PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES
 
          

NOTÍCIES

  Ajuntament de Sabadell

 • Novetats al servei de Policia Municipal de Sabadell

 • Renovació del mobiliari urbà de la ciutat

 • Sabadell celebra l'espectacle inaugural de la Capital de la Cultura Catalana 2024

 • Acte d'homenatge a l'atleta sabadellenca Carme Valero

 • Dispositiu Policia Municipal, Mossos d'Esquadra i Policia Nacional

 • Noves millores als ferms i calçades per posar la ciutat al dia

 • Millora d'entorns escolars a Arraona i Gràcia

 • Entorn escolar Joaquim Blume

 • Centre de Serveis Socials Sud

 • Projecte per ampliar l’ús d’aigua regenerada i freàtica a Sabadell

 • Sabadell fa servir aigua regenerada per netejar carrers i regar

 • Nous elements per reduir la velocitat del trànsit a la ciutat

 • Noves actuacions per pacificar i eliminar barreres arquitectòniques a l'entorn de l'escola Xaloc

 • L’Ajuntament de Sabadell i TUS comencen les proves amb un autobús d’hidrogen, zero emissions

 • El programa d’inserció laboral a la zona del Ripoll i al Districte 6 fomenta la inserció laboral

 • La millora de ferms i voreres continua a diversos carrers de la ciutat

  17
  Juny
  2021

  Visita guiada a l’aqüeducte subterrani de Can Gambús, amb motiu de les Jornades Europees d’Arqueologia

  És una de les poques estructures d’enginyeria hidràulica romana d’aquestes característiques conservada a Catalunya

  Visita guiada a l’aqüeducte subterrani de Can Gambús, amb motiu de les Jornades Europees d’Arqueologia

  El diumenge 20 de juny, a les 12 del migdia, l’Ajuntament organitza una visita guiada a l’aqüeducte romà (cuniculus) de Can Gambús, amb motiu de les Jornades Europees d’Arqueologia, que tindran lloc dels dies 18, 19 i 20 de juny. Les places per assistir-hi són limitades i cal inscripció prèvia al telèfon del Museu d’Història de Sabadell (MHS), 93 727 85 55.

  Aquest cuniculus, una de les poques estructures d’enginyeria hidràulica romana d’aquestes característiques conservada a Catalunya, és un element patrimonial singular i actualment es conserva integrat i rehabilitat al parc de Can Gambús. Es tracta d’un aqüeducte subterrani dels segles I-II dC, que tenia per objectiu portar aigües netes, del qual, malauradament, no se’n coneix ni l’origen ni la destinació.

  D’aquest aqüeducte romà se’n van documentar un total de 121 metres de recorregut, durant les intervencions arqueològiques preventives que es dur portar a terme en aquest sector durant els anys 2003-2006. La galeria subterrània fa 1,90 m d’alçada i 0,50 m d’amplada. A cada inflexió del recorregut i a prop de cada pou hi ha unes fornícules excavades a les parets laterals, a 1,50 m d’alçada, que servien per posar-hi les llànties d’oli per fer llum durant les tasques de construcció i de manteniment.

  Del cuniculus se n’han localitzat 7 pous de registre, separats aproximadament 18 m l’un de l’altre. Cada pou, de planta quadrangular, va ser excavat arqueològicament fins a 2 m de profunditat –per qüestions de seguretat–, amb l’excepció dels tres que van ser eliminats, els quals es van excavar també en tota la seva profunditat fins a un màxim de 5 m fins a tocar del fons de la galeria. A les parets laterals dels pous es conserven els encaixos per posar-hi els pals de fusta que els servien d’escala.

  D’aquesta galeria subterrània es va poder excavar totalment un tram de 42 metres –l’extrem sud del cuniculus– i tres dels pous. La resta es va haver d’eliminar per poder fer la urbanització d’aquest nou barri (carrers i rotonda). D’aquesta manera es van poder documentar tot el sistema constructiu d’aquesta estructura i les seves característiques tipològiques. Per tant, queden conservats i sense excavar arqueològicament, sota l’actual parc de Can Gambús, uns 79 m del cuniculus, a una profunditat màxima d’uns 5 m en el seu punt més alt.

  Diverses hipòtesis apunten que aquesta construcció hidràulica podia tenir relació amb la vil·la i terrisseria romana de Can Feu, situada un quilòmetre cap al sud i que es va localitzar i excavar ja fa un temps a l’actual emplaçament del Barcelona Moda Center, aproximadament.

  Més informació

  Categories Cultura i esport Tags Can Gambús, districte 5, Jornades Europees d'Arqueologia, Museu Història de Sabadell, visita guiada