PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
          

PARTICIPACIÓ CIUTADANA

 

17
Gener
2022

El Servei de Mediació Comunitària de l’Ajuntament “Surt al carrer”, coincidint amb el Dia Europeu de la Mediació

L’objectiu d’aquesta acció és visibilitzar i divulgar la mediació com a procés pacífic de diàleg per a la gestió dels conflictes

El Servei de Mediació Comunitària de l’Ajuntament “Surt al carrer”, coincidint amb el Dia Europeu de la Mediació

El dia 21 de gener se celebra el Dia Europeu de la Mediació amb l’objectiu de fomentar la cultura de la pau i del diàleg, així com les formes alternatives de gestió de conflictes. La mediació és un procediment que, des del respecte per la diversitat d’opinions, facilita el diàleg i la presa d’acords entre les persones.

Al llarg d’aquesta setmana, del 17 al 21 de gener, el Servei de Mediació Comunitària “Surt al carrer” per apropar-se als barris de la ciutat. Amb aquesta iniciativa es vol donar visibilitat i divulgar la mediació com a procés pacífic de diàleg per a la gestió dels conflictes.

Aquest matí la tinenta d’alcaldessa de Participació, Marta Morell, ha presentat els eixos principals de la campanya.

“El Servei de Mediació és una alternativa a la via judicial. A l’hora de fer mediació estem fomentant la cultura del diàleg i apostant per una alternativa voluntària de resolució de conflictes on ambdues parts dialoguen i s’escolten sense haver de passar per jutjats”,

ha afirmat Morell.

Per la seva banda, l’advocada i membre de la comissió de Mediació i Resolució alternativa de conflictes de l’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Sabadell, Irene Sanagustín, ha explicat que

“el principal objectiu del Servei d’Orientació a la Mediació (SOM) de l’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Sabadell és fomentar i difondre la mediació entre la ciutadania. Ens arriben molts casos des de la via judicial, sobre tot en temes de dret de família. Iniciem els procediments de cara a aconseguir resoldre un conflicte judicialitzat des de la via de la mediació”.

Les cadires al carrer mostraran l’espai de diàleg i escolta que genera la mediació. Es convidarà la ciutadania a asseure’s i parlar amb les mediadores del servei que facilitaran tota la informació sobre la mediació, el seu funcionament, quins conflictes s’atenen, com sol·licitar una mediació, etc. 

Els punts on es podrà trobar el Servei de Mediació al llarg de la setmana seran:

 • Dilluns:
  • Mercat Central de 10h a 12h
  • Plaça del Pi de 16:30h a 18h
 • Dimarts: Mercat de la Creu Alta de 10h a 12h
 • Dimecres: Mercat de Torre-romeu de 10h a 12h
 • Dijous: Mercat de Campoamor de 10h a 12h
 • Divendres: Eix Macià de 10h a 12h

Dades del Servei

Des de l’any 2006, l’Ajuntament de Sabadell ofereix a la ciutadania la mediació com a servei públic i gratuït a través del Servei de Mediació Comunitària (SMC), amb la col·laboració del Programa de Mediació Ciutadana de la Diputació de Barcelona. 15 anys després aquest Servei representa un dels eixos per a l’enfortiment de la convivència i la cohesió social a la ciutat.

L’any 2021 ha estat un any marcat per la pandèmia, per això el Servei de Mediació ha continuat adaptant l’atenció a la ciutadania amb totes les mesures de seguretat per tal de poder seguir donant un servei presencial i, quan aquest no ha estat possible, s’ha fet ús de videotrucades, entrevistes telefòniques o, en el cas de les accions formatives, s’han fet online.

Al llarg del 2021, el Servei de Mediació ha atès un total de 518 persones de 215 sol·licituds de mediació. El temps de resposta per part del SMC, un cop arriba la sol·licitud, és de 2-3 dies com a màxim i el temps mig de resolució del problema és de 68 dies.

D’aquestes sol·licituds, 182 han tancat un procés de mediació amb un resultat favorable del 73% front el 27% de desfavorables. Els acords presos al llarg de l’exercici han beneficiat 2.133 persones.

17 gràfic dades mediació

Les casuístiques més destacables durant aquest any entre les problemàtiques entre el veïnat han estat els sorolls (45%), les dificultats de relació en general (13%), les humitats (9’8%) i les molèsties ocasionades per animals de companyia (4’4%). Quant a les problemàtiques de l’àmbit familiar, representen el 12% dels casos que s’atenen al Servei. Pel que fa als conflictes a l’àmbit escolar, i concretament a l’assetjament, representen un 4% del total de casos.

En el 32% dels casos és la ciutadania la que contacta directament amb el SMC per interessar-se pel funcionament d’un procés de mediació. El 62% hi accedeix a través de personal municipal com és la Policia Municipal (21%), les oficines del SAC (13%), el Servei d’Urbanisme (5%) o Acció Social (4’3%). Finalment, un 6% dels casos arriben derivats per entitats professionals com ara de l’administració de finques, l’advocacia, la psicologia, etc.

Pel que fa a les accions formatives i divulgatives de la mediació, aquestes es donen principalment en els centres educatius de la ciutat. Al llarg del 2021, malgrat la situació de pandèmia, s’han realitzat 24 accions educatives en les que hi han participat 603 persones, entre les accions dirigides a infants i joves i les dirigides a personal directiu i docent:

 • 17 tallers de gestió de conflictes per a alumnat de primària en el marc del programa Ciutat i Escola;
 • 3 tallers de sensibilització al voltant de l’assetjament escolar
 • i 4 formacions en pràctiques restauratives a professorat dels centres educatius.

Tal com ha comentat avui Marta Morell,

“treballar en comunitat és una peça clau en l’àmbit de la intervenció comunitària i, en fer aquest treball en xarxa, també fomentem la prevenció de conflictes. Amagar que hi ha conflictes no és la solució, sinó que hem de buscar quin és el problema i solucionar-lo”.

Servei d’Orientació a la Mediació (SOM) de l’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Sabadell

Sabadell compta, a més, amb un altre recurs de mediació obert a tota la ciutadania: el Servei d’Orientació a la Mediació (SOM) de l’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Sabadell. Aquest recurs es troba ubicat als Jutjats i ofereix informació sobre la mediació dins l’àmbit civil com a alternativa a la judicialització. Precisament amb motiu de la celebració del Dia Europeu de la Mediació, el SOM celebra una jornada de portes obertes el dia 24 de gener a la seva seu (1a planta edifici Jutjats, avda. Francesc Macià, 34).

El SOM és un servei d’orientació a la mediació complementari al Servei de Mediació municipal.

Conveni de col·laboració amb el Centre de Mediació de la Generalitat

En les properes setmanes, l’Ajuntament subscriurà la renovació del conveni de col·laboració, signat l’any 2007, amb el Centre de Mediació de Dret Privat del Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya, per continuar treballant en el foment de la mediació.

Categories Servei de Mediació, Drets de la ciutadania, Participació ciutadana Tags Dia Europeu de la Mediació, Diputació de Barcelona, Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Sabadell