PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
          

NOTÍCIES

19
Maig
2022

L’Ajuntament reforça la coordinació entre els diferents serveis municipals en cas d’onada de calor

L’Ajuntament reforça la coordinació entre els diferents serveis municipals en cas d’onada de calor

Davant l’arribada de l’estiu, l’Ajuntament ha iniciat les tasques de coordinació de les accions dels diferents serveis municipals en cas d’onada de calor. L’objectiu és garantir l’atenció als col·lectius més vulnerables i minimitzar els efectes que les altes temperatures puguin tenir en el conjunt de la ciutadania. Entre les mesures, es contempla atenció específica a les persones més sensibles, la instal·lació de punts d’hidratació a diferents espais de la ciutat, l’obertura de centres cívics a l’agost i un reforç de la sensibilització sobre les mesures de prevenció en episodis de calor extrem.

Tot plegat s’emmarca dins el fet que cada any el Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) activa la fase d’alerta o pre-alerta del Pla de Protecció Civil de Catalunya per onada de calor entre l’1 de juny i el 30 de setembre. En aquest marc, diverses de les mesures que l’Ajuntament preveu ja s’havien articulat en episodis anteriors d’altes temperatures però ara s’ha reforçat la coordinació dels diferents serveis municipals per guanyar en eficiència.

Atenció als col·lectius vulnerables

Una primera mesura és l’actualització per part d’Acció Social, en coordinació amb el professionals sanitaris, del cens de persones fràgils amb l’objectiu d’afavorir una actuació més ràpida i eficient en cas necessari. Es consideren grups especialment vulnerables les persones grans, especialment persones majors de 75 anys, que visquin soles i no tinguin ningú que en tingui cura;  persones amb discapacitat física, psíquica o demències  que tinguin limitada la mobilitat i l’autocura, que visquin soles i no tinguin ningú que les supervisi; persones soles sense sostre que visquin a barraques, horts o similars; i nadons de famílies en situació d’infrahabitatge.

En cas que s’activi l’alerta per onada de calor, l’Ajuntament deriva el llistat de persones vulnerables a Creu Roja, que en farà un seguiment actiu a través de trucades telefòniques, visites presencials i lliurament d’elements de suport com aigua i fruita. En aquest cas, els equips de promotors de la Salut de Creu Roja surten amb més freqüència al carrer per donar consells relacionats amb la calor i repartir material si fa falta.

D’altra banda, el servei municipal de teleassistència contempla diferents accions en funció de la intensitat de l’onada de calor i les característiques de la persona usuària. En aquest cas, es faran trucades de prevenció i seguiment i, en els casos de més risc, visites a domicili per fer prevenció i seguiment presencial.

I pel que fa al servei d’atenció domiciliària, les treballadores familiars i auxiliars reforçaran l’assessorament i consells a les persones que atenen per minimitzar els efectes de les altes temperatures. Aquesta prevenció es fa, de fet, des que comença la calor i no només en episodis meteorològics extrems, atesa la fragilitat dels usuaris i usuàries.

Punts d’hidratació

Dins les accions en cas d’onada de calor es preveu instal·lar 12 punts d’hidratació extraordinaris ubicats en 5 espais de la ciutat, cedits per Aigües Sabadell. Aquests punts, per beure aigua o hidratar-se, se situaran a diferents punts de la ciutat, i se sumaran a les més de 200 fonts d’aigua potable que estan ubicades a places, parcs i carrers de la ciutat.

A més, l’Ajuntament està treballant conjuntament amb Aigües Sabadell per oferir tallers i jocs lúdico-educatius relacionats amb l'aigua per oferir en casals d'aquest estiu. A més, Aigües de Sabadell i Serveis Socials estan treballant repartir ampolles d'aigua reutilitzables entre els col·lectius més vulnerables de la ciutat.

Centres cívics

Entre les mesures que contribueixen a fer front a les altes temperatures, diferents centre cívics de la ciutat es mantindran oberts un any més durant l’agost. Cal recordar que tots aquests equipaments estan climatitzats i disposen de Sala relacional on la ciutadania, especialment les persones grans, s’hi poden estar durant l’horari d’apertura. En cas d’alerta per onada de calor s’estudiarà ampliar els horaris d’obertura.

De l’1 al 31 d’agost obriran de dilluns a divendres matí i tarda els centres cívics de Can Puiggener, Ca n’Oriac, Can Deu, Can Rull i Creu de Barberà. Per la seva part, els centres cívics de Sant Oleguer, La Creu Alta Cal Balsach i el Poblenou obriran als matins. Els de Can Llong-Castellarnau i Concòrdia ho faran a les tardes.

Reforç de la sensibilització

En cas d’onada de calor, es reforçarà la difusió de missatges d’autoprotecció i prevenció per a la ciutadania en general. Mesures com controlar la temperatura a casa, utilitzar algun tipus de climatització o sinó intentar passar les hores de més calor en llocs climatitzats, així com refrescar-se sovint. També evitar el sol directe al carrer, portar gorra o barret i roba lleugera, beure aigua i mullar-se sovint. Entre els consells figuren, així mateix, reduir l’activitat física durant les hores de més calor, evitant sortir al migdia, hidratar-se força i vigilar l’alimentació.

Categories Ajuntament, Districtes, Govern, Esports, Salut, Serveis socials Tags ajuntament, DISTRICTES, onada de calor