PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

Preguntes freqüents

1. Preguntes sobre la ZBE

Perquè es crea la ZBE?

L'objectiu principal de la ZBE és reduir la contaminació ambiental, preservar i millorar la qualitat de l'aire i la salut pública. Forma part de les accions per reduir en 15 anys un 30% de les emissions de contaminants a l'atmosfera, principalment diòxid de nitrogen (NO2) i partícules en suspensió (PM10). També es vol contribuir a reduir les emissions de diòxid de carboni i, amb la suma de la resta de ciutats del món, frenar el greu problema mundial del canvi climàtic.

A més, com altres 147 municipis d’Espanya de més de 50.000 habitants, és una obligació legal implantar la ZBE, segons la Llei de canvi climàtic i transició energètica (Llei 7/2021).

A Catalunya s’implantaran també als municipis de més de 20.000 habitants arran els acords presos a la Tercera Cimera per la qualitat de l’aire a Catalunya, 18 de març de 2022.

Quin és l’àmbit de la ZBE de Sabadell?

La zona de baixes emissions de Sabadell és una àrea del centre on es restringeix la circulació dels vehicles més contaminants amb l'objectiu de protegir l'atmosfera, la salut de les persones i el medi ambient.

L’àmbit de la ZBE inclou els carrers dintre de l’àrea la plaça de Catalunya, la ronda Zamenhof, el carrer Vilarrúbias, el carrer Brujas, carrer de l’Estació, carrer de Marquès de Comillas, carrer Latorre, carretera N-150 (en el tram entre carrer Latorre i ronda Ponent) i ronda Ponent.

Inclou els carrers del perímetre?

No, les vies del perímetre queden excloses de la ZBE i per tant els vehicles poden circular sense restriccions.

p> Les vies que configuren el perímetre són la plaça de Catalunya, la ronda Zamenhof, el carrer Vilarrúblias, el carrer Brujas, carrer de l’Estació, carrer de Marquès de Comillas, carrer Latorre, carretera N-150 (en el tram entre carrer Latorre i ronda Ponent) i ronda Ponent.

Quan entra en vigor la ZBE?

La ZBE es preveu que estigui plenament activa al llarg del 2025, en el moment que la Generalitat i l’ATM implementin els recursos de gestió centralitzada de les ZBE de Catalunya i el Registre de Vehicles, així com que es consensuïn els termes i condicions.

Es preveu una activació de la ZBE en diverses fases:

  • 1a fase: restricció en episodis de contaminació ambiental declarats per NO2 (sense sancions).
  • 2a fase: restricció permanent en horari habitual (sense sancions).
  • 3a fase: finalització període adaptació i inici restricció permanent amb sancions.

S’informarà a la ciutadania amb suficient antelació de l’activació de la ZBE en les seves diferents fases.

A quins vehicles s’apliquen les restriccions?

Amb l'objectiu de vetllar per la qualitat de l'aire i la salut pública, quan entri en vigor la zona de baixes emissions (ZBE) es restringirà la circulació dins la ZBE de tots aquells vehicles als quals no els correspon cap distintiu ambiental. Per tant no hi podran circular els vehicles més contaminants els dies laborables, de dilluns a divendres, de 7:00 a 20:00h, excepte aquells vehicles que estiguin exempts, disposin d'autorització o estiguin contemplats en alguna moratòria durant l'inici d'implantació de la ZBE.

La classificació dels vehicles a través del distintiu ambiental de la Dirección General de Tráfico (DGT) té com a objectiu identificar els vehicles més respectuosos amb el medi ambient a nivell d'emissions, i ser un instrument eficaç al servei de les polítiques municipals, tant restrictives de trànsit en episodis ambientals de contaminació, com de promoció de noves accions a través de beneficis fiscals o relatius a la mobilitat i el medi ambient.

Sense distintiu ambiental: Els vehicles que no compleixen uns requisits ambientals considerats mínims no reben cap etiqueta de la DGT. Són els vehicles afectats per les mesures de restricció o prohibició en la mobilitat. Turismes (M1) i furgonetes (N1) de benzina anteriors a Euro 3 (normalment matriculats abans 2000) i els dièsel anteriors a Euro 4 (normalment matriculats abans del 2006). Motos i ciclomotors (L) anteriors a Euro 2, (normalment matriculats abans del 2003). Autobusos (M2 i M3) i camions (N2 i N3) de gasolina i dièsel anteriors a Euro IV/4.

Amb distintiu ambiental:

distintiu

Etiqueta 0 emissions, Blau: Identifica els vehicles més respectuosos amb les emissions locals al medi ambient. Tindran dret a aquesta etiqueta ciclomotors, tricicles, quadricicles i motocicletes, turismes, furgonetes lleugeres, vehicles de més de 8 places i vehicles de transport de mercaderies classificats al Registre de Vehicles de la DGT com a vehicles elèctrics de bateria (BEV), vehicles elèctrics d'autonomia extensa (REEV) i vehicles elèctrics híbrids endollables (PHEV) amb una autonomia mínima de 40 quilòmetres o vehicles de pila de combustible..

Etiqueta Eco: Ciclomotors, motocicletes, turismes, furgonetes lleugeres, vehicles de més de 8 places i vehicles de transport de mercaderies classificats al Registre de Vehicles com a vehicles híbrids endollables amb autonomia inferior a 40 km, vehicles híbrids no endollables (HEV i PHEV), vehicles propulsats per gas natural (GNC i GNL) o gas liquat del petroli (GLP). En qualsevol cas, han de complir els criteris de l'etiqueta C.

