PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
           

CONSUM

14
Març
2022

El nombre de reclamacions a l’Oficina Municipal d’Informació al Consumidor s’incrementa un 13% en relació amb el 2020

El nombre de reclamacions a l’Oficina Municipal d’Informació al Consumidor s’incrementa un 13% en relació amb el 2020

El total de les atencions fetes a l’Oficina Municipal d’Informació al Consumidor en tot l’any 2021 ha estat de 5.567, un 3% menys que l’any 2020. Del total de casos, 3.845 han estat consultes sobre consum i 1.722, queixes i reclamacions, sobretot relacionades amb telefonia, subministraments bàsics, entitats bancàries i asseguradores.

El nombre de reclamacions i queixes tramitades a l’OMIC ha estat de 1.722, un 13% més que l’any 2020. En canvi, les consultes ateses han disminuït en un 9%, essent aquestes 3.845. A diferència de l’any 2020, en què es va viure l’inici de la pandèmia i la situació d’incertesa en certs temes relacionats amb el consum que van fer incrementar les consultes ateses, al 2021 l’increment s’ha produït en les reclamacions tramitades, en part per a la tornada a una relativa normalitat i l’atenció presencial a les oficines de l’OMIC en tot l’any.

La tinenta d’alcaldessa de Desenvolupament Econòmic, Montse González, ha explicat que

“un dels objectius de l’Ajuntament de Sabadell, a banda de sensibilitzar i educar d’una manera lúdica sobre el consum, és donar a conèixer els drets que tenim com a persones consumidores. Des de l’Oficina Municipal d’Informació al Consumidor i la Junta Arbitral de Consum observem que en els últims anys el perfil del consumidor està canviant i té més mitjans on informar-se. En aquest context, es fa un treball pedagògic quan es fan les atencions als consumidors i consumidores”.

Majoritàriament els casos han entrat per via telèfònica (2.452) i per mitjans telemàtics (1.517). Les atencions presencials han estat de 1.419.

Dels expedients de reclamació tancats l’any 2021 i en què va mediar l’OMIC (2.049), el 36,7% es van tancar per resultat favorable per a la persona consumidora.

InfografiaJUNTARBITRAL2022

Dels expedients restants, 72 van ser derivats a l’organisme competent, com ara Inspecció i Disciplina de Mercats, Servei de Reclamacions del Banc d’Espanya o la Direcció General d’Energia i Mines. A més, 566 reclamacions es van derivar a la Junta Arbitral de Consum de Sabadell per resoldre el conflicte mitjançant laude arbitral, amb un resultat de 94 mediacions en Junta Arbitral i 90 laudes favorables al reclamant. Això suposa un total de resolucions favorables al consumidor del 41,1% gestionades pel servei de Consum de l’Ajuntament.

Activitats de sensibilització en el mes dels Drets de les Persones Consumidores 2022

L’Ajuntament de Sabadell celebra un any més el Dia Mundial dels Drets de les Persones Consumidores, el 15 de març. En aquest marc, s’han programat per aquest mes una quinzena d’activitats entorn del consum responsable adaptades a totes les edats i amb el suport de la Diputació de Barcelona, l’Agència de Residus de Catalunya i Aigües de Sabadell.

Les activitats que es proposen pretenen sensibilitzar i educar d’una manera lúdica sobre el malbaratament alimentari, la reutilització de materials, el reciclatge o el consum d’energia i aigua, així com donar a conèixer els drets que tenim com a persones consumidores.

Tota la informació a: www.sabadell.cat/consum

Categories Drets dels Consumidors, Comerç, Consum, Drets de la ciutadania Tags Dia Mundial dels Drets de les Persones Consumidores, OMIC