PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES
 
          

NOTÍCIES

13
Octubre
2016

El Govern municipal estén el programa de comprensió lectora per a infants Lecxit al barri de Can Rull

L’Ajuntament fa una crida per incrementar el nombre de persones voluntàries

lecxit13

El programa Lecxit, de Lectura per a l’èxit educatiu, arribarà aquest 2016-2017 a una nova zona de la ciutat. Enguany s’incorporaran al programa alumnes de l’Escola Andreu Castells de Can Rull, que portaran a terme les sessions de lectura acompanyats de voluntaris i voluntàries a la Biblioteca de Ponent. Aquest curs, doncs, participarà al Lecxit alumnat de 7 centres educatius i les sessions tindran lloc a un total de cinc biblioteques municipals. Precisament, amb la voluntat de poder desenvolupar tot el potencial del programa, l’Ajuntament fa una crida per ampliar el nombre de persones voluntàries del Lecxit. I és que amb aquesta actuació, s’afavoreixen l’èxit escolar, les relacions intergeneracionals i també, per tant, la cohesió social.

Promogut per la Fundació Jaume Bofill i a Sabadell conjuntament amb les regidories d’Educació i de Cultura, el Lecxit parteix de la base que el desenvolupament de la comprensió lectora és un element clau per aconseguir un bon rendiment escolar en totes les matèries. En aquest marc, es treballa amb els diferents agents de la comunitat educativa i de l’entorn dels nens i nenes per afavorir la comprensió lectora i reduir el fracàs escolar.

Per mitjà del Lecxit, cada infant participant i el seu voluntari o voluntària de referència es troben periòdicament a una biblioteca per treballar la lectura de manera lúdica i amena. Enguany és previst que al llarg del curs, si es compta amb prou voluntariat, puguin prendre part en el programa 55 alumnes de 4t i 5è de primària de les escoles Floresta, Agnès Armengol, Calvet d’Estrella, Espronceda, Joan Maragall, La Romànica i Andreu Castells. Les sessions tindran lloc a les biblioteques del Sud, del Nord, la Serra, Can Puiggener i, aquest curs també, a la Biblioteca de Ponent.

En paraules del tinent d’alcalde d’Acció Social i Cultura i regidor d’Educació, Joan Berlanga, “moltes actuacions transformadores a la ciutat es produeixen gràcies a la implicació desinteressada de la ciutadania. El programa Lecxit n’és un bon exemple, en què voluntaris ajuden infants a introduir-se en la lectura a les biblioteques públiques”.

Per a la regidora de Cultura, Montserrat Chacon, el Lecxit “és un exemple de com es pot treballar transversalment per assolir una millora col·lectiva” i ha destacat com “les biblioteques municipals obren les portes i col·laboren en aquesta proposta perquè els infants desenvolupin la comprensió lectora i el gust per la lectura”.

Precisament aquesta setmana s’ha celebrat a la Biblioteca Vapor Badia una sessió de formació del voluntariat i n’hi haurà més al gener. Les sessions de lectura amb els infants s’iniciaran durant aquest mes d’octubre.

Valoració positiva del programa

El curs passat van participar en ell Lecxit 47 nens i nenes de la ciutat. Per norma general, els tutors de l’escola van constatar millores en la comprensió lectora dels alumnes. Pel que fa a la valoració de les famílies, un 79% de les que van respondre el qüestionari creu que el seu fill o filla té més ganes de llegir i prop d’un 96% considera que llegeix millor. Per la seva part, els voluntaris i voluntàries valoren molt positivament la participació en el projecte i l’aprofitament que en fan els infants.

A banda de les sessions periòdiques a les biblioteques, el Lecxit preveu durant l’any altres activitats com les trobades familiars, amb les quals es vol donar a les famílies eines per acompanyar els seus fills i filles en la millora de les seves capacitats i coneixements.

Informació sobre el Lecxit

Informació sobre el voluntariat