PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
          

NOTÍCIES

18
Maig
2020

Persones en tractament de salut mental usuàries del servei d’integració laboral reben un seguiment intensiu durant el confinament

Persones en tractament de salut mental usuàries del servei d’integració laboral reben un seguiment intensiu durant el confinament

Des del servei d’integració sociolaboral de persones en tractament de salut mental que es dispensa principalment des de l’edifici del Vapor Llonch s’atén persones vulnerables amb les quals es fa un treball intensiu d’orientació, capacitació, entrenament i acompanyament per millorar les seves competències i, en definitiva, el seu posicionament en el mercat laboral. L’objectiu és mantenir la persona ocupada, estructurar el seu temps i oferir la possibilitat d’adquirir nous rols, noves destreses i habilitats, la qual cosa repercuteix positivament sobre la seva autoestima i sentiment d’utilitat, afavorint l’autonomia i la integració social. Durant l’estat d’alarma el seguiment intensiu i personalitzat s’està mantenint de forma permanent per mitjans telemàtics.

Avui la Junta de Govern Local ha aprovat l’acceptació de l’ajut atorgat per la Diputació de Barcelona per al finançament d’aquest servei d’integració sociolaboral. L’ajut representa una aportació de 70.527,63 €.

El col·lectiu de persones amb malalties mentals és encara més sensible a factors que afecten el conjunt de la societat, com l’aïllament social provocat pel confinament o la incertesa econòmica i laboral. Per afrontar aquest nou escenari, s’han dissenyat sessions virtuals de suport emocional on es treballen tècniques de relaxació, reestructuració cognitiva o gestió de les emocions. També s’ha intensificat el suport a les persones usuàries del servei que ja estaven treballant.

Aquest servei està adreçat a persones en tractament de salut mental que es troben en seguiment per part dels professionals dels Centres de Salut Mental o de les Àrees Bàsiques de Salut. A més, per participar-hi s’ha de complir com a requisits tenir edat laboral i mostrar motivació suficient per accedir al mercat de treball. A partir de l’anàlisi de les competències assolides per la persona al llarg de la seva vida i dels seus interessos, es marca un objectiu laboral i un itinerari formatiu a seguir per tal d’aconseguir la inserció laboral.

Després de la primera fase d’orientació professional s’inicia un procés formatiu i d’acompanyament de la persona perquè assoleixi el màxim grau d’autonomia a l’hora de cercar feina. Alhora s'ofereixen estades de pràctiques en empreses per millorar la qualificació professional i es presta assessorament a les famílies per tal que recolzin la transició al món laboral. Un cop la persona ha començat a treballar es proporciona un suport i seguiment, tant a l’empresa com a la persona usuària, per facilitar l’adaptació al lloc de treball.

L’altre vessant del servei es sensibilitzar empreses amb necessitat de personal; s’hi treballa des de la detecció de necessitats, anàlisi del lloc de treball, selecció de candidats/es, assessorament en contractacions bonificades, gestió d’estades de pràctiques formatives no laborals i el seguiment i suport a l’empresa després de la contractació.

Aquest treball és possible gràcies a la cooperació entre totes les parts implicades en la integració d’aquest col·lectiu. D’aquesta manera, es treballa conjuntament entre els professionals sanitaris i de serveis socials del Centre de Salut Mental de la Corporació Sanitària del Parc Taulí, els professionals de l’Associació de Familiars, les empreses, les persones beneficiàries del servei i les seves famílies.

 

Xifres 2019

L’any 2019 un total de 270 persones en tractament de salut mental derivades del Centre de Salut Mental de la Corporació Sanitària del Parc Taulí van ser ateses per alguns dels diferents serveis o programes específics que Promoció Econòmica ofereix per aquest col·lectiu. En total es van comptabilitzar 112 insercions laborals.

Categories Ajuntament, coronavirus, Salut Tags ajuntament, coronavirus, covid-19, salut, salut mental, Vapor Llonch