La laïcitat
El respecte i la gestió de la diversitat de creences i conviccions des de l’administració pública es basa en la laïcitat de la institució, la qual ha de garantir que l’exercici d’aquest dret es pugui desenvolupar en les condicions adequades, entre d'altres, del local, l’entorn i els accessos. Les creences i conviccions formen part de la vida privada de la ciutadania però les comunitats duen a terme una funció social molt important que contribueix a la cohesió social i a la identitat col·lectiva. (Pla Transversal de diversitat de creences, aprovat pel ple a 5 de febrer de 2013).
La laïcitat és el principi que defensa la independència de la política i de l’educació respecte de les diverses confessions religioses per tal d’afavorir una millor convivència en el si de la societat. Un principi entès com a llibertat de consciència, premissa bàsica per construir un espai públic que garanteixi la plenitud i la igualtat de drets per tota la ciutadania.
La llibertat de consciència és contrària a qualsevol imposició de creença religiosa o ideològica. Per això, la laïcitat és antònim de dogma, és l’oposició al fonamentalisme que imposa una única forma de veure i entendre la realitat que ens envolta. Alhora, la igualtat de drets és incompatible amb qualsevol forma d’organització social que premiï una comunitat religiosa o el mateix ateisme. La laïcitat propugna la neutralitat de l’Estat des del punt de vista confessional, promovent la seva imparcialitat perquè cada individu pugui desenvolupar lliurement les seves creences.
D’aquesta manera, l’administració pública esdevé el garant d’un espai comú de convivència on tots els membres s’hi sentin representats. En altres paraules, l’Estat o l’administració pública ha de garantir una organització social inclusiva de la diversitat que la composa(extret de Fundació Josep Irla. Textos polítics, 7).
Documents i recursos relacionats
- Moció per la qual s’aprova en la Junta de portaveus d’abril de 2005 l’adhesió al conveni de la Lliga per la Laïcitat.
- Document: “La laïcitat: un model de convivència per a la societat catalana” (64 reflexions i propostes per al seu exercici a Catalunya)
- Pàgina web de la Lliga per la laïcitat
- Declaració sobre l’Eliminació de totes les Formes d’Intolerància i de Discriminació basades en la Religió i en les Creences - Resolució 36/55 Nacions Unides 1981