PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
          

NOTÍCIES

18
Desembre
2014

Sabadell rep novament el Segell Infoparticipa a la qualitat i transparència de la comunicació pública local, havent superat el 100% dels indicadors avaluables

Entre els Ajuntaments amb població de més de 100.000 habitants, només Sabadell obté el 100% de les puntuacions, igual que l'Hospitalet, Lleida i Tarragona

L’Ajuntament de Sabadell ha obtingut, un any més, el Segell Infoparticipa a la qualitat i la transparència de la comunicació pública local. Creat pel Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural (LPCCP) de la UAB, el Segell es basa en els resultats d'avaluar les pàgines webs dels ajuntaments a partir de 41 preguntes. En el cas de Sabadell, la nostra ciutat ha superat amb èxit el 100% d’aquests indicadors.

 

En aquesta segona edició, el Consell Certificador ha acordat concedir el Segell als webs de 67 ajuntaments, un xifra que suposa gairebé el doble dels 34 de la primera edició. D’aquests, 20 han assolit una puntuació del 100% d’indicadors positius, mentre que a la primera edició només van ser 3 (entre els quals Sabadell). Així mateix, un ha aconseguit una Menció. I s’ha acordat atorgar un reconeixement a altres 9 ajuntaments, sigui perquè han passat d’un suspens a un aprovat superior al 60%, sigui de forma excepcional perquè compten amb la puntuació requerida per a un Segell o una Menció però els falta complir un o dos indicadors preferents. En total, doncs, han merescut algun guardó del Segell Infoparticipa els webs de 77 ajuntaments, mentre que a la primera edició van ser 48.

Val a dir que entre els ajuntaments amb més de 100.000 habitants, només Sabadell obté el 100% de puntuació, juntament amb l'Hospitalet, Lleida i Tarragona. Així mateix, cal destacar que, si bé és el segon cop consecutiu que Sabadell obté la màxima puntuació per assolir el Segell Infoparticipa (ha obtingut un 100% en les dues edicions d’aquesta iniciativa), és la tercera vegada que, de manera consecutiva, obté el reconeixement de transparència per part de la Universitat Autònoma de Barcelona. I és que l’any 2012 va ser el primer ajuntament de Catalunya en obtenir  la valoració positiva del 100% dels 41 indicadors que integraven l’índex de transparència de la UAB, tot i que sense el Segell Infoparticipa, que en aquell moment encara no s’atorgava.

Pel que fa als indicadors avaluats, s’han centrat en esbrinar si les corporacions locals ofereixen informació sobre 4 qüestions bàsiques: qui són els representants polítics, com gestionen els recursos col·lectius, com informen de la gestió i quines eines ofereixen per a la participació ciutadana

Amb l’assoliment del guardó, corresponent a 2014, l’Ajuntament de Sabadell consolida un cop més tota la feina feta en matèria de proximitat i transparència. Aquest esforç s’ha traduït els darrers anys en una millora constant dels canals i maneres d’informació i implicació de la ciutadania en la gestió pública.

Així al portal municipal www.sabadell.cat, s’ha creat el Portal de Transparència municipal (http://www.sabadell.cat/ca/portaltransparencia). A través del web i la seu electrònica https://seu.sabadell.cat/seuelectronica/p/portada_cat.asp, la ciutadania pot accedir a informacions com l’atorgament de subvencions municipals, els contractes públics, el deute de l’Ajuntament, les retribucions i declaracions de bens dels càrrecs electes. Així mateix, són consultables dades sobre diferents qüestions com l’organització municipal, la relació de llocs de treball, plantilla i estructura; l’agenda de l’alcalde; les relacions amb els ciutadans i ciutadanes, els consells de participació, entitats de la ciutat o informacions sobre activitats, agenda d’actes, obres o talls de trànsit; i la informació econòmica, amb tots els pressupostos, modificacions, la liquidació i memòria econòmica anual. També informació pública i notícies tant de l’acció del Govern, com de les propostes i mocions aprovades a proposta dels diferents grups municipals a la Junta de Portaveus i al Ple.

Mapa Inforparticipa

Els resultats de l’estudi es publiquen al Mapa Infoparticipa, georeferenciats i amb uns colors per a fer-los més comprensibles. Aquest mapa és una plataforma en línia elaborat per la UAB des del 2012. La versió actual s'ha elaborat gràcies al suport d'un projecte R+ D+i concedit pel Ministeri d'Economia i Competitivitat (2013-2015), liderat per la directora del LPCCP, Amparo Moreno, catedràtica emèrita del Departament de Periodisme i Ciències de la Comunicació de la UAB.

Més informació a: http://mapainfopublica.com/ca

Resultats assolits per l'Ajuntament de Sabadell en avaluacions de transparència, amb les dades del Mapa de Bones Pràctiques (i Segell Infoparticipa) de la UAB corresponents a les avaluacions anteriors a: http://www.sabadell.cat/ca/portaltransparencia

Categories Ajuntament, Transparència Tags ajuntament, Segell Infoparticipa, transparència