CA EN ES
 
          

OFICINA D'ENTITATS I VOLUNTARIAT

 

29
Octubre
2020

El passeig de la Plaça Major guanyarà superfície verda, comptarà amb més arbres, brolladors d’aigua i una cortina d’aigua i llum

El nou disseny consolidarà el Passeig com a espai emblemàtic, punt clau d’activitat econòmica i com a exemple d’una nova manera de pensar la ciutat, potenciant la presència d’elements verds en els projectes que es realitzin als diferents barris

El nou projecte del passeig de la Plaça Major permetrà guanyar 585 m2 de zona verda que actualment són de superfície dura. S’hi plantaran 23 arbres nous, que es sumaran als 42 existents, tot arribant a un total de 65. Així mateix, els elements d’aigua incorporaran 12 brolladors i s’hi ubicarà una cortina d’aigua i llum. També hi haurà 220 metres lineals de llums a terra. A tot l’espai s’ubicaran 26 bancs per seure-hi (actualment n’hi ha 18). 

Són alguns dels trets de la proposta del nou passeig que li permetran passar de ser un espai dur a un punt on el verd i l’aigua seran entre els elements protagonistes i on també jugaran un paper important la il·luminació, el color i la disposició dels diferents elements urbans. Tot plegat farà possible que el Passeig sigui dinàmic i multifuncional, amb diferents possibilitats que el consolidaran com a espai de centralitat i emblemàtic de la zona centre i del conjunt de la ciutat i punt clau d’activitat econòmica. Alhora amb el nou disseny, el passeig de la Plaça Major constituirà un significatiu exemple d’una nova manera de pensar la ciutat, tot potenciant la presència d’elements verds en els projectes que es portin a terme als espais públics dels diferent barris. 

L’alcaldessa, Marta Farrés, que ha presentat avui la proposta, n’ha destacat

“els elements de verd i aigua, que eren una demanda que fan els sabadellencs i sabadellenques. En aquest projecte tindrem una cortina d'aigua i llum on s'hi podran projectar imatges, evocant així el record que tenim del brollador però alhora comptant amb un element d'aigua del segle XXI. El passeig serà un espai molt naturalitzat i alhora ha d’ajudar a dinamitzar econòmicament tot el sector”.

Així mateix, l’alcaldessa ha comentat que

“el Passeig és un element històric on tenim un repte molt important. Volem poder urbanitzar i tancar aquesta peça de centralitat a la ciutat. En el projecte que presentem mantenim allò que funciona, perquè hi ha zones del Passeig que funcionen, i farem una simbiosi de tots els processos que s'han anat plantejant en els darrers anys”.

Un sol espai i dos àmbits diferenciats 

El disseny preveu dues zones diferenciades però integrades i amb continuïtat entre si, de manera que es manté la cohesió de tot el conjunt. 

La part nord, que comunica amb el passeig de Manresa, respondrà més a un concepte de “plaça”, delimitada per una disposició d’arbrat en “L”. Mentre que la part sud –que dona al Racó del Campanar– serà més “Passeig”, amb molta presència d’arbres i elements arbustius, disposats en formes lineals i on es potenciaran les plataformes verdes. 

A banda de l’ordenació dels elements, la diferenciació entre els dos espais es podrà percebre també pel tipus d’arbrat que s’ubicarà a cadascun: mentre que a la part nord seran de fulla caduca i, per tant, canviant segons l’època de l’any, al sud seran de fulla perenne i caducifòlia de diferents espècies, reforçant encara més la sensació de passatge verd al mig de la ciutat. 

Amb l’objectiu de donar més fluïdesa a tot el conjunt, els arbres es col·locaran en parterres en superfície, que quedaran a nivell de terra. Així mateix, per potenciar la continuïtat de tot l’àmbit, s’ampliarà la superfície de paviment amb llosa de granit, que substituirà les actuals superfícies d’asfalt vermell, a excepció de la franja longitudinal per la qual circula el transport públic i vehicles de servei i que dona continuïtat al recorregut de la Rambla i del passeig de Manresa, que es mantindrà amb el color actual. 

Al nou Passeig es reservaran espais per a les terrasses de restauració, fent possible la convivència amb els vianants i la resta d’elements de l’espai públic. 

En el nou disseny s’han tingut en compte condicionants com ara els accessos a l’estació de FGC i les sortides d’emergència i també la integració amb el futur aparcament del Passeig. En aquest sentit, s’inclouen petits retocs al passeig de Manresa i la millora de l’actual rampa d’accés al pàrquing. Es reduirà l’amplada actual de la rampa per tal d’eixamplar la vorera i es perllongarà el seu cobriment per integrar-la més amb l’entorn. També es reformarà la barana per reduir-ne l’impacte visual. 

L’aigua i la llum

A l’àmbit nord del Passeig s’ubicaran 12 brolladors a ran de terra i també un pòrtic d’aigua i llum. I és que l’aigua, jugant amb la llum i el color, reforçaran el Passeig com un espai dinàmic i multifuncional. Segons la disposició dels diferents elements, es podrà simbolitzar la commemoració de dies internacionals, sensibilitzar sobre diversos valors o sumar-se a celebracions, entre altres possibilitats.  Al pòrtic d’aigua i llum es podrien projectar missatges o imatges. I els brolladors podran canviar d’alçada i color quan sigui adient. 

Inversió i calendaris

La inversió prevista en la transformació del passeig de la Plaça Major és d’aproximadament 1 milió d’euros. A partir d’ara la proposta inicial es presentarà al veïnat i comerciants, tot recollint impressions i suggeriments sobre els quals s’estudiarà la integració en la proposta definitiva. Tot seguit s’iniciarà el procés de redacció del projecte i tramitació administrativa per tal de poder iniciar els treballs de renovació. 

Segons el calendari previst, les obres s’iniciaran al gener de 2022 i acabaran el darrer trimestre del mateix any. S’ha optat per situar la previsió a principis de 2022 per evitar qualsevol afectació a la campanya de Nadal dels comerços de la zona.

En la mateixa línia, per tal de minimitzar els efectes de les obres, els treballs al Passeig es portaran a terme per sectors i garantint en tot moment els accessos a l’estació de FGC i la circulació de vianants al perímetre del Passeig. 

Vídeos relacionats:

Categories Districtes, Espai públic , Urbanisme i Habitatge Tags districte 1, FGC, passeig de la Plaça Major

També et pot interessar...