PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES
 
          

OFICINA D'ENTITATS I VOLUNTARIAT

16
abril
2020

Una plataforma entre l’Ajuntament i la ciutadania canalitza la solidaritat de la ciutat pel Covid-19

Una plataforma entre l’Ajuntament i la ciutadania canalitza la solidaritat de la ciutat pel Covid-19

Amb motiu de la Declaració de l’Estat d’Alarma pel Covid-19, l’Ajuntament ha dut a terme un seguit d’accions amb caràcter extraordinari per tal recollir els oferiments de col·laboració de persones voluntàries i fer front a les possibles demandes que sorgissin per part dels col·lectius més vulnerables.

Cal dir que les accions de voluntariat estan emmarcades en la Llei 25/2015, que, com a condició, estableix que les persones voluntàries han de trobar-se sota l’aixopluc d’una entitat sense ànim de lucre, amb la qual han de subscriure una carta de compromís.

Amb aquesta premissa, els primers dies de l’Estat d’Alarma l'Ajuntament va impulsar la creació d’una base de dades amb les persones que s’oferien per fer voluntariat, alhora que va elaborar un formulari específic per tal fi. En aquest moment hi ha al voltant de 296  persones inscrites. Amb aquests recursos s’està coordinant el suport a les persones, principalment gent gran, que han manifestat alguna necessitat a través de les trucades que s'han realitzat per part de personal municipal. Ho fan en aquelles tasques que poden dur a terme les persones voluntàries, tenint sempre en compte les recomanacions de les autoritats sanitàries.

Alhora, des del primer moment la ciutadania organitzada en entitats i col·lectius, o bé a títol personal, s'ha bolcat tant en la confecció de materials de protecció (mascaretes i bates) com a donar suport a les persones més vulnerables que ho necessitessin. La Federació d’Associacions de Veïns de Sabadell (FAVS) i altres col·lectius veïnals han organitzat xarxes de suport en els diferents barris. Aquestes xarxes donen suport als veïns i veïnes més grans o que estan malalts i no poden sortir a comprar menjar, productes essencials, medicaments o a treure les escombraries i no tenen cap familiar ni veí que es pugui desplaçar a fer-ho.

Així, s’ha establert un canal de derivació a aquestes xarxes per atendre les necessitats manifestades per part de la ciutadania, principalment la gent gran detectada a partir de les trucades realitzades des dels serveis municipals. Actualment a la ciutat s’ha creat una plataforma de treball entre l’Ajuntament i 23 xarxes veïnals.

Atenent també la necessitat de promoure l’acció solidària entre el veïnat a les comunitats de veïns, conjuntament amb el Departament d’Acció Social, es va llançar una campanya amb l’objectiu que les comunitats de veïns s’impliquessin en l’atenció als seus veïns grans o més vulnerables. Aquesta campanya es va concretar en l’elaboració d’un cartell per difondre als vestíbuls de les comunitats de veïns i s’ha fet arribar al registre de persones voluntàries que ja tenia l’Ajuntament (més d’un miler), el nou registre de Voluntariat Covid-19 i les xarxes veïnals.

Des de l’Ajuntament també s’ha gestionat amb un centre d’odontologia l’esterilització de 30 unitats diàries d’aquestes mascaretes produïdes per una entitat de la Planada, de forma gratuïta. S’ha fet la recomanació general a les persones que voluntariosament estan elaborant-les, d’acord amb les indicacions de l’autoritat sanitària, que la utilitat d’aquest tipus de mascaretes és limita a l’àmbit particular i veïnal. La distribució d’aquests materials es farà també amb la col·laboració les xarxes veïnals, mitjançant transportistes de la ciutat que s’han ofert voluntàriament. 

Altres informacions relacionades amb el coronavirus a destacar són que des de diumenge, 15 de març, i fins ahir dimecres, la Policia Municipal ha interposat 1.281 denuncies per no respectar les restriccions de l’Estat d’Alarma. Des de l’Ajuntament es recorda la necessitat que tothom respecti les mesures decretades i fa una crida perquè la ciutadania resti a casa seva.

També et pot interessar...