Etiqueta C, Verda: Turismes i furgonetes lleugeres de gasolina habitualment matriculats a partir de gener de 2006 i dièsel a partir de 2014. Vehicles de més de 8 places i de transport de mercaderies, tant de gasolina com de dièsel, habitualment matriculats a partir de 2014. Per tant, els turismes i furgonetes de gasolina han de complir la norma Euro 4,5 i 6 i els de dièsel, la norma Euro 6. Camions i autobusos han de complir la norma Euro 6. Motos i ciclomotors Euro 4 i Euro 3 (habitualment matriculats a partir de 2007).

Etiqueta B, Groga: Turismes i furgonetes lleugeres de gasolina habitualment matriculades a partir de gener del 2000 i de dièsel a partir de gener del 2006. Vehicles de més de 8 places i de transport de mercaderies tant de gasolina com de dièsel habitualment matriculats a partir del 2005. Per tant, els turismes i furgonetes de gasolina han de complir la norma Euro 3 i els de dièsel, la norma Euro 4 i 5. Camions i autobusos han de complir la norma Euro 4 i 5. Motos i ciclomotors Euro 2, habitualment matriculats a partir de 2003.

Podran circular per la ZBE de Sabadell els vehicles que disposin d’alguna de les exempcions i autoritzacions previstes a l’Ordenança, independentment que els correspongui distintiu ambiental de la DGT o no, sempre i que estiguin donats d'alta al futur Registre de Vehicles, quan es requereixi.

Encara no és possible registrar el vehicle. S’informarà en el moment en que es pugui realitzar les sol·licituds per aquesta autorització.

En quin horari s’apliquen les restriccions?

L’horari de restriccions d’accés i circulació a l’interior de la ZBE serà de 7:00 a 20:00, de dilluns a divendres feiners.

Per tant, no s’aplicaran restriccions fora d’aquest horari, ni en dissabtes i diumenges ni en festius que caiguin entre setmana.

Quines són les sancions previstes i quan es començaran a aplicar?

Es sancionarà aquells vehicles que no respectin les restriccions de la ZBE. Als articles 18 i 19 de l’ordenança de la ZBE es defineix el règim sancionador i les consideracions de les sancions en no respectar les restriccions d’accés, circulació i estacionament establertes a la ZBE.

El calendari d’activació de la ZBE i de l'aplicació del règim sancionador estarà condicionada, a l'efectiva implementació del Registre de Vehicles i d'autoritzacions i altres mecanismes de gestió i control d'accessos.

S’informarà a la ciutadania amb suficient antelació de l’activació de la ZBE en les seves diferents fases.

Tinc dret a circular per on vulgui?

La Llei sobre trànsit i circulació de vehicles de motor estableix la potestat als ens locals d'establir diferents tipus de mesures, com restriccions de trànsit, àrees de vianants, zones restringides per a residents, etc. En aquest sentit la Llei 7/2021, de canvi climàtic i transició energètica estableix la implantació de els Zones de Baixes Emissions en municipis de més de 50.000 habitants.

Aquest tipus d'actuacions són plenament compatibles amb el dret a la mobilitat o a la circulació de les persones.

Està previst incrementar l’àmbit de la ZBE en el futur?

El projecte tècnic de la ZBE preveu un calendari d’ampliacions graduals de l’àmbit de la ZBE:

  • 2028: ampliació que incorpora el barri de la Creu Alta (exceptuant la part del barri que queda a l’est de la Gran Via)
  • 2032: ampliació que incorpora la resta de sòl urbà, sense incloure els polígons industrials, els barris perifèrics, i la xarxa viària primària que sigui imprescindible

Quines altres ciutats tenen ZBE?

Més de dues-centes ciutats d'arreu d'Europa disposen ja de zones de baixes emissions delimitades als centres urbans, on es restringeix l'accés als vehicles més contaminants. Les grans concentracions de població d'Europa, com Brussel·les, Londres, París, Milà o Rotterdam, acumulen un gran volum de trànsit i, per tant, presenten nivells molt alts de contaminació atmosfèrica.

A Catalunya s’implantaran també als municipis de més de 20.000 habitants arran els acords presos a la Tercera Cimera per la qualitat de l’aire a Catalunya, 18 de març de 2022.

Actualment moltes ciutats de l’entorn de Sabadell ja ho han fet o estan en procés de fer-ho (Sant Cugat del Vallès, Cerdanyola del Vallès, Terrassa, Rubí, Granollers, ...)


2. Preguntes sobre la contaminació atmosfèrica

La contaminació de l'aire afecta la salut pública?

Sí, segons l'Agència Europea del Medi Ambient (EEA), la contaminació de l'aire és el major risc per a la salut ambiental d'Europa i afecta de manera significativa la salut de la població europea, especialment a les zones urbanes. Tot i que les emissions de contaminants atmosfèrics clau i les seves concentracions a l'aire ambient han disminuït significativament durant les últimes dues dècades a Europa, la qualitat de l'aire segueix sent pobre en moltes àrees.

Com està l’aire de Sabadell?

La ciutat de Sabadell disposa d’una estació de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA) de la Generalitat situada a la Gran Via a la cruïlla amb la crta. de Prats de Lluçanès, que es complementa amb 8 estacions de mesura de qualitat de l’aire municipals, amb un total de 5 paràmetres de lectura en continu, a més dels nivells de soroll. Es poden consultar les dades en continu via web: https://sabadell.4sfera.eu/#/ i via App per mòbil: Descarregar Apps: https://apps.apple.com/es/app/aire-sabadell/id6468879299 i https://play.google.com/store/apps/details?id=com.i4sfera.sabadell.

Els vehicles sense distintiu ambiental són realment més contaminants?

