PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
          

NOTÍCIES

24
Octubre
2018

#Sabadellésnostra, la campanya de civisme que apel·la a la convivència i a la corresponsabilitat de tothom en la cura de l’espai públic

Hi han participat un grup de quaranta nois i noies de l’Escola Illa, tant en l’elaboració dels missatges com en la imatge final

La necessitat que tothom s’impliqui en la bona convivència i en tenir cura de l’espai públic és l’eix fonamental de la nova campanya de civisme de Sabadell. La campanya, que juga amb les paraules “Sabadell, d’ella, teva, nostra” per arribar al lema final #Sabadellésnostra, vol destacar que la ciutat és de tothom i que, per tant, el respecte als elements i espais comuns és, també, una responsabilitat compartida. Per això, amb els diferents missatges es fa una crida perquè conjuntament contribuïm amb actituds cíviques i de convivència a assolir una ciutat cada cop millor.

Amb la iniciativa, s’acompleix també una proposició aprovada al Ple municipal l’any 2017, que apel·lava a fer campanyes de sensibilització que ajudin a conscienciar i a reduir actes vandàlics i incívics a Sabadell.

Per elaborar-la, tant pel que fa al disseny com al contingut dels missatges principals, s’ha comptat amb la col·laboració d’alumnat d’entre 8 i 11 anys dels Tallers d’Art per a infants i joves de l’Escola Illa. Des d’aquest espai s’ha fet un treball de reflexió sobre com hauria de ser sota el seu punt de vista la convivència a la ciutat i han elaborat diorames –maquetes– relacionats amb el civisme, que il·lustren els diferents missatges. Són els mateixos nens i nenes els que també protagonitzen els vídeos amb les seves reflexions.

Tal com ha explicat el tinent d’alcalde i regidor d’Educació, Joan Berlanga,

tenir la ciutat que volem és cosa de tothom. Molts dels problemes que tenim són producte de l’incivisme i la solució passa perquè tothom ens en fem corresponsables; l’administració assumint la seva part en la cura de l’espai públic però també cadascú en el seu dia a dia.

En aquesta línia, Berlanga ha remarcat que

estem davant d’un repte col·lectiu. Aquesta campanya ho posa damunt la taula i ho fa integrant la mirada dels més petits i donant-los veu per expressar què volien dir sobre el tema.

Per la seva part, el regidor d’Espai Públic, Xavier Guerrero, ha destacat que

l’incivisme és car i el preu l’estem assumint entre tots. Bé sigui pel que li costa a la ciutat que no es recicli, o per reposar contenidors que es fan malbé, com pels efectes que l’excés de soroll, llençar brutícia al carrer o d’altres exemples d’incivisme provoquen tant en la qualitat de l’espai públic com en la nostra pròpia convivència i qualitat de vida.

Amb aquesta campanya –continua el regidor—

contribuïm a fer que tots prenguem consciència que la nostra actitud diària té efectes en nosaltres mateixos, com també en el conjunt de la ciutat.

Com millorar la ciutat per als nens i nenes?

Per tal d’arribar a les propostes definitives que il·lustren la campanya, es va proposar a l’alumnat dels tallers infantils de l’Escola Illa –que formen part del programa Illa Oberta–, una reflexió a partir de la pregunta “Com millorar la ciutat per als nens i nenes?”. Tal com ha explicat l’artista i professor del centre municipal sabadellenc, Oriol Vilapuig,

vam parlar sobre el civisme en un sentit bastant ampli, amb la idea de potenciar la imatge de la ciutat com a possibilitat de vida. D’aquestes preguntes van sorgir qüestions que preocupaven els infants i que es van formalitzar en diorames. A partir d’aquí –continua– també van sortir entrevistes perquè els nens i nenes manifestessin com volien que fos la seva ciutat.

En total, en el procés de desenvolupament del projecte, hi han participat uns 40 infants i quatre professors dels tallers.

La campanya està pensada per tenir continuïtat en el temps. Així, si bé els primers missatges estan relacionats amb la necessitat de mantenir els espais públics nets i de reciclar, més endavant es podrien introduir altres elements relacionats amb la contaminació atmosfèrica, l’ús del transport públic, etc.

Vídeos relacionats:

Categories Ajuntament, Espai públic , Govern, Educació Tags ajuntament, civisme, educació, espai públic