PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES
 
          

NOTÍCIES

  Ajuntament de Sabadell

 • Obres per millorar l'accessibilitat al carrer de Sant Joan

 • S'instal·len dos nous passos elevats per a vianants a l'entorn de l'Escola Arraona i davant del CAP dels Merinals

 • Vacances de la Gent Gran 2024-2025

 • Espais cangur de l'Ajuntament de Sabadell

 • S'instal·len dos passos elevats a la Via Alexandra, al barri de Can Rull

 • Es millora la seguretat a l'entorn de les escoles Mas Boadella, Virolet i Servator

 • Noves escales i rampes entre els carrers de Bécquer i Plaute i a la plaça de Ròmul al barri de Can Rull

 • Es substitueixen 19 bancs i s'instal·len 4 cadires a la Via Aurèlia

 • Les obres del Portal Sud transformaran l'entrada a Sabadell

 • SBD Fira PRO: Formació i Treball 2024

 • L'Ajuntament impulsa la rehabilitació energètica dels habitatges municipals

 • Sabies que a Sabadell fa 14 anys que els nous edificis han de reaprofitar l’aigua?

 • Es millora la seguretat a l'entorn de les escoles Can Deu i Sant Julià

 • Novetats al servei de Policia Municipal de Sabadell

 • Renovació del mobiliari urbà de la ciutat

 • Sabadell celebra l'espectacle inaugural de la Capital de la Cultura Catalana 2024

 • Acte d'homenatge a l'atleta sabadellenca Carme Valero

 • Dispositiu Policia Municipal, Mossos d'Esquadra i Policia Nacional

  04
  Juny
  2020

  Els accidents greus de trànsit cauen en picat durant l’Estat d’Alarma, un 83% menys

  La sinistralitat el 2019 també va baixar en relació amb el 2018

  Els accidents greus de trànsit cauen en picat durant l’Estat d’Alarma, un 83% menys

  Des de la declaració de l’Estat d’Alarma, el 14 de març, fins al 31 de maig, els accidents amb víctimes greus o mortals han baixat un 83,33 % en relació amb el mateix període del 2019. La xifra respon al descens del trànsit durant aquests dos mesos i mig, però està en sintonia amb els descens de la sinistralitat registrat el passat any.

  Aquesta és una de les dades sobre accidents de trànsit presentades durant la celebració ahir del Consell Local de Seguretat Viària. El Consell aplega representants de l’Ajuntament de Sabadell, de diferents entitats ciutadanes, de l’àmbit de la seguretat viària o l’educació, cossos de seguretat, serveis d’emergències, professionals, agents socials, grups municipals. La seva funció és vetllar pel desplegament del Pla Local de Seguretat Viària, que preveu mesures per a la reducció dels accidents de trànsit.

  Durant la celebració del Consell, es va presentar l’informe d’indicadors de sinistralitat del 2019, així com les dades obtingudes durant l’Estat d’Alarma fins al 31 de maig en aquesta matèria.

  Així, segons l’informe, del 14 de març al 31 de maig s’han produït 84 accidents, 30 dels quals amb resultat de persones ferides lleus i 2 molt greus. No s’ha registrat cap víctima mortal. En el mateix període del 2019, hi va haver 309 accidents, dels quals 107 amb ferits lleus i 12 amb molt greus  (una persona va morir). Percentualment, el descens del total d’accidents ha estat del 72,82% en relació amb el 2019, una baixada similar a l’obtinguda en els accidents amb ferits lleus  (-73,11%). La caiguda més acusada ha estat en el registre d’accidents amb ferits greus o morts, amb un 83,33% menys.

  Balanç 2019

  Pel que fa a les dades del 2019, l’any passat es van produir 1.379 accidents de trànsit (230 amb motocicletes implicades), dels quals en 530 hi va haver ferits lleus i en 41 es van produir ferits greus o víctimes mortals. Van morir 6 persones: 4 atropellades, 1 conductor d’automòbil i 1 motociclista. El percentatge d’accidents amb ferits és del 41% i el de sinistres amb greus o víctimes mortals del 7,2%. 

  Menys accidents greus

  Del total de 1.379 accidents de l’any passat, 571 van ser amb resultat de persones ferides, un 10,2% menys que el 2018, i d’aquests, 41 van registrar ferits greus o van causar víctimes mortals, fet que comporta un descens del 45,33% en relació amb el 2018, quan se’n  van produir 75. El total de persones ferides per accidents va ser de 713, cosa que representa un descens significatiu comparat amb els darrers cinc anys, en què el registre se situa al voltant de 900 persones ferides anualment.

  Les causes principals que van originar el 41 accidents amb ferits greus o morts van ser la manca d’atenció a la conducció; la pèrdua de control del vehicle, l’excés de velocitat i no respectar els senyals de prioritat. Gairebé la meitat de les víctimes d’aquests accidents són vianants atropellats, concretament 20. Durant el 2019 es van produir 145 accidents amb atropellaments, el 10,5% del total, amb 99 persones ferides lleu, 20 greus i 4 mortes.

