PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES
 
          

NOTÍCIES

30
Gener
2018

Sabadell és un dels territoris pilot per al desplegament de l’aliança Educació 360

La ciutat rebrà una subvenció de 70.000 euros aquest 2018 per a desenvolupar iniciatives lligades al projecte

Sabadell és un dels territoris pilot per al desplegament de l’aliança Educació 360
Foto de grup dels participants en el projecte Educació 360

Sabadell és un dels municipis o territori pilot en el desenvolupament de l’aliança Educació 360. Impulsada per la Diputació de Barcelona, la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica de Catalunya (FMRPC) i la Fundació Jaume Bofill, el projecte vol superar un model educatiu centrat exclusivament en les activitats escolars lectives. I és que els infants i joves s’eduquen sempre i aprenen en els temps lectius i els no lectius.

Per això, partint de la premissa que l’aprenentatge extraescolar comporta quantitat d’oportunitats educatives valuoses, l’aliança Educació 360 treballarà per posar en valor els aprenentatges extraescolars i integrar-los al model educatiu, vinculant el temps lectiu i no lectiu dels infants i joves i garantint, al mateix temps, l’equitat en l’accés a aquestes propostes. En aquest marc, es posaran en marxa 11 pilots territorials, un dels quals és Sabadell, que esdevindran referents en el desenvolupament de tot el projecte.

En el cas de Sabadell, el fet de formar part d’Educació 360 com a territori pilot, li permetrà accedir a una subvenció de 70.000 euros aquest 2018, que s’empraran en projectes educatius que impliquin el treball conjunt i coordinat de diversos agents del territori, comptant amb les AMPA, esplais, entitats esportives, culturals, socials, etc. En aquest sentit, la ciutat ja compta amb propostes d’acció coordinada com són, per exemple, els casals d’hivern – que l’Ajuntament impulsa en col·laboració amb les entitats de lleure – o els tallers de coral i teatre en l’horari interlectiu de migdia a centres de Pla Educatiu d’Entorn – que es porten a terme comptant amb la implicació de l’Escola municipal de Música i Conservatori i entitats teatrals –.

Del que es tracta amb Educació 360 és d’avançar en aquesta i altres línies de treball, reforçant l’acció en algunes zones concretes, per afavorir la consonància entre les activitats lectives i no lectives i unes oportunitats de lleure socioeducatiu des de la proximitat i accessibles per a tothom que hi tingui interès. Tot plegat, en el marc del desenvolupament del Pla per a l’Equitat i l’Èxit Educatiu, que dins les diferents Àrees d’intervenció que planteja, contempla diverses accions relacionades amb el temps lliure o no lectiu. El temps lliure, l’Educació després de l’Escola, serà el tema a debatre al Fòrum Educatiu de Sabadell, que es celebrarà el proper dissabte, 3 de febrer, al Casal Pere Quart.

Innovació educativa

Sobre l’aliança Educació 360, el tinent d’alcalde i regidor d’Educació, Joan Berlanga, ha comentat que “un dels elements clau per fer el gir que cal al sistema educatiu és avançar en innovació educativa. En aquest sentit, hem de treballar amb una mirada integradora, que comprengui i vinculi el que passa dins i fora de l’escola i on siguem capaços de no deixar ningú enrere. A la vegada, caldrà vetllar perquè la innovació arribi a totes les escoles i no sigui exclusiva d’uns pocs centres”.

Educació 360, que es va presentar ahir públicament a Barcelona, neix inicialment amb 34 socis: ajuntaments i ens locals (entre els quals, Sabadell), xarxes de centres educatius, associacions de mestres i educadors, entitats de lleure i del tercer sector i grups de recerca. Així mateix, fa una invitació oberta a tots els actors que ofereixen oportunitats educatives, des de la convicció que només amb la complicitat i coordinació efectiva dels actius i recursos de la comunitat, es podrà assolir un canvi en el model educatiu.

Juntament amb Sabadell, integren els 11 pilots territorials els ajuntaments de Castellbell i el Vilar, Granollers, L’Hospitalet, Manlleu, Manresa, El Prat de Llobregat, Salt, Consell Comarcal del Moianès, Consorci de Badalona Sud i Consorci del Lluçanès.

Amb el desenvolupament de l’estratègia, Educació 360 es proposa generar més i millors oportunitats educatives, integrant tots els espais i temps educatius de la vida dels infants i joves, connectant-los i construint itineraris d’aprenentatge personalitzats en coherència amb les motivacions i interessos de l’alumnat. Tot plegat, garantint la igualtat d’oportunitats de tot l’alumnat amb independència de la situació socioeconòmica de les famílies. Així mateix, en el desplegament es considera els ajuntaments i ens locals com a actors fonamentals, que han de liderar els processos de coordinació territorial, comptant amb tots els actius que ofereixen oportunitats educatives als municipis i als barris.