El nombre de queixes a la Sindicatura de Greuges de Sabadell va augmentar un 35% el 2024.
La Sindicatura de Greuges de Sabadell va obrir l’any passat 323 expedients de queixa, 83 més que el 2023 segons es desprèn de la Memòria d’Activitat de la institució, que el Síndic Josep Escartín presentarà al Ple municipal del proper dilluns. El document també reflexa una millora en el nombre de resolucions: es van resoldre 82 queixes més que l’any anterior. En un 69 per cent dels casos, l’expedient es va tancar confirmant l’existència de greuge. La Sindicatura també va emetre 114 recomanacions, 44 més que el període anterior.
Pel que fa a la resposta municipal a aquestes recomanacions, l’Ajuntament va acceptar un 35% de les resolucions, mentre que en va rebutjar un 20%. La resta de casos estan, encara, pendents de resposta per part de la plaça de Sant Roc.
Entre les dades més rellevants de la Memòria també hi ha el fet que un 54% de les queixes es van presentar de manera presencial (34% el 2023), mentre que va disminuir la presentació telemàtica: un 42 per cent de les queixes es van presentar per aquest sistema (66% el 2023). “Aquesta circumstància és el resultat de la proximitat que hem volgut donar a la Sindicatura, com per exemple amb les nou oficines de barri que obrim mensualment, reflectint un canvi en la tendència cap a una atenció més propera amb la ciutadania”, explica Escartín.
De què s’ha queixat més la gent? Per entendre aquestes dades s’ha d’explicar que hi ha una diferència entre les queixes rebudes —tots aquells temes del que la ciutadania planteja a la Sindicatura en forma de queixa i les resolucions, és a dir, el document final emès un cop s’ha analitzat la queixa, s’ha investigat degudament i el Síndic pren una decisió.
• Un 15% de les queixes han estat sobre la notificació de la taxa comarcal de residus, un tema en el qual el Síndic ja va manifestar que hi havia greuge en una resolució d’ofici.
• El segueix un 8% sobre espai públic, tot i que la que percentualment s’ha detectat menys greuges.
• La contaminació acústica: terrasses, soroll al carrer, camions de recollida, especialment del vidre, de nit o matinada i mal ús de locals municipals cedits a entitats.
• El segueix la mobilitat que inclou zones tensionades pel tema de l’aparcament, la penalització dels veïns i veïnes de la zona de Can Rull que l’Hospital de Terrassa com a centre de referència i han de pagar el preu de bus interurbà mentre la resta de ciutadania sabadellenca pot desplaçar-se a l’Hospital Parc Taulí amb les tarifes urbanes.I també l’ús d’aparcament els dies de partit al Camp de futbol Municipal del Sabadell. En la majoria dels casos, les queixes d’aquest àmbit s’han estimat a favor de la ciutadania.
• Els procediments administratius i molt especialment la manca de resposta de l’Ajuntament de Sabadell també està entre els motius de queixa. En gairebé tots els casos, aquestes han estat estimades a favor de la ciutadania.
• L’assegurança del Programa de Vacances per a la Gent Gran que s’ha resolt amb uns acords amb l’agència de viatges que gestiona aquest projecte municipal.
• Habitatge, amb queixes molt centrades en la gestió de Vimusa, emergència habitacional, sensellarisme, refugi pel fred i la calor i CEVASA.
• Sobre serveis socials també hi ha hagut queixes, però la majoria s’han hagut de traspassar a la Síndica de Catalunya per no ser competència municipal.
Les taxes municipals són el primer motiu de queixa als districtes 1, 3, 4 i 6 mentre que l’habitatge és el principal problema al districte 2 i l’ús de l’espai públic és el tema més destacat als districtes 5 i 6.
Així mateix, durant el 2024 la Sindicatura de Greuges de Sabadell va realitzar un total de 14 actuacions d’ofici sobre temes dels quals s’havien rebut moltes queixes o que era manifestament clar que hi havia un problema que l’Ajuntament no estava resolent.
Algunes d’elles es van acabar resolent amb una simple intermediació o executant tasques de vigilància. És el cas, per exemple, de queixes referides a la gestió d’impostos municipals per part de la Diputació de Barcelona, un cas mediàtic sobre un desnonament a Can Rull, la problemàtica pels ànecs del Parc Catalunya i el buidatge del llac on viuen o el servei de Correus a la ciutat.
Altres estaven enfocades en problemàtiques que van afectar un gran percentatge de la població, com la taxa comarcal de gestió i tractament de residus, la manca de taxis adaptats a Sabadell o l’assegurança del programa municipal de Vacances de la Gent Gran. En totes aquestes resolucions el Síndic ha inclòs un seguit de recomanacions per tal de millorar les futures actuacions de l’Ajuntament i garantir que els drets de les persones estiguin protegits i ben respectats.
Al llarg de tot el 2024 el Síndic ha emès recomanacions sobre molts temes i molt diversos:
• Per garantir el dret a la cultura i a la seguretat jurídica es va recomanar que es fes complir l’acord de ple sobre la construcció d’una nova biblioteca municipal o, en el seu defecte, que s’anul·lés l’acord amb la deguda motivació.
• Per a assegurar la igualtat en tots els casos es va recomanar que es creés una nova Ordenança municipal que regulés tots els aspectes tècnics sobre els cartells de reserva temporal d’estacionament de caràcter privat.
• Per a intentar millorar la situació de les escoles bressol el Síndic va fer un seguit de recomanacions sobre la conciliació laboral i familiar, sobre les condicions dels professionals de les escoles i sobre aspectes interns d’aquestes.
• En matèria d’habitatge públic el Síndic va emetre un seguit de recomanacions encaminades a assegurar que el nivell de qualitat sigui l’òptim i que no es creïn situacions no desitjades per a les persones qui hi viuen, ja que donada la situació d’emergència habitacional amb la que ens trobem és cabdal assegurar els correctes estendards per a les persones.
• Seguir les normatives tal com estan redactades no sempre és un indicador de bona administració i és per això que el Síndic va recomanar que s’introduïssin principis com l’equitat i la humanitat en la concessió d’ajudes econòmiques.
• Cal començar a implementar un llenguatge més entenedor per a que tota persona que rep una notificació de l’Ajuntament la pugui entendre independentment de les seves circumstancies personals, fugint de frases interminables i plenes de tecnicismes.
L’anomenada ‘bona administració’ es podria resumir en escoltar primer i respondre després, i aquesta es la filosofia darrere de les actuacions de la Sindicatura: intentar que aquestes bones practiques es duguin a terme en les relacions entre l’Ajuntament i la ciutadania. Es per això que a partir de l’any 2025 s’aplicaran uns indicadors de bona administració que s’incorporaran a totes aquelles resolucions que continguin recomanacions, amb la intenció que l’administració compleixi principis com el de transparència, eficàcia i eficiència, proximitat o equitat en la seva gestió pública.
Per a més informació podeu contactar amb la Sindicatura de Greuges de Sabadell, al telèfon 93 726 42 11 o al correu electrònic Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la..