  Objectius del Pla Local de Seguretat Viària

  Els resultats obtinguts en línies generals són positius, ja que les xifres sobre accidentalitat greu o mortal (41 accidents) estan per sota del objectius marcats pel Pla Local de Seguretat Viària (PLSV), que situava en 62 els sinistres al 2019 i una taxa d’accidents de 0,29 per cada 100.000 habitants (es va situar en el 0,20 l’any passat). La tendència a la baixa és constant des del 2016, quan va entrar en vigor.

  Des del seu desplegament, l’objectiu principal del PLSV ha estat disminuir un 25% el nombre de víctimes greus i mortals per accidents de trànsit en relació a la mitjana registrada durant el bienni 2014-2015. Això significa assolir una taxa per 1.000 habitants de 0,29 víctimes (la mitjana dels anys 2014-2015 és de 0,39).

  L’assoliment dels objectius ha estat resultat d’executar una sèrie d’actuacions, distribuïdes en tres grans línies:

  • Millora de mesures físiques i de gestió, incloent l’actuació sobre punts de concentració d’accidents i entorns segurs; actuacions de millora dels entorns escolars; transformació d’espais públics, i estudis de pacificació del trànsit i transformació de la mobilitat en determinades zones.
  • Increment i millora de mecanismes de control, reforçant els d’alcoholèmia, de velocitat, del mòbil i dels sistemes de retenció (cinturó de seguretat, retenció infantil). També intensificant els controls –i en conseqüència, augmentar les sancions– per infraccions en moviment, és a dir, per mitjà de radars fixes i mòbils.
  • Augment de les activitats d’educació per a la mobilitat segura i formació en seguretat viària. Anualment s’organitzen cursos als alumnes d’educació primària, amb més de 4.500 nens i nenes que fan formació cada curs.

  Lluita contra la velocitat i el mòbil

  En relació amb la reducció de la sinistralitat, el nou Pla farà encara més èmfasi en les dues principals causes dels accidents: l’excés de velocitat i les distraccions provocades per utilitzar el telèfon o altres causes durant la conducció. A una velocitat de 120 km/h (33 metres per segon), encendre una cigarreta suposa estar 4 segons sense mirar la carretera i es recorre una distància de 132 metres. També es calcula que marcar el mòbil suposa circular 429 metres sense mirar. I els aproximadament 20 segons que es triga en enviar un missatge suposen recórrer sense atenció a la carretera 660 metres.

  En el transcurs de la sessió del Consell Local de Seguretat Viària es va informar de la renovació del PLSV, marcant nous objectius i amb l’objectiu final marcat per la Unió Europea de zero accidents greus i zero víctimes mortals al 2050. L’actualització del pla tindrà en compte, entre altres, la millora de la mobilitat urbana dotant de més espai per a vianants i bicicletes, o la limitació a 30 km/h dels carrers, tret dels que es determini el límit de velocitat a 50 km/h.

  Millora de la seguretat dels vianants, mesures de xoc COVID-19 i vies ciclistes interurbanes

  Ahir també es van exposar les actuacions de millora de la seguretat dels vianants per aquest 2020 com, per exemple, els canvis semafòrics, reducció del cicle i augment de la fase de verd per a vianants a la Gran Via; intervencions incloses al Pla Local de Seguretat Viària com la millora de la visibilitat entre vehicles i vianants rotonda Rocafort-Bocaccio-Joaquim Blume, i la protecció passos de vianants elevats del carrer Aribau. També actuacions de millora de la seguretat en entorns escolars i esportius com la protecció de voreres per mobilitat escolar a l’entorn de l’Escola Cifuentes; la protecció de voreres per mobilitat a l’Escola Mare de Déu de la Salut; l’ampliació vorera en calçada per millorar capacitat accés llar d’infants del carrer de Josep Renom o el reforç de senyalització i millora visibilitat pas de vianants a la cruïlla entre els carrers de Covadonga i Montcada.

  Pel que fa a les actuacions de xoc postCovid, es van exposar els detalls de l’increment d’eixos per a vianants en caps de setmana; les actuacions d’informació i conscienciació de distàncies preventives mitjançant nova senyalització; els eixamplaments de vorera als carrers de la Bonaigua, de les Tres Creus i passeig Almogàvers, i la senyalització per donar prioritat a la bicicleta al llarg de l’eix ciclable nord-sud.

  Finalment, es va informar sobre l’aprovació inicial del Projecte executiu de via ciclista interurbana entre Sabadell i Terrassa per la N-150 de la ronda de Jean Monnet al límit nord del terme municipal; en relació a l’aprovació inicial del Projecte executiu de via ciclista interurbana entre Sabadell i Sant Quirze del Vallès per la C-1413 des de la plaça del Mil·lenari al terme municipal; i també quant a la continuïtat a la vorera segregada de vianants i ciclistes del marge dret de la carretera de Sabadell a Matadepera.

  Categories Policia Municipal Tags Consell local de Seguretat