PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES
 
          

NOTÍCIES

07
abril
2016

Sabadell commemora el Dia del Poble Gitano dedicat enguany al genocidi durant el règim nazi

Sabadell commemora el Dia del Poble Gitano dedicat enguany al genocidi durant el règim nazi

El proper 8 d’abril es commemora el Dia del Poble Gitano, en record del Congrés Mundial roma/gitano, celebrat a Londres el 8 d’abril de 1971, on es va instaurar la bandera i l’himne gitano.En el marc d’aquesta efemèride, s’han programat un conjunt d’activitats, que s’inicia demà divendres 8 d’abril a les 10 del matí amb la penjada de la bandera gitana a l’edifici de l’Ajuntament (façana de la plaça del doctor Robert).

 

Aquest any, la major part de les activitats que s’ofereixen en commemoració d’aquesta diada estan dedicades al Porrajmos, terme en romaní amb què es coneix el genocidi que va patir aquest poble per part del règim nazi. Així, del 2 al 14 d’abril a la Biblioteca La Serra; i del 19 d’abril al 5 de maig a la Biblioteca Vapor Badia, es podrà veure l’exposició “Porrajmos: el genocidi nazi del poble gitano”. La mostra està organitzada per l’Ajuntament i la Federació d’Entitats Gitanes de Catalunya (FAGIC).

D’altra banda, el dilluns 11 d’abril, a 2/4 de 8 del vespre, tindrà lloc la conferència “La llengua romaní: desfent un llarg camí d’opressió cultural”, a la Fundació Bosch i Cardellach.

A més, el dia 13 d’abril, a les 6 de tarda a de la Biblioteca La Serra es podrà veure el documental, “Samudaripen, el holocausto gitano olvidado”, que parteixdel viatge que van realitzar diverses noies i nois gitanos fins a Cracòvia, per commemorar el 70è aniversari de l'aniquilació del campament familiar gitano d'Auschwitz la nit del 2 d'agost, símbol del Samudaripen (l'holocaust gitano). Partint de les seves vivències durant aquests dies, han tornat amb la motivació de recuperar la seva memòria històrica i buscar línies d'apropament, diàleg i actuacions per millorar la societat actual. Aquest cinefòrum l’organitza l’Associació de Voces Gitanas amb la col·laboració de l’Ajuntament.

La hissada de la bandera del Poble Gitano a l’Ajuntament de Sabadell, així com el suport de l’Ajuntament als actes vinculats a aquesta jornada, expressa un doble objectiu: per una part, reconèixer el poble gitano i la seva cultura com a part important de Sabadell. D’altra banda, suposa la reivindicació d’un esforç col·lectiu per tal que els gitanos i les gitanes siguin ciutadans de primera, amb el respecte a la diversitat i a la igualtat, amb drets i deures, per posar fi a la discriminació, els prejudicis i estereotips.

Categories Ajuntament, Activitats culturals Tags dia del poble gitano