Els vehicles als quals no correspon distintiu són els que s’han identificat com a més contaminants. El sistema d'etiquetatge l'ha dut a terme la Direcció General de Trànsit (DGT) d'acord amb el Pla nacional de qualitat de l'aire i protecció de l'atmosfera 2013-2016 del Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient. Es tracta d'un sistema d'etiquetatge segons la normativa d'emissions – tecnologia Euro- i el tipus de combustible.

Què és i com s’informarà en cas d’episodis ambiental de contaminació?

Un episodi ambiental d’alta contaminació de l’aire és una situació en què les condicions atmosfèriques són desfavorables per a la dispersió i la ventilació, la qual cosa fa que la concentració d’algun contaminant augmenti tant que pot arribar a superar els valors límit establerts per la legislació.

La Generalitat comunica els episodis ambiental de contaminació atmosfèrica i l’Ajuntament comunicarà l’inici i final dels mateixos a través dels canals municipals habituals i els panells d'informació variable a les principals vies de circulació.

Es pot consultar els avisos vigents a la web de la Generalitat : https://mediambient.gencat.cat/ca/05_ambits_dactuacio/atmosfera/qualitat_de_laire/qualitat-de-laire-a-la-conurbacio-de-barcelona/pla_millora_qua_aire_2011_2015/mesures-del-pamqa/episodis_ambientals/

Les persones que ho vulgui poden rebre els avisos de contaminació atmosfèrica mitjançant aquest formulari:

https://mediambient.gencat.cat/ca/05_ambits_dactuacio/atmosfera/qualitat_de_laire/formulari-avisos-contaminacio/

L’Ajuntament informarà igualment als panells electrònics instal·lats als accessos principals de la ZBE, així com als panells electrònics de trànsit, i canals habituals de comunicació, la previsió o existència d’un episodi ambiental de comunicació.

El dièsel és el carburant que més contamina?

Als anys noranta, l'estratègia europea per reduir els gasos amb efecte d'hivernacle (sobretot el CO2) va apostar per vehicles més eficients, que consumissin menys. Això va originar que, a finals de la dècada, els motors dièsel fossin els més venuts. Per bé que és cert que els dièsel emeten menys CO2 que els de benzina, també ho és que expulsen quantitats superiors d'altres components molt nocius: partícules en suspensió (PM2,5 i PM10) i diòxid de nitrogen (NO2). Segons càlculs de la Generalitat, un turisme de gasolina anterior a la normativa Euro 1 (de més de 20 anys) emet 58 vegades més NO2 que un de nou. Retirar de la circulació un vehicle dièsel de més de 20 anys equivaldria a treure del trànsit 35 vehicles moderns equivalents.

Què puc fer jo per reduir la contaminació?

Ves sempre que puguis a peu, en bicicleta o en transport no motoritzat: no només pels beneficis que comporta per a la teva salut, sinó també pels que aporta a la ciutat sencera, ja que suposa un vehicle menys que causa contaminació atmosfèrica, soroll i embussos.

Si vas caminant o en bicicleta en les hores punta de mobilitat, busca les rutes alternatives en les quals hi hagi menys trànsit: això reduirà el temps del teu recorregut i farà que respiris aire més net.

Fes servir preferentment el transport públic abans que el cotxe privat, o comparteix un cotxe menys contaminant amb altres usuaris que facin la teva mateixa ruta.


3. Preguntes sobre vehicles afectats i distintius ambientals

Està previst en un futur que també es restringeixi l’accés a la ZBE als vehicles amb distintiu ambiental B (groc)?

L’Ordenança de Sabadell no ho preveu fins al 2035, però la Generalitat de Catalunya, en el Decret 132/2024, de 30 de juliol, pel qual s'aprova el Pla de qualitat de l'aire, horitzó 2027, el Pla d'acció a curt termini per alts nivells de contaminació de l'aire i les determinacions normatives per assolir els objectius de qualitat de l'aire, preveu que a partir de 2026 s’apliqui restriccions a les Zones de Baixes Emissions dels municipis també als vehicles dièsel amb distintiu ambiental B (el de color groc) quan la Generalitat activi el nivell 1 reforçat o el nivell 2 del Pla d'acció a curt termini per al contaminant NO2, i a partir de 2028 a tots els vehicles etiqueta B de forma permanent.

Actualment l’ajuntament de Sabadell i els municipis de l’ARC Metropolità estan en converses amb la Generalitat de Catalunya per tal d’arribar a un consens davant d’aquestes discrepàncies entre calendaris.

Com puc saber el distintiu ambiental de la DGT del meu vehicle

Al web de la Direcció General de Trànsit (DGT) podeu comprovar quin és el distintiu ambiental de la DGT que pertoca al vostre vehicle. Introduïu la matrícula per saber si us afecten les restriccions de trànsit per a la ZBE de Sabadell. https://www.dgt.es/nuestros-servicios/tu-vehiculo/tus-vehiculos/distintivo-ambiental/

És obligatori enganxar l'etiqueta del distintiu ambiental de la DGT al vehicle? Em poden multar si no la porto?

No. El distintiu ambiental és una etiqueta adhesiva que identifica els vehicles segons la classificació de la DGT. La col·locació de l'adhesiu és voluntària. En cas de voler portar-la enganxada, es recomana fer-ho a la part inferior dreta del parabrisa del vehicle per permetre'n la visibilitat. Les administracions amb competències en mobilitat i medi ambient, com és el cas de l'Ajuntament de Sabadell, mitjançant les càmeres de control podran conèixer la tipologia i classe de vehicle, la classificació ambiental i el tipus d'etiqueta que els correspon a partir de la lectura de la matrícula.

