PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
          

PARTICIPACIÓ CIUTADANA

 

18
Maig
2017

El 2n Aplec i Mostra d’Entitats de Sant Pau de Riu-sec tindrà lloc el diumenge 21 de maig

Inclourà activitats culturals diverses

El 2n Aplec i Mostra d’Entitats de Sant Pau de Riu-sec es durà a terme el diumenge 21 de maig al voltant de l’església romànica sabadellenca. El programa l’han presentat avui Maties Serracant, tinent d’alcalde de Territori i Sostenibilitat, i Francina Carenas, presidenta de l’entitat Amics de Sant Pau del Riu-sec.

Organitzat per l’associació amb la col·laboració de l’Ajuntament, l’Aplec començarà a les 10 h amb una exposició fotogràfica. A les 11.30 h tindran lloc les visites guiades a l’església i hi haurà ballada de sardanes, cantada havaneres i cant coral. A les 14.30 h es clourà l’Aplec.

L’Ajuntament reforçarà la xarxa d’autobusos entre el recinte de Sant Pau i la plaça de Catalunya, a fi que la població s’hi pugui desplaçar amb transport públic.

El conjunt patrimonial de Sant Pau de Riu-sec

A l’àrea on actualment es troba el polígon comercial de Sant Pau, hi ha el conjunt patrimonial de Sant Pau de Riu-sec, format per l’església romànica i la rectoria del segle XVIII, al bell mig d’un gran jaciment en què s’han localitzat assentaments humans des d’època romana fins als nostres dies. Les diferents intervencions arqueològiques portades a terme en aquest indret des de 1979 fins ara han permès delimitar una zona arqueològica de prop d’una hectàrea i identificar les fases d’ocupació següents: una vil·la romana d’època republicana (s. I aC) –que es refà i s’amplia en època imperial (s. I-II dC)–, un assentament carolingi amb necròpolis (s. IX-X), l’església romànica (s. XI) –que té una continuïtat parroquial i cementirial fins a l’època moderna–, com també una granja templera –datada entre finals del segle XII i inici del XIV–. D’ençà de l’any 2010, les intervencions arqueològiques s’emmarquen dins del Pla Director d’Actuacions al Jaciment Arqueològic de Sant Pau de Riu-sec, impulsat per l’Ajuntament de Sabadell, la Universitat Autònoma de Barcelona i l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica.

En aquests moments, es tracta d’un edifici municipal i com a església està dessacralitzada. El museu de la parròquia de la Puríssima Concepció conserva els objectes litúrgics recuperats de l’antiga parròquia de Riu-sec, després que es desafectés.

La rellevància arqueològica de les troballes és de primer ordre, així com el valor arquitectònic i històric de l’església de Sant Pau. Per tot això, un grup de veïns del turó de Sant Pau, junt amb altres simpatitzants, han creat l’entitat Amics de Sant Pau del Riu-sec que ara es presenta.

 

Categories Entitats, Participació ciutadana Tags barris, entitats, Sant Pau de Riu-sec