PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
          

MEMÒRIA DEMOCRÀTICA

Pla de la memòria democràtica
Taula d'entitats
Espais de memòria
Memòria de la deportació
Història de Sabadell
Recursos per al professorat
06
Maig
2024

El MHS obre les exposicions Ciutat Refugi. Sabadell, 1936-1939 i Brigades Internacionals i multilingüisme dins el programa de memòria democràtica

Les mostres es podran veure a partir del proper dimecres

El MHS obre les exposicions Ciutat Refugi. Sabadell, 1936-1939 i Brigades Internacionals i multilingüisme dins el programa de memòria democràtica

El Museu d’Història de Sabadell (MHS) inaugura dimecres, 8 de maig a les 18.30 h, les exposicions Ciutat Refugi. Sabadell, 1936-1939 i Brigades Internacionals i multilingüisme. Totes dues mostres es podran veure fins al 30 de juny i son el preludi del Dia Internacional dels Museus, que se celebrarà el proper 18 de maig.    

L’exposició Ciutat Refugi. Sabadell, 1936-1939 forma part del cicle de mostres compartides Memòria en Xarxa, impulsat per la Diputació de Barcelona.

Brigades Internacionals i multilingüisme s’ha programat en record i commemoració dels 50 anys de la publicació de Las Brigadas Internacionales de la Guerra de España (1974), de l’historiador sabadellenc Andreu Castells, una obra pionera en l’estudi d’aquells combatents.

Ciutat Refugi. Sabadell, 1936-1939

L’exposició pretén recuperar la memòria de les més de 2.500 persones que es van refugiar a la nostra ciutat entre finals del 1936 i les acaballes del 1938, tot posant noms i cognoms a aquests ciutadans i ciutadanes que van ser acollits a Sabadell en context de guerra, misèria i fam. La tasca de documentació nominal dels refugiats l’ha portat a terme la documentalista i historiadora sabadellenca Roser Lozano Fonseca.

La mostra consta de tres apartats: el de l’acolliment de refugiats en una ciutat de rereguarda, el de la cartografia de la ciutat refugi i el de dos testimonis sabadellencs. També s’exhibiran alguns objectes del fons del MHS i d’alguna cessió d’objectes particulars, a la vegada que es podrà veure una selecció de documentació de l’època i de la temàtica de l’Arxiu Històric de Sabadell i d’algun fons privat.

Com a epíleg de l’exposició es presentarà la projecció [TOTS] ELS NOMS. Refugiats a Sabadell, 1936-1939.

 Brigades Internacionals i multilingüisme

L’exposició és el resultat de la recerca dels historiadors Ramon Naya Ortega i Lourdes Prades Artigas, de la Universitat de Barcelona, sobre l’aprenentatge de llengües i la lluita contra l’analfabetisme entre els voluntaris internacionals que van participar a la Guerra Civil espanyola. Es tracta d’un estudi innovador, des del punt de vista històric i memorialístic, tant pels seus continguts com per la interpretació historiogràfica que fan els dos investigadors.

La mostra pretén constatar com una comunitat multilingüe tan heterogènia i durant un període de temps tan breu, viu, conviu i sobreviu a una guerra, malgrat la diversitat de llengües i cultures que poden separar-los, ja que tenien en comú el compromís de lluitar per un ideal. Els mateixos brigadistes deien: “parlem diferents idiomes però una mateixa llengua”.

L’exposició compta amb quatre àmbits temàtics: una introducció sobre el que van ser les Brigades Internacionals, una explicació sobre la lluita contra l’analfabetisme, sobre com es va dur a terme l’aprenentatge de llengües i el paper dels hospitals per la seva singularitat, ja que van ser utilitzats també com a centres d’ensenyament. Així mateix es podran veure documents originals de l’època.

Activitats complementàries

A l’entorn d’aquestes dues exposicions s’han programat dues activitats complementàries:

El 16 de maig a les 18.30h al MHS: Presentació del llibre Hablamos diferentes idiomas pero una misma lengua. Multilingüismo y pedagogías en las Brigadas Internacionales, de Lourdes Prades Artigas i Ramon Naya Ortega.

El 12 de juny a les 18.00h al MHS: Visita guiada a l’exposició Ciutat refugi,  Sabadell, 1936-1939, a càrrec de Genís Ribé Monge, tècnic del MHS i curador de l’exposició.

Categories Capital Cultura Catalana 2024, Cultura i esport, Memòria democràtica, Activitats culturals Tags Brigades Internacionals i multilingüisme, Ciutat refugi_ Sabadell 1936-1939, MHS, Museu d'Història de Sabadell