PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES
 

URBANISME I TERRITORI

11
Juny
2018

L’Ajuntament convoca un nou concurs d’idees per convertir el parc del Nord en un gran parc urbà metropolità

Està pensat per retornar verd a la ciutat i per al gaudi dels ciutadans

L’Ajuntament convoca un nou concurs d’idees per convertir el parc del Nord en un gran parc urbà metropolità

La Junta de Govern ha aprovat avui la convocatòria d’un nou concurs d’idees per recuperar el parc del Nord i transformar-lo en un gran espai multiús que conjugui natura i ús ciutadà. L’any passat el jurat –en el qual són representats els veïns– va declarar desert el concurs d’idees que s’havia fet perquè ni el disseny presentat ni l’actuació que es proposava complien satisfactòriament els objectius marcats per Ajuntament i veïns.

El nou concurs d’idees tindrà àmbit internacional, ja que es convoca en el marc de la Unió Europea. A més, ha estat fruit de la col·laboració entre l’Ajuntament i el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, cosa que ha permès millorar-lo tècnicament en temes administratius i, alhora, difondre’l entre els professionals.

L’objectiu és convertir el parc del Nord en un corredor urbà biològic de caràcter metropolità, que sigui un projecte vertebrador dels espais verds de la ciutat: el bosc de Can Deu i el Parc Agrari al nord, la cornisa del Ripoll a l’est, el parc de la Clota al sud i el parc de Catalunya a l’oest. Juli Fernàndez, tinent d’alcalde de Cohesió Territorial, ha afirmat que

hem volgut conjugar dues visions i voluntats compartides per l’Ajuntament i dels veïns: un paper ecològic totalment compatible amb l’ús ciutadà, ja que està pensat de manera integral.

Criteris del nou concurs

Les obres del perllongament dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) van tenir durant anys una gran incidència al parc del Nord. La construcció de les cotxeres, del túnel i del pou d’atac van hipotecar part de la superfície de l’espai. La situació actual, després dels canvis produïts per les afectacions de les obres del ferrocarril, ha obligat a replantejar la proposta inicial.

Hem dissenyat un concurs d’idees molt ambiciós i hem fet les gestions perquè els millors vulguin participar-hi, perquè volem un parc que superi l’àmbit de la ciutat i sigui un referent de comarca,

afirma Xavier Guerrero, regidor d’espai públic.

La base del nou concurs concep el parc del Nord com a una infraestructura verda integral, formada per parts diverses, que uneix el rodal des del bosc de Can Deu fins al Parc Fluvial del Ripoll a través del parc de la Clota. També fa de connexió est-oest entre la cornisa del Ripoll i la ronda de Collsalarca. Per això, l’objectiu és crear un corredor urbà biològic metropolità que relligui els espais lliures emblemàtics de la ciutat amb usos ecològics i ciutadans, de lleure i gaudi.

En una primera fase el concurs serà obert i se’n seleccionaran diverses propostes, que passaran a la segona fase. En concret, es triaran les tres més ben valorades per la seva proposta-idea i tres seleccionats per la qualitat de la seva experiència professional en obres similars i per la composició de l’equip de treball.

El jurat triarà les tres millors propostes-idea d’acord amb els criteris següents:

1. Estructura integral del parc del Nord, connectivitat entre barris i tractament de cornises del riu Ripoll (màxim 20 punts)

2. Infraestructura verda i paisatge: biodiversitat i fauna (màxim 20 punts)

3. Aigua, permeabilitat i sostenibilitat (màxim 20 punts)

4. Mobilitat sostenible (màxim 20 punts)

5. Programa funcional. Usos i equipaments (màxim 20 punts)

D’altra banda, els altres tres es triaran en funció de:

1. Valoració del currículum. Experiència de l’arquitecte i/o equip d’arquitectura en obres projectades i construïdes similars (màxim 50 punts)

2. Qualificació de l’experiència professional en obres similars. Coherència i experiències conjuntes d’equip en relació a la descripció i comentari respecte d’un parc projectat i executat per l’arquitecte que es cregui rellevant en relació amb l’objecte del concurs (màxim 50 punts)

Les sis propostes tindran un premi de 4.000 euros. A la següent fase de concurs, es demanarà a cadascun dels participants que desenvolupin la seva proposta. L’Ajuntament exposarà aquests treballs en una jornada oberta a la ciutat i al portal web municipal. Els ciutadans podran fer-hi arribar les seves observacions i propostes.

Posteriorment, el jurat triarà la proposta guanyadora.

Categories Espai públic , Urbanisme i Habitatge Tags espai públic, Parc del Nord, urbanisme