PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES
 
          

PARTICIPACIÓ CIUTADANA

 

12
Maig
2023

Actes per commemorar el Dia de la Resistència Romaní

Es faran activitats a la Zona Nord de la ciutat i al barri de Torre-romeu

Actes per commemorar el Dia de la Resistència Romaní

El proper dimarts 16 de maig es duran a terme diversos actes per commemorar el Dia de la resistència Romaní. Es tracta de diferents propostes que volen fer visible la història del poble gitano i la lluita contra l’antigitanisme.

Concretament el 16 de maig es recorda un fet històric cabdal en la resistència de la població gitana durant la Segona Guerra Mundial, quan milers de persones d’ètnia gitana internades al camp d’Auschwitz-Birkenau van rebel·lar-se i van aconseguir evitar el seu extermini a mans de les SS previst per aquella mateixa nit. Durant aquesta data també es ret homenatge als milers de membres de la comunitat gitana que malauradament sí van ser exterminats en camps de concentració nazis.

Activitats a la Zona Nord

Al Parc del Nord, a la tarda, es farà un taller de cistelleria de vímet, una de les tradicions artesanals romaní. També hi haurà un taller de xapes antiracistes, un berenar popular i un micròfon obert per a tothom que vulgui compartir les seves habilitats artístiques.

Les activitats han estat organitzades per la Comissió Comunitat Gitana de la Zona Nord, en el marc del projecte comunitari Codis. Aquesta Comissió està formada per entitats (Fundació Secretariat Gitano, Associació Gitana de Sabadell i Fundació Main), representants de diferents escoles, del CAP (Centre d’Atenció Primària), la Biblioteca del Nord, l’Ajuntament i veïnes dels barris de la zona nord.

Activitats al barri de Torre-romeu

L’Institut La Serra acollirà al llarg de tota tarda una exposició elaborada pels i les alumnes en relació al Dia de la Resistència Romaní, i ells mateixos exposaran els fets històrics succeïts.

Es durà a terme l’activitat “La Rromipen en las letras”, a càrrec de Sebastián Porras, de la Fundació Pere Closa, que acompanyat de música de guitarra flamenca en directe, interpretarà i comentarà poesia i prosa inspirada per la gitanitat i també es farà un taller de xapes. Per acabar, hi haurà un berenar popular i es comptarà amb l’actuació de “Canastero Flow”, cantant i bailaor del barri de Torre-romeu i alumne de l’Institut La Serra.

Les activitats han estat organitzades per un grup de treball sorgit del projecte “Torre-romeu Batega”, que treballa per vincular les famílies i els recursos escolars en favor de l’èxit escolar, format per la Fundació Pere Closa, l’entitat Fundació Secretariat Gitano, l’IES La Serra i l’Ajuntament de Sabadell.

Categories Districtes, Servei de Mediació, Creences, Drets Civils i Gènere, Participació ciutadana Tags CODIS, Dia de la Resistència Romaní, Intervenció Comunitària