PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
          

OFICINA D'ENTITATS I VOLUNTARIAT

 

01
abril
2022

El III Fòrum de Democràcia Local debatrà sobre “Democràcia versus Seguretat”

La jornada de debats girarà entorn la dicotomia seguretat – llibertat

El III Fòrum de Democràcia Local debatrà sobre “Democràcia versus Seguretat”

El proper dimarts 29 d’abril es celebrarà, al Casal Pere Quart, la 3a edició del Fòrum de Democràcia Local (FDL). El FDL és un punt de trobada impulsat per l’Ajuntament de Sabadell i la Federació d’Associacions Veïnals de Sabadell (FAVS), en col·laboració amb la Diputació de Barcelona. El seu objectiu és convertir-se en un referent per a l’anàlisi i la reflexió sobre temes que indueixin a promoure el debat entre la ciutadania i que, a la vegada, promoguin una praxi democràtica de qualitat en tots els àmbits.

Avui s’ha fet la presentació del FDL i la tinenta d’alcaldessa de Feminismes, Benestar animal i Participació, Marta Morell, ha destacat

“el compromís del servei de Democràcia Deliberativa per dotar d’eines la ciutadania perquè pugui donar la seva opinió sobre les polítiques que duem a terme. Treballem en la creació de xarxes en els barris i facilitem que tothom pugui participar de les decisions públiques”.

I ha afegit que

“aquest fòrum ens ajudarà a donar més mirades sobre la seguretat, més punts de vista i més opinions”.

Per la seva banda, Manuel Navas, president de la FAVS, ha explicat el contingut sobre el què es debatrà durant la jornada:

“Quan parlem de seguretat també hem de fer esment a determinades línies vermelles sobre la democràcia i els drets de la ciutadania. Abordarem el tema de la seguretat de forma rigorosa i la metodologia de treball ens permetrà tractar-lo des de tres perspectives: la filosòfica, la jurídica i la sociològica”.

Enguany es reprèn la presencialitat i el tema que es posa a debat és “Democràcia versus Seguretat?”. Es proposa reflexionar sobre les línies vermelles que separen la seguretat de la democràcia i el seu antagonisme o complementarietat en una societat democràtica. Es debatran diferents aspectes per millorar tant la democràcia com les garanties de seguretat de què s’ha de dotar tota la societat per tal que no esdevinguin eines coercitives per retallar llibertats individuals i col·lectives. El fòrum ofereix un marc de trobada entre els moviments socials, les administracions locals i el personal especialista per posar en comú reflexions, experiències i propostes que aportin llum a un tema tan controvertit com la dicotomia generada entre democràcia i seguretat.

Inaugurarà la jornada l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, conjuntament amb la consellera de Justícia de la Generalitat, Lourdes Ciuró.

Al matí es presentaran tres ponències amb diferents mirades sobre la mateixa temàtica: la primera “La perspectiva Filosòfica”, a càrrec de Núria Estrach, professora adjunta del Departament de Filosofia de la UB i la UAB; “La perspectiva Jurídica”, a càrrec de Jaume Saura, adjunt al Síndic de Greuges de Catalunya, i “La perspectiva sociològica”, a càrrec de Lucía Morale, advocada especialitzada en polítiques públiques de seguretat i criminalista.

A la tarda es reprendrà la jornada amb un taller participatiu, on els i les assistents podran debatre sobre els temes plantejats al matí.

Tot seguit es durà a terme una taula rodona de persones expertes, formada per Josep Lluís Trapero, major dels Mossos d’Esquadra; Joan Antoni Quesada, intendent major de la Policia Municipal de Sabadell; Eva Abellan, síndica municipal de greuges de Sabadell; Shaila Villar, membre del secretariat de la FAVS; i Manuel Navas, president de la FAVS.

Finalment, la jornada clourà amb la intervenció del mateix Manuel Navas i Marta Morell, tinenta d’alcaldessa de Feminisme, Benestar Animal i Participació.

L’aforament és limitat i per assistir-hi cal emplenar aquest formulari.

El primer FDL es va celebrar el mes de novembre de 2019 i, sota el títol “Parlem de Democràcia Deliberativa”, es van posar a debat els models de participació ciutadana en la vida pública. L’any 2021, malgrat la pandèmia, de forma telemàtica es va dur a terme el segon fòrum i amb el títol “Cap a una Democràcia Col·laborativa”, es va reflexionar sobre el model de participació col·laborativa, i com encaixar la participació dels veïns i veïnes amb els òrgans existents als diferents barris de la ciutat.

Més informació: web.sabadell.cat/participació

Categories Entitats, Participació ciutadana Tags entitats, Federació d'Associacions de Veïns de Sabadell FAVS, Fòrum de Democràcia Local, participació ciutadana

També et pot interessar...