’ara s’estan recollint i quantificant les necessitats que no podran ser ateses per l’administració autonòmica i a partir d’aquí l’Ajuntament destinarà recursos per, dins les possibilitats, donar-hi resposta. 

Adequació de l’Hospital Temporal

L’adequació de la Pista Coberta d’Atletisme per acollir el nou hospital temporal Vallès Salut és una altre dels capítols destacats dins els recursos addicionals emprats en la gestió de la COVID-19. L’Ajuntament hi ha destinat de moment més de 175.000 euros, incloent-hi l’adequació inicial d’instal·lacions, el material, el desmuntatge de la part exterior més elevada del tartan i la vigilància de l’equipament, entre altres conceptes. 

Fruit del treball coordinat entre l’Ajuntament, Generalitat, Corporació Sanitària Parc Taulí i el SEM, comptant amb la implicació de Metges Sense Fronteres, l’Exèrcit i Bombers, l’hospital temporal compta amb 210 llits que podran acollir pacients que precisin atenció mèdica (no crítics ni semicrítics) i està equipat amb tots els serveis mèdics necessaris i altres que els puguin alleugerir la seva estada hospitalària. D’altra banda, l’Ajuntament ha habilitat un espai perquè els professionals sanitaris puguin menjar i descansar en condicions de confort. També s’ha muntat una carpa a l’exterior de l’equipament per a l’atenció de familiars. 

Encara en relació amb la despesa relacionada amb els efectes del coronavirus a la ciutat, s’han destinat 78.200 euros a material de protecció com EPIS o l’adquisició de productes higienitzants o de neteja. 

Àmbit econòmic

Paral·lelament el govern municipal continua treballant per fer front als efectes que el coronavirus està provocant en diversos àmbits. Entre les línies de treball, i en coordinació amb els agents i entitats econòmiques de la ciutat, s’està estudiant la situació com també quins recursos es podrien posar en marxa per afavorir la reactivació comercial i econòmica. 

Dins aquest capítol, és previst que els propers dies pugui entrar en funcionament una nova APP on es puguin consultar i localitzar comerços de la ciutat que vulguin vendre els seus productes tot facilitant el seu lliurament a domicili. També s’estan treballant noves línies relacionades amb els plans d’ocupació i s’han establert converses amb la Diputació de Barcelona per afavorir i potenciar la formació en línia. 

Cal recordar, així mateix, que s’ha activat un servei d’atenció municipal per resoldre dubtes sobre l’activitat laboral, empresarial i econòmica en la situació de crisi sanitària. També, amb el conjunt d’entitats i agents s’ha editat una guia que s’actualitza diàriament i que recull mesures adoptades pel Govern central, el Govern de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Sabadell relacionades amb l’àmbit econòmic en l’actual conjuntura i que poden ser d’interès per a empreses, professionals autònoms i el conjunt de treballadors i treballadores. 

D’altra banda, i entre altres accions, s’han realitzat diverses modificacions i exempcions en taxes i impostos municipals i s’ha activat l’exempció de pagament del lloguer a les empreses allotjades als vivers o centres d’empreses municipals mentre duri l’Estat d’alarma. 

Grup de treball

Precisament amb la voluntat de donar resposta a les conseqüències que el coronavirus provoqui en els diferents àmbits, l’Ajuntament ha creat un grup de treball format per diferents responsables tècnics i polítics, que tal com ha comentat Marta Farrés, “farà una previsió de mesures relacionades amb Sabadell després del COVID, preveient accions de promoció econòmica, de l’àmbit urbanístic i també del sector comercial, cultural, esportiu, etc.”. 

D’aquesta manera, el grup analitzarà els diferents escenaris de futur (un de plenament restrictiu en la mobilitat, un altre de mig obert i un tercer d’obert) de manera que es pugui preveure l’evolució dels diferents serveis municipals i la seva adaptació a cada circumstància. Així, es guanyarà temps de gestió i execució, afavorint l’eficiència de l’administració i sobre tot el manteniment en tot moment dels serveis bàsics i essencials al conjunt de la ciutadania com també l’impuls d’aquelles accions necessàries per donar suport al teixit econòmic, social i cultural de la ciutat.