Al meu vehicle li correspon distintiu ambiental però no tinc l'etiqueta. Si la vull, on la puc demanar?

Els titulars d'un vehicle classificat amb distintiu ambiental B, C, ECO o Zero emissions i que no disposin de l'etiqueta identificativa corresponent poden adquirir-la a les oficines de Correus o a través d'un gestor col·legiat. També poden sol·licitar-la a través del seu taller mecànic, associat al Gremi de Tallers de Reparació d'Automòbils de Barcelona. Per a més informació, visiteu el web de la DGT o truqueu al 060.

Com es fa el control de vehicles a la ZBE?

Es fa automàticament mitjançant càmeres que contrastaran les matrícules amb la correspondència del distintiu ambiental de la DGT i amb el Registre de Vehicles autoritzats.

El sistema de control automàtic, amb càmeres de lectura de matrícules als punts d’entrada de la ZBE, així com a diversos punts de l’interior, identificaran els vehicles per comprovar si compleixen els requisits o si disposen d’exempció, autorització o estan inclosos en algun supòsit de moratòria.

Per què el meu vehicle no té etiqueta de la DGT si passo els controls d'emissions dels vehicles a les ITV?

Els vehicles, per poder ser considerats aptes per circular, prèviament han hagut de superar les normatives de la Unió Europea relatives a l'homologació i la matriculació vigents en cada moment. Aquestes normatives estableixen, entre altres aspectes tècnics, uns límits d'emissions de contaminants a l'atmosfera. Les inspeccions periòdiques obligatòries de les ITV comproven, entre d'altres, que les emissions de cada vehicle s'ajusten als límits originalment aprovats, és a dir, que no han variat en relació amb el moment en què van sortir de la fàbrica.

Els límits d'emissió de contaminants per als nous vehicles que es van homologant i matriculant a la Unió Europea han sofert una reducció espectacular en els últims anys, gràcies a la millora de les tecnologies anticontaminants. Així, els vehicles més antics, tot i que puguin superar favorablement els controls d'emissions que es fan a les inspeccions   periòdiques obligatòries de les ITV, tenien uns límits d'emissió més permissius que els que s'apliquen actualment als vehicles més nous i, per tant, tenen unes emissions potencialment més elevades.


4. Registre de Vehicles i com sol·licitar exempcions, autoritzacions i moratòries

Què és el Registre de Vehicles autoritzats?

El Registre de Vehicles estrangers i altres vehicles autoritzats o Registre d'autoritzacions ZBE és un servei per tramitar les autoritzacions de circulació de vehicles dins de les ZBE de Catalunya segons la normativa vigent.

Totes aquestes gestions es realitzaran mitjançant un portal web específic que servirà per a tots els municipis de fora de l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

Des d’aquest portal és permetrà als propietaris de vehicles als quals no els correspon distintiu ambiental i vehicles estrangers informar-se, sol·licitar i gestionar, principalment de forma digital, els diferents tipus d'autoritzacions de circulació.

Encara no és possible registrar els vehicles. S’informarà en el moment en que es pugui realitzar les sol·licituds d’exempcions, autoritzacions o moratòries.

Quan m’hauré de donar d’alta al Registre de Vehicles autoritzats?

Al llarg del 2025 estarà operatiu el Registre de Vehicles per poder fer les sol·licituds d’exempcions i d’autoritzacions temporals. L'aplicació del règim sancionador estarà condicionada, en tot cas, a l'efectiva implementació del Registre de Vehicles i d'autoritzacions i altres mecanismes de gestió i control d'accessos.

Encara no és possible registrar els vehicles. S’informarà en el moment en que es pugui realitzar les sol·licituds d’exempcions, autoritzacions o moratòries.

Caldrà demanar una autorització a cada ZBE de la resta de municipis?

L’objectiu és que per a aquelles exempcions i autoritzacions comunes a tots els municipis, només s’hagi de fer el tràmit un sol cop, atès que hi haurà una plataforma de gestió del Registre de Vehicles única per a tots els municipis de Catalunya gestionada per la Generalitat de Catalunya, prevista d’implantar al llarg de 2025.

Encara no és possible registrar els vehicles. S’informarà en el moment en que es pugui realitzar les sol·licituds d’exempcions, autoritzacions o moratòries.

Tenen algun cost les autoritzacions?

L’Ordenança no preveu que la tramitació de les autoritzacions tingui cap cost.


5. Sobre exempcions, autoritzacions i moratòries

Puc circular per la ZBE esporàdicament amb el meu vehicle si està afectat per les restriccions?

Els vehicles que no puguin disposar de distintiu ambiental gaudeixen de 24 autoritzacions diàries anuals, que els permetran circular per la ZBE esporàdicament. No serà necessari demanar una autorització específica atès que el sistema identificarà automàticament el vehicle i descomptarà l’accés realitzat. Es podrà consultar el nombre d’accessos realitzats al portal web específic del Registre de Vehicles. Els vehicles estrangers que no compleixin els requisits tecnològics i d’emissions equivalents als distintius ambientals també en podran gaudir. (article 13 de l’Ordenança)

Puc circular per la ZBE amb el meu vehicle sense distintiu si tinc la mobilitat reduïda?

Sí. Els vehicles sense distintiu ambiental destinats al transport de Persones amb Mobilitat Reduïda (VPMR), tant vehicles particulars com de transports col·lectiu, no estan afectats per les restriccions d’accés, circulació i estacionament. (Article 12 de l’Ordenança)

Es necessari registrar el vehicle una sola vegada al Registre de Vehicles.

