PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
          

NOTÍCIES

04
Març
2022

Sabadell acollirà una de les primeres piscines d'onades artificials d' Europa

Sabadell acollirà una de les primeres piscines d'onades artificials d' Europa

Sabadell acollirà una de les primeres piscines d’onades artificials per a la pràctica de surf a l’Estat i a Europa. S’ubicarà a l’anella esportiva de Sant Oleguer i formarà part d’un equipament obert a tots els públics, que comptarà amb una segona piscina per al bany, gimnàs, un skate park, oferta gastronòmica i de restauració i zona d’aparcament. Amb una inversió privada de 14 milions d’euros, el nou complex generarà uns 65 llocs de treball directes (a més de l’ocupació indirecta). D’aquests, els processos de selecció d’una quarantena es faran a través del Vapor Llonch. L’equipament emprarà circuïts tancats d’aigua per nodrir les piscines i sistemes d’estalvi i eficiència energètica i garantirà el respecte per l’entorn.

El nou projecte, presentat avui, es troba en plena coherència amb l’estratègia per recuperar definitivament l’àmbit del riu Ripoll per a la ciutat, que l’Ajuntament està treballant amb els diferents agents econòmics i socials. Estructurada en 4 àmbits (Natura; Accessibilitat; Producció-Coneixement i Esport-Cultura-Patrimoni), l’estratègia té com a objectiu consolidar el riu i el seu entorn com a motor d’innovació, coneixement i activitat econòmica amb perspectiva ambiental, sumant aquests valors a la restauració de l’ecosistema natural, la promoció del seu valor ecològic i patrimonial i dels seus usos culturals, esportius i de lleure.

Tal com ha explicat l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés,

“l’equipament  s’ubicarà en un terreny qualificat ja com a ús esportiu, optimitzant doncs les possibilitats que ja tenim. Comportarà una gran inversió i un benefici indiscutible per a Sabadell i es portarà a terme amb perspectiva ambiental i el màxim respecte per l’entorn”.

L’alcaldessa ha afegit que

“el projecte és un exemple de col·laboració público-privada que arriba a cost zero per a la ciutat i que contribuirà a recuperar l’àmbit del Ripoll, omplint-lo d’activitat i fent que hi passin coses”. 

En aquest marc, la nova instal·lació s’ubicaria en un terreny de 30.000 m2 amb qualificació esportiva, situat al costat de la Bassa (davant de la Pista Coberta d’Atletisme). La seva posada en marxa, que s’articularia a través d’una concessió pública a 40 anys,  complementaria l’oferta i serveis de la zona esportiva de Sant Oleguer, incorporant-hi noves disciplines i potenciant Sabadell com a capital de l’esport. Alhora generaria activitat de lleure, econòmica i nova ocupació, a banda de consolidar la nostra ciutat com a referent i pol d’atracció.

A hores d’ara, l’Ajuntament treballa en tots els requisits ambientals i paisatgístics que hauria de complir el nou equipament. En relació a aquesta qüestió, i entre les característiques que el projecte contempla ja d’entrada, es preveu la utilització de llum verda, provinent al 100% de fonts d’energia renovables (solar, hidroelèctrica i eòlica) i, per tant, amb una petjada de carboni nul·la. El sostre de la zona d’aparcament comptaria amb plaques fotovoltaiques que produirien un terç del consum requerit. Les plaques funcionarien sense bateries, ja que l’energia es generaria durant les hores d’ús. Paral·lelament les piscines funcionarien amb circuits tancats d’aigua per evitar-ne el malbaratament.

Equipament per a tots els públics i nou impuls per a l’esport

El complex s’adreçaria tant als aficionats i practicants habituals de surf com al públic en general i de totes les edats. També s’hi podrien organitzar activitats per a escoles o de caràcter extraescolar i diferents tipus d’esdeveniments.

La piscina principal tindria 140 m de llarg i 35 d’amplada, amb una àrea total de 5.500 m2. En el seu interior es podrien articular onades de 2 metres de diferents durades amb 15 segons d’interval màxim entre elles. En total s’hi podrien generar 240 onades per hora.

Així mateix, a més de l’altra piscina de bany i el gimnàs, l’skatepark/carverpark estaria especialment dissenyat per a l’entrenament amb Carvers, que permeten realitzar moviments molt semblants als del surf i constitueixen un bon entrenament en sec per a surfistes. Pel que fa als espais de restauració, se’n preveuen 3 zones amb diversos tipus d’ofertes.  

Un nou element de capitalitat i d’atracció turística

El fet de comptar amb aquesta instal·lació promourà la pràctica esportiva a la ciutat, incorporant-hi una nova disciplina i potenciarà Sabadell en termes de capitalitat i com a ciutat turística. I és que a banda de tractar-se d’un equipament capdavanter, cal tenir present que el surf ha experimentat un elevat creixement els darrers anys pel que fa al nombre d’aficionats. Actualment a Espanya hi ha uns 40.000 surfistes federats i més de mig milió de surfistes recreatius.

En aquest sentit, Barcelona compta amb una de les comunitats de surf més grans d’Europa però el mar a la zona metropolitana sovint no ofereix les condicions idònies per a la pràctica d’aquesta modalitat esportiva. El nou complex de Sabadell contribuiria a donar resposta a aquesta situació, ja que podria rebre 175 surfistes diaris de diferents nivells, a més del públic en general, amb tota l’activitat esportiva i econòmica que se’n derivaria per a la ciutat.

Categories Ajuntament, Cultura i esport, Esports Tags complex Sant Oleguer, onades artificials