PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
          

MEMÒRIA DEMOCRÀTICA

Pla de la memòria democràtica
Taula d'entitats
Espais de memòria
Memòria de la deportació
Història de Sabadell
Recursos per al professorat

29 d'octubre - Nou espai de memòria: La Comissaria de la Policia Armada de la Rambla (1941-1977)

La comissaria de la Policía Armada de Sabadell ocupava les dependències de l’edifici ubicat a Rambla, 22. Aquest edifici té una llarga història, des de la seva creació al 1902 com a Hotel d’Espanya, que posteriorment va hostatjar, durant la Segona República, la Guàrdia d’Assalt, i posteriorment, ja acabada la guerra, la Guàrdia Civil i finalment la Policia Armada y de Tráfico. És aquesta etapa la que motiva la senyalització d’aquest espai com un espai de repressió franquista en el marc del Pla de Memòria Democràtica (2022-2026).

La Policía Armada, “els grisos” com eren coneguts popularment, de la qual formaven part les temudes unitats antiavalots, van ser el testimoni i el braç executor, en l’àmbit urbà, de la brutalitat repressora d’un règim que de manera progressiva i perseverant era contestat per una població cada vegada més organitzada i més combativa per tal d’assolir les llibertats democràtiques esquinçades d’ençà del cop d’estat feixista del 1936 i la consolidació de la dictadura del general Franco. En aquesta comissaria diverses persones detingudes van patir maltractaments, vexacions i pallisses.

L’espai quedarà establert i senyalitzat com a nou Espai de Memòria el proper diumenge 29 d’octubre a les 12 h a Rambla, 22. Us convidem a sentir diversos testimonis i descobrir un audiovisual amb imatges de la Vaga del 76, acompanyat de documentació sonora de les transmissions de ràdio de la Policia Armada d’aquella època.

Us hi esperem,

espaiMemoriaRambla