Encara no és possible registrar el vehicle. S’informarà en el moment en que es pugui realitzar les sol·licituds per aquesta exempció.

Què passa amb els vehicles de matrícula estrangera?

Tots els vehicles que circulin dins la ZBE de Sabadell estan sotmesos a les mateixes restriccions, independentment del país de matriculació.

En aquest sentit, per circular per l'interior de la ZBE tots els vehicles de matrícula estrangera han de sol·licitar l'autorització prèviament al Registre de Vehicles autoritzats. Els vehicles amb homologació equivalent als distintius ambientals de la DGT poden obtenir una autorització. Així, a través d'aquest mecanisme, als vehicles de matrícula estrangera se'ls aplica la mateixa norma que a la resta de vehicles.

Els vehicles de serveis d’emergència i essencials que no puguin disposar de distintiu podran circular per la ZBE?

Sí. Tots els vehicles d’emergència i essencials que contempla l’ordenança poden obtenir una exempció i podran circular per la ZBE. S’hi inclouen els serveis mèdics, els serveis funeraris, protecció civil, bombers, policia i cossos i forces de seguretat de l’Estat, i els serveis públics que ha de prestar l’Ajuntament directa o indirectament en compliment de la normativa vigent.

Si tinc una malaltia o discapacitat que em condiciona l’ús del transport públic, podré circular per la ZBE si el vehicle no pot disposar de distintiu?

Sí, les persones amb malalties que els condicionen l'ús del transport públic podran sol·licitar l’exempció d’un vehicle que no pugui disposar de distintiu ambiental per poder circular per la ZBE.

Puc circular amb un vehicle històric?

Els vehicles considerats de caràcter clàssic o històric estan subjectes a les mateixes restriccions que la resta de vehicles sense distintiu ambiental del parc automobilístic.

En tot cas, tots els vehicles que no compleixin els requisits podran accedir, circular i estacionar a la ZBE sempre i quan no superin el nombre màxim de 24 dies d’accés a la ZBE en un període d’un any comprès entre l’1 de gener i el 31 de desembre de cada anualitat.

Els taxis estaran afectats per les restriccions?

També estan inclosos en les restriccions. A Sabadell tots els taxis de la flota actual disposen de distintiu ambiental, i més d’un 70% són de baixes o 0 emissions.

Les mesures de restricció dels vehicles més contaminants discriminen la població amb menys recursos?

Restringir els vehicles més contaminants afecta als vehicles de tota la població en general. L’ordenança contempla una autorització temporal per famílies amb baixos ingressos. (article 13 de l’Ordenança). Els vehicles les persones titulars dels quals acreditin uns ingressos econòmics anuals pel global dels conceptes (pensions, ajudes, rendes, lloguers, interessos de capital, etc.) inferiors a dues vegades l’indicador Públic de Renda d’Efectes Múltiples (IPREM), incrementat segons el nombre de membres de la unitat familiar, si escau, i calculat a partir dels ingressos de la dita unitat familiar:

Unitat familiar                                                 IPREM

1 persona                                                          2

2 persones                                                        2,5

3 persones                                                        2,9

4 persones                                                        3,3

5 persones                                                        3,7

6 persones o més                                            4

Si tinc un vehicle singular (per exemple: vehicle cisterna, vehicle tenda, grua d’arrossegament, vehicle autobomba, etc), podré circular amb aquest vehicle per la ZBE, si no pot disposar de distintiu ambiental?

Si tens un vehicle classificat com a vehicle singular pel grup d’utilització, pots consultar a l’Annex 3 de l’Ordenança si es troba entre les categories per les quals es pot sol·licitar una autorització per circular per la ZBE. (article 13 de l’Ordenança)

Què passa si he d’entrar a la ZBE per participar en un esdeveniment extraordinari, o activitat singular i esporàdica?

En aquest cas, pots sol·licitar una autorització específica a l’Ajuntament, ja que l’Ordenança preveu que l’Ajuntament pugui autoritzar temporalment la circulació de vehicles dins la ZBE per aquests motius (article 13 de l’Ordenança)

Què passa si he d’entrar a la ZBE per a realitzar tractaments mèdics periòdics en centres sanitaris que estiguin dins de la ZBE?

L’Ordenança preveu, per aquests casos, que es pugui obtenir una autorització temporal de circulació d’un vehicle, que permetrà que aquest hi pugui circular durant el període de tractament. (article 13 de l’Ordenança)

Què passa si he de dur el meu vehicle a un taller de reparació de vehicles que es troba dins de la ZBE?

Els tallers de reparació de vehicles poden sol·licitar una autorització per fer proves als vehicles que tinguin en custòdia o bé desplaçar-los a una estació ITV. És el taller el que ha de tramitar l'autorització, i no els titulars o usuaris dels vehicles.

El taller ha d'estar ubicat dins de la ZBE i registrat a la plataforma Llibre taller electrònic de la DGT, on es registren les dades dels vehicles en proves. (article 13 de l’Ordenança)

Si he comprat un vehicle nou però encara no me l’han lliurat, puc continuar circulant amb el vell, si aquest últim no té distintiu?

Sí, els titulars de vehicles que acreditin la compra d’un vehicle de motor nou que compleixi els requisits tecnològics i d’emissions d’accés a les ZBE podran disposar d’una autorització temporal d’accés a les ZBE per circular amb el vehicle antic fins el lliurament del nou vehicle. (article 13 de l’Ordenança)

Si soc autònom, i em falten pocs anys per jubilar-me, i el meu vehicle professional no pot disposar de distintiu ambiental, podré circular per la ZBE?

