PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
          

MEMÒRIA DEMOCRÀTICA

Pla de la memòria democràtica
Taula d'entitats
Espais de memòria
Memòria de la deportació
Història de Sabadell
Recursos per al professorat

20 d'abril - Brigadas Internacionales en el Sector Tarancón - conferència

BI Tarancn interiorweb

Horari: Dissabte 20 d’abril, a les 18:30 h

Lloc: al Museu d'Història

Preu: gratuït

A càrrec de Máximo Molina Gutiérrez i Matías Viotti Barbalato, de l’Asociación para la Recuperación de la Memoria Histórica de Cuenca.

En l’acte també es presentarà la col·lecció de fanzins que edita aquesta associació.

En el marc del programa d’actes de Memòria Democràtica “Segona República, Guerra Civil i Brigades Internacionals”

Organitza: Museu d’Història de Sabadell

Hi col·labora: Arxiu Històric de Sabadell i ARMH CUENCA

Amb el suport de: Diputació de Barcelona i Generalitat de Catalunya

La presència de les Brigades Internacionals fou intensa i constant a la província de Conca, més enllà del pas obligat per arribar a la zona centre i els moviments de tropes cap a Terol a finals de 1937 i començaments del 1938.

Aquesta presència estable ve majoritàriament a través de la Sanitat Militar des d’almenys gener de 1937 i fins al març de 1938, quan tots els seus efectius van ser evacuats a Catalunya. Van ser metges, tècnics de laboratori, infermeres, conductors, mecànics, electricistes, administratius, gestors, etc. els que estigueren per aquelles terres. I militars ferits i malalts, de quasi una cinquantena de nacionalitats, hi van fer convalescència o van ser estabilitzats aquí per evacuar-los a l’est.

El gener de 1937 la XI Brigada Internacional (BI) va establir la seva base d’evacuació a Tarancón, sota la direcció del doctor Kiegel. El novembre de 1936 ja s’havia organitzat la Sanitat Militar republicana en el Sector Tarancón (organitzada i finançada per la Generalitat de Catalunya com també l’Hospital Militar de Priego) que acabarà essent un dels més importants de la zona centre. Tarancón i Huete oferien la possibilitat d’evacuació, i més avançada la guerra de recepció, de ferits en els trens hospital, encara que també s’evacuava en autobusos si l’estat dels ferits ho permetia.

En la xerrada es detallarà l’impacte d’aquesta presència internacional en la zona i es comentaran també algunes biografies d’alguns d’aquests brigadistes, homes i dones que van lluitar contra l’exèrcit franquista amb ple convenciment antifeixista.

+ informació a:

https://losojosdeljucar.com/cuenca-viva/brigadas-internacionales-en-la-provincia-de-cuenca/

Logo Nuevo interiorweb

Máximo Molina Gutiérrez

Llicenciat en Geografia i Història, professor d’anglès i castellà. Membre fundador d’ARMH CUENCA l’any 2004. Va coordinar els treballs d’exhumació de les fosses d’Uclés entre 2005 i 2007, aleshores les fosses més grans excavades a l’Estat espanyol.

Matías Viotti Barbalato

Docent a la UNED i en el Cos de Mestres de la Comunitat de Madrid. Doctor en sociologia i antropologia per la Universitat Complutense de Madrid i doctorand en Història Contemporània a la Universitat Autònoma de Madrid.

Presentacin Sabadell interiorweb