PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES
 
          

OFICINA D'ENTITATS I VOLUNTARIAT

 

10
Octubre
2022

Comença la tercera fase del projecte A-porta a Can Puiggener amb l’índex d’obertura de portes més alt de tots els municipis

El projecte A-Porta, iniciat l’any 2020 al barri de Can Puiggener, ja ha arribat a més de 1.000 habitatges

Comença la tercera fase del projecte A-porta a Can Puiggener amb l’índex d’obertura de portes més alt de tots els municipis

Avui es presenta la tercera fase del projecte social A-Porta al barri de Can Puiggener. El desplegament del programa de la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC) suposarà fer el porta a porta a 500 noves llars, que se sumen al miler fetes a les fases prèvies (400 + 600) i que van durar 4 i 6 mesos respectivament, el 2020 i 2021. A A-porta hi ha un equip de cinc persones referents i conegudes al barri (anomenades picaportes), de diferents orígens i ètnies, que visiten les llars del barri per acostar els serveis al veïnat i conèixer de primera mà quina és la realitat i les necessitats personals dels veïns i veïnes. Durant la visita orienten i donen suport en temes socials, energètics, habitacionals i de civisme i convivència.

Com a les anteriors fases, el projecte A-porta a Can Puiggener es du a terme gràcies al suport de l’Ajuntament de Sabadell, l’impuls de la Federació d’Associacions de Veïns de Sabadell (FAVS) i la col·laboració de l’AV de Can Puiggener.

L’actual desplegament va començar el 8 de setembre i acabarà a finals d’any. Amb només dues setmanes les 5 veïnes picaportes han arribat a prop d’un 98% d’obertura de portes entre el veïnat.

Avui s’ha fet un acte de presentació d’aquesta fase per explicar-ne els detalls i conèixer l’experiència de les protagonistes. La tinenta d’alcaldessa de Participació, Marta Morell, ha destacat que l’A-porta

“és un projecte que pretén establir i enfortir vincles entre les persones del barri i amb la resta de persones de la ciutat. A més, les picaportes són veïnes del barri, un fet que dona molta confiança per obrir la porta. No oblidem que Sabadell és ara el municipi on més llars s’han visitat”.

Per la seva banda, el president de la CONFAVC, Jordi Giró, ha valorat

“molt positivament la tercera fase i la resposta del veïnat és molt positiva. L’ànima del projecte són les persones picaportes, que ajuden en la relació comunitària. Ara tenim el desig d’obrir el projecte a altres barris de Sabadell”.

Manuel Navas, president de la FAVS, esmentava que

“les dades recollides han de servir per planificar un pla integral del barri que inclogui totes les aportacions”.

I la coordinadora de l’equip de picaportes, Mar Rull, ha recordat que

“aquest és un projecte molt enriquidor on ajudem les famílies a nivell individual, però també té una projecció de barri, de millora, de convivència i recollint suggeriments i propostes”.

L’equip de les picaportes s’ha mostrar molt satisfet per la bona acollida del veïnat i per l’enfortiment dels vincles comunitaris al barri que implica.

La missió d’aquesta tercera fase continua sent “Habitar, conviure, viure”, i consisteix a orientar en temes com ara la renda garantida de ciutadania, l’ingrés mínim vital, la vulnerabilitat energètica, l’accés a drets socials i les bonificacions i descomptes municipals, entre d’altres.

Una de les novetats d’aquesta tercera fase és que, a més, les persones picaportes informen el veïnat sobre la possibilitat que algunes comunitats puguin percebre un percentatge de l’ajuda del fons Next Generation de la UE.

Les xifres

De les dues fases que ja s’han realitzat al barri de Can Puiggener i sumant el desplegament de les darreres setmanes, és un dels barris on l’impacte del projecte ha obtingut els millors resultats dels 21 barris en què s’ha dut a terme el projecte A-porta des que va començar el 2016.

La prova pilot de finals de 2020, en plena crisi de la COVID, va acabar amb un 74% d’obertura de portes entre el veïnat, el segon percentatge més alt aconseguit en aquell moment. Només el 9% de les llars van rebutjar l’entrevista, un índex molt baix per tractar-se d’una prova pilot.

Les Picaportes

Les Picaportes en aquesta fase estan configurades per un grup de cinc persones de diferents orígens i ètnies, veïnes referents i conegudes al barri. La seva tasca consisteix a visitar les llars per apropar els serveis al veïnat, diagnosticar i prevenir problemàtiques específiques sobre convivència, civisme i serveis a la ciutadania.

Com a les anteriors fases, l’A-porta a Sabadell continua essent un espai de reflexió on el veïnat també comparteix les seves impressions sobre el barri.

També et pot interessar...