L’ordenança preveu una autorització temporal pels vehicles de les categories M2, M3, N1, N2 i N3, sempre que la persona titular del vehicle acrediti que el vehicle constitueix un instrument necessari per a l’exercici de l’activitat professional, i li manquin com a màxim 5 anys de cotització per assolir l’edat legat de jubilació. (article 13 de l’Ordenança)

Si estic empadronat a la ZBE, hi podré circular amb el meu vehicle, si no pot disposar de distintiu ambiental?

Sí, l’ordenança preveu autoritzacions temporals als vehicles dels residents que, en el moment de l’entrada en vigor de l’Ordenança, estiguin empadronats a la ZBE i hi tinguin el vehicle censat. Aquesta autorització serà vigent sempre i quan mantinguin aquestes dues condicions inicials, per tant, en el moment en que es produeixi un canvi de titularitat del vehicle o un canvi d’empadronament del titular del vehicle a fora de la ZBE, l’autorització atorgada en el seu dia quedarà automàticament sense efectes. (article 13 de l’Ordenança)

Si soc propietari d’una plaça d’aparcament dins de la ZBE, o en tinc una de llogada, o tinc un abonament, podré circular amb el meu vehicle dins de la ZBE, per arribar a la plaça d’aparcament?

Sí, l’ordenança preveu autoritzacions temporals als vehicles dels titulars que, en el moment d’entrada en vigor de l’Ordenança, disposin d’una plaça d’aparcament en propietat, d’un abonament o contracte de lloguer en un aparcament situat dins l'àmbit de la ZBE. Aquesta autorització serà vigent sempre i quan mantingui la situació inicial, per tant, en el moment en que es produeixi un canvi de titularitat del vehicle o un canvi d’ubicació de l’aparcament, l’autorització atorgada en el seu dia quedarà automàticament sense efectes. (article 13 de l’Ordenança)

Si participo en un mercat ambulant que es fa a l’interior de la ZBE, podré accedir-hi amb el meu vehicle, encara que aquest no pugui disposar de distintiu ambiental?

Sí, l’ordenança preveu una autorització temporal als vehicles que, en el moment de l’entrada en vigor de l’Ordenança, estiguin vinculats a la llicència de mercats ambulants ubicats dins de la ZBE. Si es produeix un canvi en la titularitat del vehicle, l’autorització quedarà sense efectes. (article 13 de l’Ordenança)

Les furgonetes, furgons, camions, autobusos i autocars, gaudiran d’una moratòria en les restriccions de circulació dins de la ZBE?

Sí, disposaran d’una moratòria d’un any, sent la data final de la moratòria l’1 de maig de 2026. (Disposició transitòria segona de l’ordenança)

On puc consultar totes les exempcions, autoritzacions o moratòries contempla l’ordenança de la Zona de Baixes Emissions de Sabadell?

L’Ajuntament ha habilitat una pàgina web específica, https://web.sabadell.cat/zbe,  on es pot consultar tota la informació referent a la ZBE. Igualment es pot accedir al text de l’ordenança i al projecte tècnic de la ZBE  dins de l’apartat del menú de l’esquerra “CONSULTA el PROJECTE”.

Igualment podeu resoldre dubtes contactant per correu electrònic a l'adreça Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la., al número de telèfon 93 745 33 29, o al Servei d’Atenció Ciutadana al 010.

Quines exempcions contempla l’ordenança de la Zona de Baixes Emissions de Sabadell?

No estan afectats per la restricció d’accés i circulació establerta a l’article 7 de l’Ordenança de la ZBE els vehicles més contaminants que pertanyin a alguna de les categories següents:

  1. Vehicles destinats al transport de Persones amb Mobilitat Reduïda (VPMR).
  2. Vehicles de serveis d’emergència i essencials. Es consideren serveis d’emergència i essencials els serveis mèdics, els serveis funeraris, protecció civil, bombers, policia i cossos i forces de seguretat de l’Estat.
  3. Vehicles dedicats al transport de persones amb malalties o discapacitats que els condicionen l’ús del transport públic.
  4. Vehicles amb matrícula estrangera que compleixen els requisits tecnològics i d’emissions equivalents als distintius ambientals que emparen l’accés a la ZBE i que no estiguin identificats a la base de dades de la Direcció General de Trànsit.

Per a tots els casos cal sol·licitar l’exempció a la web del Registre de Vehicles.

Encara no és possible registrar els vehicles. S’informarà en el moment en que es pugui realitzar les sol·licituds per aquestes exempcions.

Quines autoritzacions diàries contempla l’ordenança?

Els vehicles més contaminants que pertanyin a alguna de les categories següents poden obtenir autorització per accedir, circular i estacionar a la ZBE de Sabadell:

A. Autoritzacions diàries per accedir, circular i estacionar de forma esporàdica dins la ZBE. Fins a 24 vegades a l’any. No és necessari sol·licitar aquesta autorització. El sistema de control detectarà el vehicle i descomptarà els accessos realitzats. Es podrà consultar el nombre d’accessos al web del Registre de Vehicles. S’aplica als vehicles següents:

  • Vehicles que accedeixin, circulin i estacionin esporàdicament dins la ZBE.
  • Vehicles estrangers que no compleixen els requisits tecnològics i d’emissions equivalents als distintius ambientals que emparen l’accés a la ZBE.

Quines són les autoritzacions temporals a vehicles en relació al servei singular que presten?

