PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES
 
          

NOTÍCIES

25
Juny
2014

Sabadell acull una delegació d’alcaldes i representants de diferents municipis romanesos

L'objectiu de la xarxa és construir habilitats a escala local i atreure més fons de la UE en l’àmbit local per millorar la vida de les comunitats pobres

Aquest matí una delegació d’alcaldes i representants de municipis romanesos han visitat la ciutat i s’han reunit amb representants i tècnics municipals per debatre i compartir experiències sobre la inclusió social de la població gitana.

La trobada ha estat organitzada per la Foundation for an open society, que coordina la xarxa MERI (Mayors Making the Most of EU Funds for Roma Inclusion Network), un programa finançat per la Fundació Open Society (Budapest) i desenvolupat amb la col·laboració de la Comissió Europea.

L'objectiu de la xarxa és construir habilitats a escala local i atreure més fons de la UE en l’àmbit local per millorar la vida de les comunitats pobres (inclosa la comunitat romaní). La xarxa té com a objectiu crear un espai perquè les autoritats locals puguin intercanviar informació sobre els seus programes d'inclusió romanís, amb l’objectiu de promoure l'aprenentatge i la visibilitat de la plataforma pels municipis que són els que apliquen les estratègies nacionals d'integració dels romanís.

La xarxa es troba visitant algunes ciutats catalanes que s’han destacat en la gestió de la diversitat i en la inclusió de la comunitat gitana i entre aquestes ciutats han escollit visitar Sabadell per conèixer experiències relatives a aquesta comunitat. La delegació ha estat rebuda l’alcalde, Joan Carles Sánchez, amb la presència també de Manuel Heredia, assessor i secretari del Pla Integral del Poble Gitano de la Generalitat de Catalunya. 

Tal com ha comentat l’alcalde, en la recepció a la Sala de Plens:

Sabadell és una ciutat feta d’onades migratòries i acostumada que hi hagi moltes cultures, llengües i costums. És també una ciutat industrial on els darrers anys s’ha desenvolupat en el sector serveis i on també patim els efectes de la crisi amb un elevat índex d’atur. En aquesta crisi tots podem patir les causes i per aquesta raó cal treballar per la inclusió dels col·lectius nouvinguts, batallar perquè la inclusió sigui un  valor més important  a la nostra societat.  Aquesta tasca no la podem fer sols i l’associacionisme que hi ha a la ciutat és molt importat. Qualsevol política es pacta amb els diferents col·lectius perquè sigui més productiva.

Per la seva banda, Manuel Heredia ha volgut destacar que

vaig arribar a Sabadell amb 18 anys i avui en tinc 65. La ciutat on he viscut i on espero morir. Els romanís som nòmades perquè no hem estat acceptats en els diferents pobles. Aquí ens sentim ben tractats. A Catalunya som uns 100 mil gitanos i a Sabadell estem distribuïts per diferents barris. No vivim en ghettos com succeeix en altres punts de Catalunya, aquí estem integrats a la societat. A Sabadell tenim un registre associatiu i gent específica a l’Ajuntament per a desenvolupar els nostres valors en llibertat.

Per la seva banda, la representació d’alcaldes i representants han preguntat diverses qüestions pel que fa l’organització política, social i representativa de les administracions.

Posteriorment la jornada de treball i intercanvi d’experiències s’ha desenvolupat al Vapor Llonch, on també han participat entitats gitanes de la ciutat.

A Sabadell hi viuen aproximadament 8.500 persones gitanes i la seva presència a la ciutat està documentada des de l’any 1670.  Des de fa dos anys la Regidoria de Drets Civils i Ciutadania ha desenvolupat una diagnosi i unes línies de treball per treballar amb aquesta població de manera transversal, inclusiva i participativa.

Categories Ajuntament, Cooperació, Govern, Drets Civils i Gènere Tags ajuntament, cooperació, Fundació Open Society, MERI, romanís