PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
          

MEMÒRIA DEMOCRÀTICA

Pla de la memòria democràtica
Taula d'entitats
Espais de memòria
Memòria de la deportació
Història de Sabadell
Recursos per al professorat

Memòria de la deportació

exiliAmb la victòria del bàndol franquista a la Guerra Civil espanyola, milers de republicans van haver de marxar cap a l’exili. Amb l’esclat de la Segona Guerra Mundial i la posterior invasió de França per part de l’exèrcit nazi, moltes d’aquestes persones que havien fugit i es trobaven a territori francès van ser capturades i algunes, deportades a camps de concentració nazis.

Més de seixanta sabadellencs deportats

Fins a dia d’avui, s’han identificat 63 sabadellencs que van ser deportats als camps de concentració nazis (són persones nascudes a Sabadell o bé que vivien a Sabadell en el moment de l’exili i la deportació posterior). D’aquests deportats sabadellencs als camps nazis, 40 hi van morir i 23 van sobreviure. Tots van patir un tracte atroç per part de l’exèrcit alemany i de les SS, les esquadres de protecció del partit nazi (Schutzstaffel).

El llibre-catàleg de l'exposició "Deportats. Sabadellencs als camps nazis (1940-1945) descriu les històries de vida de totes aquestes persones,

foto web DEPORTATS

Els actes de record i reconeixement

Cada any se celebra la tradicional ofrena floral en memòria dels deportats sabadellencs als camps nazis i a totes les víctimes del nazisme, des de fa uns anys coincidint amb el Dia Internacional de Commemoració en Memòria a les Víctimes de l’Holocaust, el 27 de gener.
L’acte es duu a terme a la plaça de Montserrat Roig, on es troba el monòlit en memòria dels deportats sabadellencs i de totes les víctimes del nazisme.
Entitats, institucions i persones a títol individual –especialment familiars dels deportats– participen any rere any en aquesta ofrena. Com a part de l’acte, representants de diversos col·lectius que van ser especialment represaliats pel nazisme i el feixisme encenen espelmes.

La Xarxa de Memòria i Prevenció del Feixisme Mai Més de l’Amical de Mauthausen

maimes cap 1140x400

L’Ajuntament de Sabadell lidera la Xarxa de Memòria i Prevenció del Feixisme Mai Més de l’Amical de Mauthausen. Aquesta xarxa, formada per desenes de municipis de Catalunya i d’arreu de l’estat, treballa per la memòria de l’exili i la deportació dels republicans, per la tasca de la recuperació de la memòria en l'àmbit local i també en el món educatiu i juvenil.
Gràcies al conveni vigent amb l’Amical de Mauthausen, s'organitzen conjuntament diverses accions per assolir aquests objectius: xerrades, exposicions, actes commemoratius i accions en l’àmbit educatiu.
Com a líder de la Xarxa, Sabadell n'esdevé un dels seus principals impulsors. Participa en el Grup Coordinador de la Xarxa i va organitzar la 5a Trobada d’Ajuntaments (2019) i la 6a Trobada d’Alumnes (2018).

 

Projecte stolpersteine

stolpersteine detall

Les stolpersteine (paraula plural alemanya que significa “pedres, llambordes o llambordins de topada o per ensopegar”) són petits monuments creats per l’artista alemany Gunter Demnig en memòria de víctimes del nazisme.

L’objectiu de l’artista és fer aturar els vianants i interpel·lar-los per tal de fer memòria sobre aquella persona en concret a qui es dedica aquella placa: com es deia?, quan va néixer?, quan va morir?, on vivia?, on i quan fou deportada? El memorial en forma de llambordes disperses per tot Europa ens permet adonar-nos de la magnitud de la tragèdia. Avui en dia, amb més de 85.000 stolpersteine instal·lades a més de 1.800 poblacions d’una vintena de països d’Europa és el projecte més rellevant descentralitzat de memòria.

Entre els mesos de gener de 2018 i gener de 2020, l’Ajuntament de Sabadell, de la mà del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya, ha instal·lar va la ciutat 61 stolpersteine. D’aquestes, 59 són en record i homenatge als deportats als camps nazis que van néixer o Sabadell o que residien a Sabadell abans de partir cap a l’exili i la posterior deportació. Les altres dues es van instal·lar en record de les germanes Emília i Angelina Masachs Borruel, assassinades per l’exèrcit nazi a la massacre d’Oradour-sur-Glane (França), el 10 de juny de 1944.

El 12 de novembre de 2023 es van instal·lar dues stolpersteine més en memòria d'altres dos deportats sabadellencs: José García Campillo i Pere Sabater Carbonell.