PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES
 
          

NOTÍCIES

04
Maig
2021

El projecte d’alumnes de primària “Científiques” finalitza amb un recorregut històric digital de les dones en la ciència

Més de 800 alumnes han participat en accions per fomentar el paper de les dones en les ciències i la tecnologia

El projecte d’alumnes de primària “Científiques” finalitza amb un recorregut històric digital de les dones en la ciència

Els alumnes de 8 escoles de primària de Sabadell que han treballat durant el gener i febrer amb diferents accions el foment i la visibilització de les dones a la ciència i la tecnologia han presentat el seu treball final. Consisteix en un resum cronològic, en format digital, del recorregut històric de les dones en el camp científic i tecnològic.

La cronologia digital mostra, des de l’antiguitat fins als nostres dies, la importància -sovint desconeguda o amagada- del paper de les dones en en desenvolupament científic. Des de Hypatia d’Alexandria fins a la matemàtica Maryam Mirzajani, els alumnes han enumerat i situat en el temps dones amb una contribució cabdal en el desenvolupament de camps com les matemàtiques, la física, la programació, la biologia o el món natural. Tampoc es passa per alt que en el terreny tecnològic hi ha hagut grans invents avui quotidians ideats per dones, com per exemple la xeringa per utilitzar amb una mà o l’eixugaparabrises dels vehicles. 

Trencant estereotips

Els  800 alumnes de 8 escoles de primària han treballat amb diferents activitats la visibilització de la dona en el camp de les ciències i la tecnologia, amb l’objectiu de trencar estereotips, prejudicis i fomentar la participació de les dones en aquest camp del coneixement. Les accions s’han fet en el marc del projecte Agenda 21 Escolar Plus i en el context de la celebració, l’11 de febrer, del Dia Internacional de la Dona i la Ciència.

Els nens i nenes han treballat diferents activitats STEM (sigles en anglès de Ciència, Tecnologia, Enginyeria I Matemàtiques), relacionades amb el paper de les dones a la ciència i els desequilibris existents en relació amb els homes: quantitat de dones a carreres tecnològiques, premis Nobel masculins i femenins, bretxa salarial a les professions tècniques o inferioritat numèrica en el camp de la investigació.

Després d’una formació de quatre sessions, els referents STEM de cada centre han treballat com les noies han de trencar barreres en la seva carrera científica, com integrar la didàctica de les ciències al món de les aules, així com fomentar el pensament crític de l’alumnat i millorar la percepció social de la ciència. Les escoles participants han estat Cifuentes, Espronceda, Amadeu Vives, Can Llong, Creu Alta, Tarlatana Calvet d’Estrella i Can Deu

Projecte de futur

Per al curs 2021-2022, vuit nous centres de primària de Sabadell se sumaran al projecte #STEAMSabadell i faran un treball de revisió crítica dels entorns oberts del centre (patis i altres) des de la mirada de la docència científica i la dona.