PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES
          

MEMÒRIA DEMOCRÀTICA

Pla de la memòria democràtica
Taula d'entitats
Espais de memòria
Memòria de la deportació
Història de Sabadell
Recursos per al professorat
06
Maig
2022

L’obra de teatre “Molotov” reviu la història del militant antifranquista Cipriano Martos

El muntatge es podrà veure el divendres 13 de maig al Teatre Principal

L’obra de teatre “Molotov” reviu la història del militant antifranquista Cipriano Martos

El proper divendres 13 de maig, al Teatre Principal, tindrà lloc la representació l’obra de teatre “Molotov”, que reviu la història de Cirpiano Martos, militant antifranquista assassinat el 1973 per la Guàrdia Civil.

El muntatge teatral està basat en el llibre “Caso Cipriano Martos”, del periodista Roger Mateos, on es reconstrueix la història d’aquest veí de Sabadell, sindicalista de l’Oposición Sindical Obrera, militant del Partido Comunista Español (marxista-leninista) i del Frente Revolucionario Antifascista y Patriota.

Cipriano Martos va ser detingut a Reus el 25 d’agost de 1973 per haver difós propaganda política a una fàbrica d’Igualada. A la caserna, va ser torturat fins al punt de fer-li ingerir un líquid corrosiu que el va cremar des de la gola a l’estómac. Va morir a l’Hospital de Reus el 17 de setembre, després d’una llarga agonia. Les autoritats van avisar de la mort a la seva família i van enterrar el cos en una fosa comuna del cementiri de Reus, on encara hi roman. 

El cas de Cipriano Martos és un dels inclosos en la macroquerella presentada davant la justícia argentina per investigar els crims del franquisme. La família de Cipriano Martos també porta anys reclamant l’exhumació de les seves restes mortals, petició que es portarà a terme aquest any, segons va anunciar la Conselleria de Justícia de la Generalitat de Catalunya.

“Molotov” està dirigit per David Pinto Codinasaltas i interpretat per Joan Valentí Cortés “Nan” i Montse Pelfort Valentí. El muntatge arriba a Sabadell de la mà de les Bruixes del Nord i amb el suport de l’Ajuntament de Sabadell.

L’obra es podrà veure el divendres 13 de maig, a dos quarts de 9 del vespre, al Teatre Principal. Les entrades són gratuïtes i es podran reservar al web: https://sabadellcultura.koobin.cat/molotov. El mateix dia de l’espectacle, les persones que ho vulguin podran fer una aportació econòmica a través del sistema de taquilla inversa.