PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES
 
          

NOTÍCIES

29
Febrer
2016

L’Ajuntament promou l’economia col·laborativa a les empreses dels polígons perquè aprofitin els seus recursos sobrants

Mitjançant un projecte conjunt amb Barberà del Vallès, ja s’han visitat 60 negocis per apropar-los el concepte de Simbiosi Industrial

L’Ajuntament promou l’economia col·laborativa a les empreses dels polígons perquè aprofitin els seus recursos sobrants

 

Els ajuntaments de Sabadell i Barberà del Vallès, amb el suport de la Diputació de Barcelona, treballen conjuntament des de l’any 2014 en la difusió i sensibilització del concepte de simbiosi industrial entre les empreses dels Polígons d’Activitat Econòmica (PAE) d’ambdós municipis. La simbiosi industrial respon principalment a la revalorització dels recursos sobrants d’una empresa perquè els aprofiti una altra. És a dir, es tracta que les empreses cooperin entre si i, mitjançant l’intercanvi de materials, energia i aigua i compartint actius, mitjans logístics, etc., tothom se’n pugui beneficiar.

Aquest model de negoci permet a l’empresa ser més eficient en l’ús dels recursos i reduir els costos dels processos de producció, en tant que redueix la generació de residus i treu profit d’alguns sobrants. L’Ajuntament de Sabadell, per mitjà del Vapor Llonch, amb el programa de dinamització de polígons d’activitat econòmica, aposta pel foment d’aquest model d’economia col·laborativa aplicada a la indústria.

Cooperació empresarial

Durant el 2015 s’han visitat al voltant de 60 empreses entre Barberà del Vallès i Sabadell, amb l’objectiu d’identificar, per un cantó, empreses que ja fessin bones pràctiques simbiòtiques i, per altre, empreses, que poguessin ser susceptibles de practicar-ne i així propiciar el contacte entre elles. D’aquestes 60, un total de 6, han rebut assessorament tècnic especialitzat en simbiosi industrial identificant les possibilitats de cooperació amb altres empreses.

En el cas de Sabadell una de les línies de treball principal és impulsar la cooperació entre empreses per aprofitar aigua. La destacada xarxa de distribució d’aigua no apta per al consum de la ciutat obre la possibilitat de fer-ne un ús industrial. En aquesta xarxa, cal destacar la importància, per exemple, de les Estacions Depuradores d’Aigües Residuals, les EDAR. En aquest sentit, per exemple, la companyia d’aigües de Sabadell, CASSA, participa en el projecte amb el nou expenedor d’aigua regenerada disponible a Sant Pau de Riu-sec. Després de sol·licitar l’alta al servei, el ciutadà o l’empresari pot proveir-se d’aigua per a usos com el reg agrícola o processos industrials.

El 2016 està previst continuar amb el projecte de simbiosi industrial i fer-lo arribar al major nombre d’empreses ubicades als PAE de Sabadell i Barberà del Vallès. Com indica el regidor de Treball i Empresa, Eduard Navarro,

en aquest camí són fonamentals les associacions empresarials dels polígons que ajuden a difondre tot el que representa la simbiosi industrial

Exposició itinerant

Per promoure la simbiosi industrial, un element de difusió a destacar és una exposició itinerant que es pot visitar a diferents empreses, a més, del centre de negocis Nodus Barberà o el Centre d’Empreses Industrials de Can Roqueta de Sabadell. Actualment es pot veure a la Seu Social d’Aigües Sabadell, fins al 7 de març.