PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 

URBANISME I TERRITORI

 

19
Octubre
2020

L’Ajuntament redueix a 30 km/h la velocitat a l’eix central de nord a sud per reforçar la seguretat i facilitar l’ús compartit entre vianants, bicicletes i vehicles

L’actuació, que forma part de les accions immediates previstes al Pla COVID, inclou nova pintura i senyalització horitzontal i vertical, amb portes d’entrada als carrers que mostrin que s’està accedint a una zona compartida de trànsit pacificat

L’Ajuntament redueix a 30 km/h la velocitat a l’eix central de nord a sud per reforçar la seguretat i facilitar l’ús compartit entre vianants, bicicletes i vehicles

Amb la voluntat de facilitar el pas i la convivència entre vianants, bicicletes i vehicles, convertint l’eix central en un espai més segur i més sostenible, l’Ajuntament reduirà la velocitat en tot aquest àmbit de nord a sud de la ciutat a 30km/hora i a 20 km/hora segons el tram. Per fer possible aquest nou eix compartit, es portaran a terme tota una sèrie d’accions de senyalització vertical i horitzontal i en alguns casos també en la semaforització, amb especial atenció a les cruïlles. Tot plegat farà possible reduir la velocitat al llarg de 9 quilòmetres començant pel nord a l’avinguda de Matadepera i arribant fins al sud, a tocar del terme municipal de Barberà del Vallès.

L’actuació consistirà a reduir la velocitat a 30 km/h al llarg de tot l’eix, excepte a la zona del centre, on disminuirà fins a 20 km/h. Així mateix, es reduirà la velocitat a tots els trams de carrers que conflueixen amb l’eix central.

Les accions de senyalització i regulació del nou eix s’han iniciat aquest mateixa matinada a l’avinguda de Matadepera i s’aniran desenvolupant al llarg del proper mes, en principi durant les nits. Els treballs els portarà a terme l’empresa TEVASENTAL, S. A., amb un pressupost de 61.371,18 euros.

Les vies que integren l’eix central són l’avinguda de Matadepera, l’avinguda de la Concòrdia, la plaça de la Concòrdia, el carrer Major, l’avinguda de l’Onze de Setembre, la via de Massagué, el passeig de Manresa, el passeig de la Plaça Major, la Rambla, l’avinguda de Barberà, el passeig dels Almogàvers i la carretera de Barcelona (N-150). Això implica que amb aquesta actuació es connecten trams actuals interns de xarxa ciclable que fins ara no tenien continuïtat en dos sentits, mobilitat local i intermunicipal.

Amb el nou eix compartit, l’eix central serà un espai més còmode i segur per a vianants i bicicletes, fomentant noves alternatives de mobilitat que facilitin la distància entre persones en aquest context de COVID-19, reduint alhora l’accidentalitat, afavorint la sostenibilitat, potenciant l’ús de mitjans de transport sostenibles que redueixin les emissions de Co2 i disminuint el soroll.

Eix ciclable

Pel que fa a la vertebració de l’eix ciclable de nord a sud de la ciutat, s’emmarca dins l’estructura general de vies ciclistes bàsiques. Així, ara es proposa una primera fase d’actuació per tal d’executar un tram complet de la xarxa ciclable bàsica que doni resposta a la necessitat de mobilitat sostenible, activa i individual i que vertebri un eix central a la ciutat de nord a sud lligat amb la mobilitat a peu i el transport públic.

Amb la reducció de velocitat i la vertebració de l’eix ciclable s’aconseguirà:

  • Crear un connector interurbà ciclable des de la carretera de Matadepera fins al terme municipal de Barberà del Vallès.
  • Crear un connector urbà ciclable de la ciutat, des del barri de Can Deu fins al sud de Sabadell.
  • Millorar la connexió intermodal amb les estacions ferroviàries de la Creu Alta i Sabadell Plaça Major.
  • Millorar la mobilitat sostenible educativa, connectant els centres educatius de Primària i Secundària distribuïts al llarg de tot l’eix.
  • Millorar la mobilitat laboral de l’eix central comercial, de serveis i quotidiana de la ciutat.
  • Millorar la mobilitat de recorreguts de natura i lleure, connectant el rodal, el parc de Catalunya i fins al parc Central del Vallès. 

Unes mesures incloses al Pla COVID-19

Aquestes accions sorgeixen del Pla COVID-19 aprovat pel Ple municipal del passat juliol, que inclou 785 propostes per fer front a la crisi sanitària, econòmica i social derivada del coronavirus.

Categories Espai públic Tags bicicleta, Covid-19, eix central, espai public i seguretat, mobilitat sostenible i segura, velocitat