PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES
 
          

NOTÍCIES

12
Febrer
2018

El darrer episodi de baixes temperatures provoca nombroses actuacions en el marc de l’Operació Fred

Ajuntament, Creu Roja, Càritas i Actua Vallès es coordinen per fer possible el dispositiu

El darrer episodi de baixes temperatures provoca nombroses actuacions en el marc de l’Operació Fred
Alberg provisional de la Creu Roja (foto: Creu Roja)

El protocol d’Operació Fred s’ha activat els darrers dies per l’episodi de les baixes temperatures que s’han registrat. Des que es va posar en marxa la passada nit de dijous 8 de febrer, s’han atès  un total de 13 persones el dia 8 i a  20 persones el dia 10. D’aquestes,  18  homes es van traslladar a l’alberg de la Creu Roja,  una dona  va dormir al Centre d’Emergències de l’Ajuntament i es va atendre altres  19 persones que estaven en situació d’infrahabitatge.

Per altra banda, s'han fet sortides de l’UMES (Unitat Mòbil d'Emergències Socials), de la Creu Roja, en 3 dies, ja que tot i no ser temperatures extremes, el percentil i sensació de fred i humitat requeria una supervisió i suport a les persones que es troben en situació se sensellarisme.

D'aquests tres dies, s'ha atès a un total de: 40 persones en total, entre les quals, 12 eren homes i 2 dones.

Les dones, per la seva situació especial i tenint en compte la perspectiva de gènere, eren convidades a ser allotjades al Centre d'Emergències de l'Ajuntament de Sabadell, per evitar compartir amb la resta d'homes el seu allotjament a l'alberg preparat per la Creu Roja en les seves dependències.

Actuació coordinada

L’Ajuntament de Sabadell, Creu Roja, Càritas i Actua Vallès es coordinen per fer possible l’Operació Fred, que permet atendre les persones sense sostre en cas de condicions climatològiques adverses, ja que el Servei d’Urgències i Emergències Socials (SUES) té detectades fins a una quinzena de persones que viuen sense llar i un numero similar que viuen en condicions d’habitatge inadequat. Durant el dispositiu aquestes persones tenen la possibilitat de fer nit al centre d’acollida de Creu Roja (que compta amb 10 llits –lliteres-), el Centre d’Emergències Municipal i hostals i pensions de la ciutat.  Si no ho accepten, se’ls facilita una manta i sopar calent.

El dispositiu d'acolliment de Creu Roja implica allotjament, sopar, dutxa i roba, fins a l'esmorzar de l'endemà, proporcionant tots els àpats per part de l'Hotel Urpí de Sabadell.Caritas hi col·labora proporcionant roba neta i de recanvi per a les persones allotjades a Creu Roja, i Actuavallès, amb la bugaderia de la roba que deixen les persones allotjades a Creu Roja. 

 Per arribar a totes les persones que en tinguin necessitat, l’Ajuntament demana la col·laboració ciutadana i que es truqui a Policia Municipal (092 ó 900 112 092) si veuen alguna persona sense sostre que no estigui sent atesa o que passi la nit al carrer.

Des de l’any 2016 s’amplia a la ciutat el dispositiu, que  abans es posava en marxa només quan s’activava el Pla Neucat per nevades, però ara es posa en marxa en qualsevol circumstància que provoqui la necessitat d’atenció específica a les persones sense sostre, per exemple quan les temperatures arriben zero graus, si s’activa el Pla d’Emergències per inundacions o si hi ha risc de forts vents o pluges.

“L’Operació Fred permet donar una atenció i actuació específica, solidària i alhora professional, a persones que per diferents circumstàncies viuen a la intempèrie i que no tenen la possibilitat de tenir un espai que garanteixi el seu benestar per passar aquestes nits d’hivern” ha afirmat el regidor d’Acció Social, Gabriel Fernàndez, qui ha volgut destacar la feina solidària i compromesa dels voluntaris i professionals de la Creu Roja “que cada vegada que es registren temperatures tan baixes com les que tenim ara fan possible posar en marxa aquesta resposta”.