B. Autorització temporal per accedir, circular i estacionar de forma esporàdica a la ZBE en atenció al servei singular que presten:

  • Vehicles singulars segons la classificació per criteris d’utilització establerts a l’annex 3 d’aquesta Ordenança.
  • Vehicles que disposin d’una autorització específica de l’Ajuntament de Sabadell, per prestar serveis en activitats singulars, o en esdeveniments extraordinaris a la via pública o que hagin de realitzar una activitat singular i esporàdica.
  • Vehicles que transportin persones diagnosticades de malalties que requereixin realitzar tractaments mèdics de forma periòdica.
  • Vehicles registrats al llibre taller electrònic de la Direcció General de Trànsit i amb els quals els tallers autoritzats duguin a terme proves de circulació o proves dinàmiques, d’acord amb el que s’estableixi a l’instrument jurídic que reguli el Registre de Vehicles autoritzats a la ZBE.

Per a tots els casos cal sol·licitar l’autorització a la web del Registre de Vehicles.

Encara no és possible registrar els vehicles. S’informarà en el moment en que es pugui realitzar les sol·licituds per aquestes autoritzac

Altres autoritzacions temporals en funció de diferents situacions.

  • Autorització temporal pels vehicles de les categories M2, M3, N1, N2 i N3 corresponents a la classificació establerta a l’annex 2 de la Directiva 2007/46/CE, del Parlament Europeu i del Consell, la persona titular dels quals acrediti el compliment de les dues circumstàncies següents:

- Que el vehicle constitueix un instrument necessari per a l’exercici de la seva activitat professional.

- Que li manquen com a màxim 5 anys de cotització en el Règim Especial de Treballadors Autònoms (RETA), en el Règim General de la Seguretat Social, o en un altre règim alternatiu, per assolir l'edat legal de jubilació, de conformitat amb la legislació vigent.

  • Els vehicles les persones titulars dels quals acreditin uns ingressos econòmics anuals pel global dels conceptes (pensions, ajudes, rendes, lloguers, interessos de capital, etc.) inferiors a dues vegades l’indicador Públic de Renda d’Efectes Múltiples (IPREM), incrementat segons el nombre de membres de la unitat familiar, si escau, i calculat a partir dels ingressos de la dita unitat familiar:

Unitat familiar                                                 IPREM

1 persona                                                          2

2 persones                                                        2,5

3 persones                                                        2,9

4 persones                                                        3,3

5 persones                                                        3,7

6 persones o més                                            4

Als efectes d'aquesta ordenança, s'entén per unitat familiar la formada per la persona sol·licitant, el cònjuge o la persona amb la qual mantingui una relació anàloga d'afectivitat i les persones menors de 25 anys o fills majors de 24 anys impossibilitats judicialment subjectes a pàtria potestat prorrogada o rehabilitada. També s'inclouen els fills majors d'edat amb discapacitat sobre qui s'hagi establert una curatela representativa per resolució judicial.

Per al còmput de la renda s'han de tenir en compte els ingressos bruts anuals de l'exercici anterior a l'any en curs de la persona sol·licitant i, si escau, els del cònjuge o la persona amb la qual mantingui una relació anàloga d'afectivitat.

  • Autorització temporal pels vehicles les persones titulars dels quals acreditin la compra d’un vehicle de motor nou que compleixi els requisits tecnològics i d’emissions d’accés equivalents als distintius ambientals, d’acord amb allò establert en el Reglament del Registre de Vehicles estrangers i altres vehicles autoritzats a les zones de baixes emissions.
  • Autoritzacions temporals als vehicles dels residents que, en el moment de l’entrada en vigor de l’Ordenança, compleixin les següents condicions i les mantinguin en el temps:

1.            El resident estigui empadronat dins de la ZBE.

2.            El resident sigui titular del vehicle censat a la ZBE.

En el moment en que es produeixi un canvi de titularitat del vehicle o un canvi d’empadronament del titular del vehicle a fora de la ZBE, l’autorització atorgada en el seu dia quedarà automàticament sense efectes.

  • Autorització temporal als vehicles que, en el moment de l’entrada en vigor de l’Ordenança, estiguin vinculats a la llicència de mercats ambulants ubicats dins de l’àmbit de la ZBE, d’acord amb els horaris i condicions que s’estableixin mitjançant reglament.

En el moment en que es produeixi un canvi de titularitat del vehicle, l’autorització atorgada en el seu dia quedarà automàticament sense efectes.

  • Autoritzacions temporals als vehicles dels titulars que, en el moment d’entrada en vigor de l’Ordenança, disposin d’una plaça d’aparcament en propietat, d’un abonament o contracte de lloguer en un aparcament situat dins l'àmbit de la ZBE.

Per a tots els casos cal sol·licitar l’autorització a la web del Registre de Vehicles.

Encara no és possible registrar els vehicles. S’informarà en el moment en que es pugui realitzar les sol·licituds per aquestes autoritzacions.

Moratòria per a furgonetes, camions i autocars.

S’estableix un període transitori addicional en l’inici de l’aplicació del procés sancionador pels vehicles N1 (furgonetes), N2 (furgons), N3 (camions) i M2 i M3 (autobusos i autocars), sent aquest el 1 de maig de 2026.

Per a tots els casos cal sol·licitar la moratòria a la web del Registre de Vehicles.

Encara no és possible registrar els vehicles. S’informarà en el moment en que es pugui realitzar les sol·licituds per aquestes moratòries.


6. I si no puc acollir-me a cap exempció, autorització o moratòria?

Com puc arribar amb transport públic a l’interior de la ZBE, per exemple al passeig, si el meu vehicle no hi pot accedir?

Si véns des de Sabadell: amb la TUS (totes les línies recorren o t’apropen a la ZBE). També pots arribar-hi amb FGC i Rodalies, que et porten fins el passeig i fins al carrer Tres Creus respectivament.

