PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES
          

DEPORTATS SABADELLENCS

IV Cicle de Cinema sobre Deportació als Camps Nazis

L’Ajuntament de Sabadell i l’associació Amical de Mauthausen i altres camps i de totes les víctimes del nazisme, organitzen la quarta edició del Cicle de Cinema sobre la Deportació als Camps Nazis, que tindrà lloc els dies 19 de gener, 26 de gener i 23 de febrer amb l’exhibició de tres films que versen sobre l’exili dels republicans espanyols i la deportació als camps de concentració i extermini nazis.

Totes les sessions tindran lloc als Cinemes Imperial a les 18h i es preveu l’assistència de personalitats lligades a la realització de cada pel·lícula per poder-ne fer un col·loqui posterior.

Deportats sabadellencs a camps nazis

El dia 5 de maig es commemora el 75è aniversari de l’alliberament de Mauthausen, dia decretat pel govern espanyol com d’homenatge als deportats i morts als camps de concentració i a totes les víctimes del nazisme. 

Per aquesta ocasió, hem elaborat un comunicat i, a més, ens adherim al manifest promogut per l’Amical de Mauthausen com a líders de la Xarxa de Municipis per la Memòria i Prevenció del feixisme “Mai Més”. 

També s'han celebrat cerimònies virtuals i internacionals per commemorar l'alliberament de Mauthausen i Gusen. Les podeu recuperar en els enllaços anteriors i a l'apartat de "configuració" podeu activar-ne l'opció de subtítols.

Base de dades de Deportats catalans i espanyols als camps nazis

El Memorial Democràtic acaba de publicar la base de dades de Deportats catalans i espanyols als camps nazis, fruït d’un projecte de recerca amb la col·laboració entre el Memorial Democràtic, l’Amical de Mauthausen i la Universitat Pompeu Fabra, que entre d’altres fonts documentals ha fet servir el treball de recerca més recent sobre els sabadellencs als camps nazis per part del Museu d’Història de Sabadell. 

Per la seva part, les Biblioteques de Sabadell ens ofereixen la guia de lectura “Memòria contra l’oblit” 

 

Deportats sabadellencs a camps nazis

Cada 27 de gener es commemora el Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust. El gener de 2018 l’artista alemany Gunter Demnig va col·locar 23 llambordes stolpersteine davant les llars de persones que van néixer o viure a la nostra ciutat i que van morir en camps de concentració. En la commemoració de l'any 2020 s'han col·locat les 36 llambordes que faltaven per recordar i reconèixer tots els deportats sabadellencs als camps nazis entre els anys 1940 i 1945.

Actes de record i reconeixement 2020

Mapa de deportats de Sabadell

Exposició: Deportats. 60 sabadellencs als camps nazis 1940-1945

Actes de record als deportats sabadellencs