El Síndic de Sabadell celebra que el Consell Comarcal permeti fraccionar la taxa comarcal de residus tal i com va recomanar però voldria que la mesura s’ampliés a qualsevol import
7 d'octubre del 2024
El Síndic de Greuges de Sabadell, Josep Escartin, celebra que el Ple del Consell Comarcal del Vallès Occidental hagi decidit aplicar la seva recomanació sobre el fraccionament de la taxa comarcal de residus. El síndic de Sabadell va emetre el 12 de juny una resolució d’ofici que l’Ajuntament de Sabadell ja va acceptar gairebé en la seva totalitat i en la qual Escartin lamentava que no es preveiés la possibilitat de fraccionar l’import de la taxa, aspecte que depèn de la institució comarcal.
En concret recomanava “que el Consell Comarcal, adopti les mesures necessàries perquè l’ordenança fiscal que regula les taxes per a la prestació del servei públic comarcal de tractament de residus municipals, prevegi el fraccionament de la taxa sense interessos.”
Finalment, el Ple del Consell Comarcal celebrat la setmana passada va aprovar una modificació de l’ordenança per permetre el fraccionament del rebut sense interessos si l’import supera els 100 euros. Tot i valorar positivament que s’hagi atès l’esperit de la seva recomanació, el síndic sabadellenc considera que “s’ha desaprofitat l’ocasió per aplicar una mesura d’ampli espectre per a la ciutadania. "El Consell Comarcal hauria d’haver tingut en compte que imports de 99 € continuen representant una càrrega enormement important per a moltes economies familiars”.
La Sindicatura de Greuges de Sabadell ha estat la primera institució de defensa dels drets de la ciutadania que ha emès una resolució sobre la taxa comarcal de residus. A més del fraccionament, la resolució contenia d’altres recomanacions, ja aplicades, com la pròrroga del termini de pagament o la millora de la informació sobre la nova taxa a la ciutadania.
En qualsevol cas, Escartín ha recordat al Consell Comarcal la necessitat que, abans d’enviar el requeriment de pagament en fase executiva, és a dir, amb recàrrec per a totes aquelles persones que no l’han pagat dins dels terminis establerts, cal enviar una notificació fefaent, tal com es recollia en la seva recomanació: “Que el Consell Comarcal, adopti les mesures necessàries per notificar individualment i de manera fefaent a totes les persones que no han pagat, ni han domiciliat el rebut, a partir de la data final per domiciliació o el nou termini que consideri, per garantir els drets i obligacions, i no generar indefensió a la ciutadania.”
La primera actuació sobre la taxa
La Sindicatura de Greuges de Sabadell ha rebut nombroses consultes sobre la nova taxa comarcal de residus, circumstància que va portar a fer la primera actuació d’ofici sobre aquesta matèria a la comarca . Escartin creu, però, el nombre de queixes obertes per les sindicatures “no és indicador de res” perquè per poder acceptar una queixa cal que la ciutadania s’hagi queixat prèviament, al respectiu Ajuntament, tot deixant un temps prudencial perquè aquest respongui.
En cas que l’Ajuntament no contesti o no s’estigui d’acord amb la resposta, els síndics o defensors locals sí que poden acceptar la queixa, donat que el Consell Comarcal és una institució municipalista i, per tant, entra dins de les competències de les sindicatures/defensories locals de greuges. “Això fa que el nombre de queixes obertes fins ara no sigui representatiu, perquè es podria donar el cas que molta gent estigui esperant la resposta municipal”, argumenta Escartin.