Si véns de fora de Sabadell: pots arribar-hi amb FGC i Rodalies, que et porten fins el passeig i fins al carrer Tres Creus respectivament. També pots arribar fins al carrer Tres Creus amb les línies d’autobús interurbanes.

Necessito arribar el més a prop possible amb el meu cotxe, però no pot entrar a la ZBE. Què puc fer?

Pots aparcar a qualsevol dels aparcaments o bosses d’estacionament de l’entorn de la ZBE i fer l’últim tram del viatge a peu o amb transport públic. Consulta la xarxa de transport urbà a la web de TUS.

Quanta estona he de caminar des del perímetre de la ZBE fins al seu centre, per exemple, fins al Passeig?

La distància màxima a recórrer són uns 1.200 m., uns 15 minuts caminant.

Si hi arribes des de la Plaça de les Dones del Tèxtil, són 5 min, des de la Plaça Catalunya, 15 min., des del principi de la Rambla, 15 min., des de l’estació d’autobusos, 10 min., des de l’inici del c. Sant Cugat, 10 min.

Quanta estona trigaré si vaig fins al Passeig amb bici o patinet?

Des de molts barris, el recorregut amb bici o patinet és de màxim 15-20 minuts. Per exemple: des de la plaça de la Creu de Barberà, uns 7-10 min., des de la plaça Picasso, uns 15-20 min., des de la plaça Lisboa, uns 15-20 min., des de la plaça del Pi, uns 15-20 min., des de pl. Espanya, uns 10-15 minuts.

Quines alternatives em dona l'Administració si disposo d'un vehicle sense etiqueta?

Tots els vehicles que no compleixin els requisits podran accedir, circular i estacionar a la ZBE sempre i quan no superin el nombre màxim de 24 dies d’accés a la ZBE en un període d’un any comprès entre l’1 de gener i el 31 de desembre de cada anualitat.

Per altra banda, la T-verda és un títol de transport que dona dret a tres anys de transport públic gratuït en tots els serveis de transport de l'ATM a canvi de desballestar un vehicle considerat molt contaminant. Es tracta d'un passi de transport públic gratuït per a tot l'àmbit integrat metropolità (6 corones).

Se'n poden beneficiar les persones que donin de baixa i desballestin un vehicle contaminant i que no adquireixin cap vehicle nou durant la vigència de tres anys de la T-verda metropolitana. La persona beneficiària ha d'acreditar ser major d'edat, estar empadronada dins de l'àmbit de l'ATM de Barcelona i haver desballestat un vehicle contaminant de la seva titularitat que pagui l'impost de vehicles de tracció mecànica en algun municipi integrat. Cal renovar-la anualment. El titular de la targeta pot cedir per una única vegada el dret de la targeta a un beneficiari substitut que pot ser qualsevol membre de la seva unitat familiar. L'emissió i renovació es fa sense cap cost als centres d'atenció al client establerts per l'AMB per als residents dels 36 municipis metropolitans i de l'Associació de Municipis amb Transport Urbà (AMTU) per a la resta de l'àmbit ATM.

S'hi poden acollir els vehicles desballestats fins a 6 mesos abans del moment de la sol·licitud de la tramitació de la T-verda. Els vehicles que entren dins d'aquesta opció són:

    Turismes dièsel habitualment matriculats abans de 2006.

    Turismes gasolina o gas habitualment matriculats abans de 2000.

    Motocicletes habitualment matriculades abans de l'1/7/2004.

    Ciclomotors habitualment matriculats abans del 17/6/2002

Més informació i tràmit

Quins ajuts a la mobilitat menys contaminant hi ha?

Les administracions públiques ofereixen diverses línies per estimular una mobilitat més sostenible, amb ajudes a la compra de vehicles de baixes emissions; bonificacions en impostos, peatges o d'altres tarifes vinculades a la mobilitat i el suport a flotes.

-   Tarifació social al transport públic.

-   Bonificacions de l'impost de vehicles de tracció mecànica (IVTM) de fins al 75%.

-   Incentius en la compra de vehicles (de baixes emissions o zero emissions) destinats al sector transports (taxi, transport de mercaderies) i per a l'ús privat.

-   Impost de matriculació (impost per trams segons emissions de CO2).

-   Descomptes en el cost del peatge a les autopistes de la Generalitat (+3 passatgers, vehicles de baixes emissions o zero emissions).

-   Accés al carril BUS-VAO (+2 passatgers).

Quines bonificacions tenen els vehicles amb distintiu ambiental ECO i ZERO?

Els vehicles classificats com a “Zero Emissions” gaudeixen d’una bonificació del 75% de la quota anual de l’impost, i els classificats com a “ECO”, d’una bonificació del 70 % de la quota anual de l’import. Aquesta bonificació es gaudeix a partir de l’any de la seva matriculació o de l’any següent a la seva adaptació, i per un total de 8 exercicis fiscals. (article 5è de l’Ordenança fiscal 2.3 Impost sobre Vehicles de Tracció Mecànica).

Què puc fer si en els meus desplaçaments només tinc l'opció de fer servir el vehicle privat?

Si l'única opció que tens és desplaçar-te en vehicle privat, considera la possibilitat de compartir el cotxe menys contaminant possible amb altres persones que facin la teva mateixa ruta: reduiràs emissions contaminants i el teu trajecte serà més agradable i econòmic. També existeixen empreses que ofereixen vehicles ecològics per a compartir o llogar. Combina'l amb el transport públic sempre que puguis, tens disponibles aparcaments d'intercanvi al costat de parades de transport públic.

Consulta les possibilitats de desplaçament en transport públic a través del web del Transport públic Urbà de Sabadell TUS i de la plataforma de la Generalitat de Catalunya Mou-te.