Uns 270 alumnes de tres centres docents reflexionen sobre els drets humans en l’acte de la Sindicatura de Greuges de Sabadell amb motiu del Dia Universal dels Drets dels Infants i Adolescents (DUDI).

L’alumnat de l’Institut Agustí Serra, el Col·legi Claret i el Ramar han elaborat uns ‘vision boards’ analitzant com es vulneren els drets tant a escala global com local.

L’alumnat de secundària de l’Institut Agustí Serra, el Col·legi Claret i Ramar 2 han protagonitzat aquest matí l’acte del Dia Universal dels Drets dels Infants i Adolescents (DUDI), organitzat per la Sindicatura de Greuges de Sabadell amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sabadell. Un total de 270 joves d’aquests tres centres docents s’han trobat a l’auditori de la Fundació Ramar en un acte que ha comptat amb la participació del Síndic de Sabadell, Josep Escartín; la directora dels Serveis Territorials d’Educació al Vallès Occidental, Montserrat Capdevila; i el regidor d’Educació de l’Ajuntament de Sabadell, Manuel Robles, a més de representants de diversos grups municipals.

La convocatòria ha culminat la feina que l’alumnat ha anat fent aquestes últimes setmanes. A proposta de la Sindicatura sabadellenca han treballat els Drets de la Infància i l’Adolescència i els Drets Humans i han analitzat com es vulneren tant a escala global com local. Les seves conclusions les han plasmat en uns vision boards, que avui han presentat a la resta de participants. L’assetjament escolar, la violència contra les dones o la vulnerabilitat han estat alguns dels temes tractats, i també la convivència o la seguretat en l’entorn més proper als estudiants.

En l’elaboració dels vision boards hi ha col·laborat el Gremi de la Fusta de Sabadell i Comarca, que ha aportat desinteressadament el suport damunt del qual han treballat els i les alumnes. La presidenta del Gremi, Marta de Castro, també ha assistit a l’acte d’aquest matí. Una selecció dels treballs s’exposarà a la commemoració del Dia dels Drets Humans que l’Ajuntament i la Sindicatura de Greuges de Sabadell organitzen el pròxim 10 de desembre (19:00 h) a l’Espai Cultura Sabadell i que serà protagonitzat per l’escriptora i refugiada afganesa Nadia Ghulam.

“Una feina fantàstica”

“Moltíssimes gràcies perquè heu fet una feina extraordinària i fantàstica” ha dit el Josep Escartín als participants, després de la presentació. El Síndic sabadellenc ha aprofitat l’ocasió per demanar que siguin valents, que no es conformin, que creguin en ells mateixos, que no tinguin por de pensar diferent i recordin els drets humans en la seva actuació quotidiana i, en aquest sentit, els ha exhortat a promoure’n l’aplicació amb petites decisions personals que promoguin un món millor.

Montserrat Capdevila, per la seva banda, ha agraït la feina tant als estudiants com als docents que s’han encarregat de guiar-los en tot el procés. En el seu primer acte a Sabadell com a directora territorial d’Educació i Formació Professional, Capdevila s’ha mostrat convençuda que activitats com la d’avui consoliden les competències educatives dels joves. Finalment, Manuel Robles ha recordat als i les assistents que “tots els drets impliquen també deures” i ha remarcat que drets i deures afecten tothom, independentment de l'origen o la condició social.