CA EN ES
 
          

OFICINA D'ENTITATS I VOLUNTARIAT

 

17
Juliol
2020

El projecte “A-porta” es desplega al barri de Can Puiggener de Sabadell per detectar casos de vulnerabilitat, acompanyar i assessorar el veïnat

El projecte “A-porta” es desplega al barri de Can Puiggener de Sabadell per detectar casos de vulnerabilitat, acompanyar i assessorar el veïnat

El barri de Can Puiggener serà el sisè de tot Catalunya on es desplegarà el projecte social “A-PORTA, acompanyant porta a porta”, una experiència aplicada amb èxit a Europa i a altres municipis, que té l’objectiu de detectar necessitats socials i fomentar el civisme i la convivència. El projecte, que desenvoluparà la Confederació d’Associacions de Veïns de Catalunya (CONFAVC), la Federació d’Associacions de Veïns de Sabadell (FAVS), l’AV de Can Puiggener, compta amb el suport de l’Ajuntament.

El seu funcionament destaca perquè deixa el protagonisme en mans dels veïns i veïnes de Can Puiggener. D’aquesta manera,  un grup de vuit persones referents i conegudes al barri, de diferents orígens i ètnies, estaran contractats, formats i coordinades per la CONFAVC. Anomenades “Picaportes”, visitaran 400 llars del barri durant 6 mesos per apropar els serveis al veïnat, diagnosticar, prevenir problemàtiques especifiques.

Durant la seva visita també donaran informació, suport, consells, recursos i eines sobre aquells aspectes que poden millorar la seva qualitat de vida: vulnerabilitat energètica, salut, accés a drets socials, situacions de soledat de gent gran, aïllament social, recerca de feina, gestió de residus, etc. També  fomentaran valors de bona convivència i el civisme als carrers, places i parcs del barri.

Un del punts forts del projecte és posar en relació veïns i veïnes del barri, per mitjà de la figura de les persones “picaporta”, qui farà la diagnosi i l’acompanyament als serveis de referència d’aquelles persones que tenen dificultat d’accés als mateixos. Està previst que aquestes 8 picaportes siguin persones en atur o amb feines precàries o temporals i facin una jornada de 20 h mensuals durant els mesos d’execució del projecte.

Els destinataris del projecte en la seva experiència pilot són totes les persones de totes les edats que visquin als habitatges seleccionats prèviament, i particularment les més fràgils o aïllades, que no accedeixen als serveis públics, o desconeguin els seus drets i obligacions, bé perquè no saben com fer-ho o perquè aquest aïllament els hi suposa un tancament que els impedeix connectar i moure's per accedir-hi i tenir el coneixement necessari.

Aquest matí, a la plaça del Primer de Maig del barri de Can Puiggener la tinenta d’alcaldessa, Marta Morell; la regidora del Districte, Laura Reyes, juntament amb el president de la Confederació d'Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC), Jordi Giró; el vicepresident d’iesMed, Alfredo Vela; el president de la FAVS; Manuel Navas i el portaveu de l’Associació de Veïns de Can Puiggener, Teodoro Montero, han presentat el projecte.

Marta Morell ha destacat que

“Can Puiggener forma part de la ciutat i en conseqüència aquest projecte és de ciutat. Estic convençuda de què A-Porta tindrà èxit, sabem que ha funcionat en altres barris de Catalunya, i, per tant, comencem per Can Puiggener, però el portarem a més barris de la ciutat”.

De la seva banda, el president de la Confederació d'Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC), Jordi Giró, ha presentat el projecte d’empoderament veïnal i ha expressat la seva satisfacció per la seva posada en marxa projecte. A més ha subratllat que l’Ajuntament “és important que estigui implicat per facilitar-nos que arribem a tothom. També vull destacar que l’ànima del projecte són els veïns i veïnes, els picaportes, un important factor d’incorporació de la gent a la vida associativa del barri”.

Per la seva part, Manuel Navas, s’ha mostrat molt agraït per l’aterratge del projecte a Sabadell i ha valorat que el projecte es faci “en un barri problemàtic com Can Puiggener, on s’ha invertit, s’han fet coses, però malament. Hi ha una mancança d’integració i cohesió social i és important començar el projecte aquí”.

Amb aproximadament 6.800 habitants, el barri de Can Puiggener situat al districte 2 de la ciutat i creat a finals dels anys 40, va ser molt castigat per la crisi econòmica iniciada l’any 2007, la qual va agreujar la situació ja malmesa dels seus habitants, augmentant l’índex de risc de pobresa amb totes les seves conseqüències.

L’Ajuntament aporta 40.635 euros al projecte en forma de subvenció a la FAVS. La CONFAVC lidera aquest projecte -sorgit a França, als barris de  l’entorn de Paris- i l’ha aplicat en diferents municipis catalans, com, per exemple, Barcelona i Reus,. “A-porta” està inspirat en el projecte de l’associació francesa sense ànim de lucre Voisin Malin. Ha estat premiat com a millor projecte social d’Espanya el 2018 “la Caixa” a la Innovació i la Transformació Social i ha guanyat la 2a edició del premi “Desafio RECI 2018-19 Diversity Advantage” de la Red de Ciudades Interculturales (RECI), de la qual Sabadell en forma part.

Noves mesures de seguretat per la COVID19

Com ja està passant a altres barris on s’està desplegant el projecte, A-porta ha adoptat noves mesures sanitàries de seguretat per la crisi de la COVID. Entre les mesures hi ha les més comunes: distància física de seguretat d’un mínim d’1,5 metres, protecció facial i visera transparent amb pantalla més mascareta quirúrgica o de tela i ús de gel hidroalcohòlic.

Per descomptat, la picada de porta es farà amb la protecció facial i visera transparent. En un primer moment la mascareta quirúrgica se situarà a la barbeta (per tal que els veïns i veïnes puguin veure la cara de les Picaportes). Un cop fet el primer contacte visual entre veí/veïna i Picaporta, la Picaporta es posarà també la mascareta quirúrgica i demanarà permís per poder abaixar-la sempre que el veí hi estigui d’acord. L’entrada als habitatges serà molt excepcional degut a la situació sanitària per la COVID19, i només si el cas ho requereix. Per això, l’atenció es farà des de la porta dels habitatges mantenint sempre la distància mínima de seguretat d’un metre i mig. Si s’ha d’entregar alguna documentació o pamflet informatiu, aquest es treu d’un sobre desinfectat prèviament, i només s’entrega quan la Picaporta s’ha posat gel hidroalcohòlic a les mans. Si s’ha d’escriure qualsevol anotació a la documentació, el bolígraf es desinfecta prèviament.

Dades actuals d’A-Porta a Catalunya

Actualment es calcula que els Picaportes han picat a la porta de gairebé 8.000 llars de tot Catalunya (7.735), aconseguint que obrissin la porta prop de 5.800 habitatges en total i entrevistant a unes 4.000 famílies. 

Categories Districtes, Participació ciutadana Tags Can Puiggener, Districte 2

També et pot interessar...