PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
          

NOTÍCIES

15
Maig
2024

L’edifici consistorial s’il·lumina demà dijous de vermell amb motiu del Dia Internacional de la Malaltia Celíaca

L’edifici consistorial s’il·lumina demà dijous de vermell amb motiu del Dia Internacional de la Malaltia Celíaca

La façana de l’Ajuntament s’il·luminarà de vermell demà dijous, 16 de maig, amb motiu del Dia Internacional de la Malaltia Celíaca. Des de Celíacs de Catalunya i les associacions d’arreu del món commemoren aquesta jornada per crear consciència sobre la celiaquia i altres malalties relacionades amb la ingesta de gluten.

La celiaquia és la malaltia crònica digestiva amb major prevalença, entre l'1 i el 2% de la població. És una malaltia multisistèmica amb base autoimmune, permanent en individus genèticament predisposats, i induïda per la ingesta de gluten. Provoca l'atròfia de les vellositats de l'intestí prim, la qual cosa afecta la capacitat d'absorbir els nutrients dels aliments.

Algunes de les complicacions que poden patir les persones celíaques si no segueixen correctament el seu tractament són: dermatitis herpetiforme, anèmia per dèficit de ferro, intolerància a la lactosa, osteoporosi, diabetis tipus 1, infertilitat i avortaments, malalties tiroïdals, neuropaties o tumors malignes, entre d’altres.

Actualment a Catalunya hi ha diversos reptes a afrontar en aquest àmbit: reduir el termini de diagnòstic i la taxa d'infradiagnòstic de la malaltia, garantir-ne el correcte seguiment, la seguretat alimentària a l'hora de menjar fora de casa o la banalització de la patologia.

 

Categories Ajuntament, Salut Tags 16 de maig, Ajuntament, Dia Internacional de la Malaltia Celíaca