PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES
 
          

NOTÍCIES

04
abril
2016

Sabadell comença a redactar el Pla Local de Millora de la Qualitat de l'Aire a la ciutat

L'Ajuntament ha iniciat els treballs de redacció del Pla Local de Millora de la Qualitat de l'Aire a la ciutat. El Pla permetrà fer una diagnosi de la situació actual, aportar dades i fer un recull de propostes, que comptarà amb la participació ciutadana. Sabadell ha rebut el suport tècnic de la Diputació de Barcelona per redactar el pla, que estarà enllestit el proper hivern.

 

La principal font de contaminació atmosfèrica de la ciutat correspon al trànsit rodat motoritzat. Per fer-hi front es preveu la planificació d'accions orientades a tres grans eixos per al període 2016-2020: fomentar una mobilitat sostenible reduint les emissions en la mobilitat i el transport; reduir les emissions en la indústria, cosa que significarà un impacte directe en la millora de la salut pública, i, en tercer lloc, potenciar el compromís de la ciutadania mitjançant campanyes de sensibilització.

Aquest és un dels plans que forma part de la planificació estratègica impulsada pel Govern municipal, en què hi ha diverses regidories implicades: Salut, Educació, Espai Públic, Sostenibilitat i Urbanisme.

El tinent d’alcalde de Territori i Sostenibilitat, Maties Serracant, ha afirmat que

la millora de la qualitat de l’aire és un repte estratègic que hem d'aconseguir bàsicament intervenint en la mobilitat. A partir de la mirada sobre la qualitat de l’aire, afrontem objectius estratègics que van més enllà i tenen a veure amb l’energia, la millora de la salut pública i l’equitat, amb una voluntat global de transformació de la ciutat

El regidor de Sostenibilitat, Joan Berlanga, ha destacat que

la contaminació atmosfèrica és un problema destacat de la nostra ciutat, que té efectes –més rellevants del que pot semblar– en la salut de tots i totes. Des del Govern treballem per donar resposta a aquesta problemàtica avançant cap a un model de mobilitat amb menys emissions i adquirint vehicles híbrids i menys contaminants, tal com hem començat a fer amb les noves adquisicions per la flota d’autobusos

 

Situació local a Sabadell

Actualment, la ciutat està inclosa a la zona d'especial protecció especial de l'ambient atmosfèric per PM10 i NOx amb 39 municipis més de la Regió Metropolitana de Barcelona i està sotmesa al Pla d'actuació per a la millora de la qualitat de l'aire, aprovat per la Generalitat al 2014.

El seguiment de la qualitat de l'aire a Catalunya s'estructura a través de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA), gestionada per la Generalitat de Catalunya. Aquesta Xarxa té ubicada a Sabadell una estació que capta les dades de forma contínua, que són transmeses a la Generalitat per avaluar-les i publicar-les. L'estació està situada a la Gran Via amb la carretera de Prats de Lluçanès. A més, a l'Institut Escola Industrial es fa lectura manual de PM10.

De forma genèrica, els únics dos contaminants amb superacions a escala local són el NOx i les partícules PM10. Si bé els nivells de PM10han millorat substancialment des de 2009, els nivells de NOx a les estacions de mesura de trànsit intens mantenen un nivell constant amb superació de la mitjana anual des de fa 8 anys, igual que a la major part de ciutats mediterrànies amb alta densitat de vehicles i població.

Categories Ajuntament, Sabadell 2030, Medi ambient, Transició Ecològica Tags ajuntament, espai públic, sostenibilitat, urbanisme